Започва проверка на маркировката и пътната сигнализация в цялата страна Снимка: © Getty Images

Главният прокурор Иван Гешев е поискал от ВАП да възложи проверка на пътната маркировка и пътната сигнализация на магистралите и първокласните пътища на територията на страната.

Проверката е назначена три дни след тежката катастрофа на АМ "Струма", при която изгоря македонски автобус, а 44 души загинаха в пожара.

Водещата версия на разследването е човешка грешка, но ръководителят на Националното следствие Борислав Сарафов посочи, че се проверява и приносът на лошата пътна маркировка, сигнализация и организация на пътното движение в проблемния участък.

"В хода на проверката ще бъдат привлечени български и международни експерти, както и експерти от неправителствени организации. Ако се установят достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени на Върховната касационна прокуратура с оглед преценка за търсене на наказателна отговорност от виновни длъжностни лица. При наличие на данни за извършени нарушения, материалите от проверката ще бъдат изпратени на Министерски съвет с цел изпълнителната власт да упражни своите правомощия и задължения по закон", се казва в съобщението на прокуратурата.

По-рано днес следователите по случая с АМ "Струма" обясниха, че ударът на автобуса в мантинелата между активната лента и отбивката е довел до "нанизване" на метала в предницата на превозното средство - там, където се намира резервоарът му.

Проверява се дали съприкосновението на мантинелата с асфалта е довело до възникването на искри, които да са подпалили горивото на автобуса.

Отклоняването му наляво и попадането между преградите при двете пътни платна на АМ "Струма" е предизвикало затискане на вратата в средния отсек, през която пътниците са опитали да излязат след пожара. Това според следствието е причината за големия брой жертви.


Кой отговаря за мантинелите и маркировката на АМ "Струма"

"Само 60% от пътищата са с настилка в добро състояние - за пътната безопасност никой не говори"

Състезателят Димитър Илиев: Маркировката на участъка от АМ "Струма" е неадекватна (видео)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023