Дуа Липа е в Топ 100 на най-влиятелни личности на TIME. И го заслужава. Снимка: © Getty Images

Да бъдеш водеща на Met Gala заедно с Роджър Федерер и Пенелопе Крус, е чест, която трябва да заслужиш с нещо по-голямо с временна популярност.

Да си дете на емигранти от Балканите и на 28 г. да влезеш в класацията на TIME за 100-те най-влиятелни личности в света, също е постижение, с което не всеки може да се похвали.

За звезда като Дуа Липа успехът не идва случайно. И не е случайно, че икона на музиката и изкуството от 70-те като Пати Смит е решила да отдаде чест на младата певица на страниците на TIME.

"Тя се движи с лекота в един тежък свят - дръзка, игрива и самосъзнателна.

Тя е дълбокомислено откровен защитник на потиснатите и останалите без дом. Тя създаде влиятелна медийна платформа Service95, която отразява културни теми и поставя хуманитарни проблеми на дневен ред.

Напуснала е дома си на 15 г., за да превърне музикалните си мечти в реалност. Тя е амбициозна, независима и притежава страст към знанието. Апелира към артистите на бъдещето да обръщат внимание на света, който ги заобикаля.

Тя е себе си, докато се стреми да промени вселената на попмузиката. Тя е Дуа Липа. Дуа е албанската дума за любов", пише Смит в своята статия.

Според TIME поп звездите, особено тези с невероятно успешна кариера, често са обвинявани, че са прекалено пресметливи - от посланията в публичните си изяви до пазенето на личния си живот в тайна.

Но Дуа Липа никога не е криела желанието си да покори света.

Тя вярва в концепцията на т. нар. манифестиране или това да мислиш позитивно за различни неща от живота, за да ги сбъднеш: „Манифестирането е нещо важно за мен. Твърдо вярвам, че човек сам трябва да залага нещата, които искат да му се случат. Така подсъзнателно започваш да работиш за тях. Няма мечта, която да е прекалено голяма"

Да бъдеш влиятелна личност през 2024 г. изисква нещо повече от красота, ум, талант и интересна предистория. Дори социалната ангажираност не е гаранция за успех, но със сигурност дава стабилна основа.

Затова освен с хитовете и модата Дуа Липа иска да бъде разпознавана и с по-сериозните си послания.

Dua Lipa: At Your Service е обявен за един от най-добрите подкасти за 2022 г. от Spotify, като в него участват знаменитости от ранга на Били Айлиш и психотерапевтката Естер Перел, известна като "гуруто на връзките".

Липа е родена в Лондон, семейството ѝ се премества обратно в родното Косово, а на 15 г. тя убеждава родителите си да ѝ позволят да се върне в Англия заради желанието ѝ за музикална кариера.

Днес тя е активен застъпник за каузата на своите сънародници, а преди две години получи албанско гражданство.

Певицата използва платформата на списание TIME, за да разкаже колко важно беше решението за падане на визовия режим за гражданите на Косово. От началото на 2024 г. те вече могат пътуват свободно в Европа.

„Аз съм от две места едновременно. Това, че съм от Косово, е голяма част от моята идентичност. Когато получих албанско гражданство, беше наистина вълнуващо", коментира певицата.

„Над 50% от хората в Косово са на възраст под 25 години, това е една от държавите с най-младо население в Европа. Да можеш да пътуваш свободно е наистина важно. Всички тези деца имат големи мечти и надежди, искат да могат да пътуват и да опознават света. Искат да се развиват и да растат. Надяват се, че може би могат да бъдат чути и видени по различен начин. Сега, когато техните паспорти означават нещо, се чувствам наистина добре."

Дуа Липа иска и западните ѝ фенове да променят възприятията си за страни като Косово и Албания - и да разширят кръгозора си отвъд историята на войната.

Тя и баща ѝ решиха да организират музикален фестивал в Прищина и Тирана. Целта ѝ е да накара хора от цял свят да дойдат и да видят колко по-различен е животът от стереотипното схващане за Балканите.

"Знам, че когато живеех в Косово, никой от любимите ми артисти не идваше да прави концерти. Най-голямата ми мечта е да мога да дам тази възможност на децата там", казва тя.

Вярата в себе си и желанието да става все по-добра се отплащат и в професионален план.

Днес тя казва, че е обърнала перспективата си на 180 градуса и се чувства по-уверена в себе си от всякога.

„През целия си живот сея семена за следващите си начинания. Това е начинът да покажа всичките си качества. Обичам музикалната си кариера и факта, че ми дава толкова много възможности за изява. Но това не е единственото нещо, което ме определя", завършва Дуа Липа.

Дуа Липа От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Албания ,,Манията по Албания" - превръща ли се страната в следващата Гърция?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Живот

Ето я и програмата за фестивала на светлините LUNAR 2024

4,5 км. пешеходен маршрут и изцяло нова фестивална зона - Южен парк 2

13:26 - 30.04.2024
Спорт

Гриша Ганчев се оттегля от управлението на ЦСКА

Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“

12:47 - 30.04.2024
Важно днес

Отсъствието на ГЕРБ, ДПС и БСП провали последното заседание на комисията за Нотариуса

Комисията в парламента не успя да приеме доклад за дейността на Нотариуса

12:26 - 30.04.2024
Важно днес

На път за празниците: транспортна стачка блокира Гърция на 1 май

Няма да се движат кораби, фериботи, влакове и градски транспорт

12:10 - 30.04.2024
Важно днес

Съдът пусна под домашен арест Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев

Габриела Славова пак излиза под домашен арест

11:21 - 30.04.2024
Важно днес

Душана Здравкова припомни случай от 2008 г. в ГЕРБ, който прилича на скандала "Корал"

Тогава има жалба в съда, но е оставена без разглеждане, а прокуратурата не реагира

11:14 - 30.04.2024