Зеленски: Западът се страхува, че Русия ще загуби войната Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че очаква Русия да засили настъплението си в североизточната част на страната и предупреди, че Киев разполага само с една четвърт от необходимата му противовъздушна отбрана, за да удържи фронтовата линия.

"Намираме се в безсмислена ситуация, в която Западът се страхува, че Русия ще загуби войната", каза той пред агенция "Франс прес" от Киев в първото си интервю за чуждестранна медия от началото на офанзивата.

Зеленски съобщи, че руските войски са напреднали между 5 и 10 км. по североизточната граница, преди да бъдат спрени от украинските сили.

По думите му боевете в региона може да са само "първата вълна" от по-широка офанзива.

"Няма да кажа, че това е голям успех за Русия, но трябва да бъдем разумни - те навлизат все по-дълбоко в нашата територия".

Руската офанзива в Харков започна миналата седмица и Москва успя да да окупира няколко погранични села в Харковска област.

Според анализ на информационна агенция "Франс прес" Москва е завзела 278 кв. км от украинската територия между 9 и 15 май - числата се базират на данни от Института за изследване на войната (ISW). Това е най-голямата териториална придобивка на Русия в рамките на една военна операция от средата на декември 2022 г. насам.

"Днес разполагаме с около 25% от това, което ни е необходимо за защитата на Украйна. Говоря за противовъздушната отбрана", подчерта той.

Президентът призна, че в редиците на украинските въоръжени сили, които често са превъзхождани по брой и въоръжение, има проблеми с личния състав и "морала".

Тъй като краят на войната не се вижда, украинската армия изпитва трудности с набирането на кадри, а бойците стават все по-изморени и демотивирани от липсата на ротация.

Много украински войници се сражават вече повече от две години без възможност да бъдат уволнени.

Съгласно новия закон за мобилизацията, който влезе в сила в събота, Киев намали възрастта, на която мъжете могат да бъдат призовани - от 27 на 25 години.

Властите обаче се отказаха от предложението да предоставят на войниците, които са служили повече от 36 месеца, възможността да бъдат освободени от служба.


Снимка от фронта на войната в Харков НАТО не очаква руски пробив в Харков, но ситуацията остава "много трудна"

Руски паравоенни се сражават на страната на Украйна в Харков

Държавният секретар на САЩ пристигна в Украйна на фона на руски атаки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024