30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз Снимка: © Getty Images

Бившият R&B певец Ар Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си в затвора - съдът в Ню Йорк е постановил 30 години лишаване от свобода срещу него по делото за рекет и сексуален трафик.

Изпълнителят на "I Believe I Can Fly" беше обвинен след множество сигнали на жени, които се оплакаха, че са станали жертва на сексуален тормоз от страна на музиканта. Те твърдят, че той е злоупотребявал с положението си, за да примамва млади момичета и момчета да спят с него, след което да упражнява психическо и физическо насилие над тях.

Част от свидетелите по делото твърдят, че той ги е принуждавал да пишат компрометиращи писма и фалшиви самопризнания, чрез които впоследствие ги е държал в зависимост. Други описват епизоди на физическо малтретиране и унижения, когато той е изпадал в състояния на гняв.

Първите индикации, че певецът има проблеми със закона, се появяват още през 90-те години. Тогава Ар Кели е даден на съд от своя бивша интимна партньорка, която твърди, че е започнала сексуална връзка с него, когато тя е била на 15 години, от което е претърпяла лични и емоционални вреди.

През 1994 г. музикантът сключва и брак с 15-годишната певица Аалия, чийто дебютен албум е продуциран от него. Бракът им е прекратен по настояване на семейството на младата жена, след като се доказва, че документите ѝ за самоличност са фалшифицирани, за да се прикрие, че тя е непълнолетна.

Скандалите около Ар Кели продължават и през следващите десетилетия, като има множествео сигнали за това, че той привлича непълнолетни момичета за сексуални връзки. През 2002 г. той е обвинен за детска порнография след изтичането на секс-запис с негово участие - няколко години по-късно той е оправдан, но репутацията му е срината.

През 2017 г. BuzzFeed публикува журналистическо разследване за това, че Ар Кели се е заобиколил с млади жени, които манипулира психически и убеждава да прекъснат всякакви връзки със семействата си, за да му бъдат на разположение.

През 2019 г. се появи и документалният филм "Surviving R. Kelly", посветен на тези скандали. Малко след премиерата лейбълът на певеца прекратява отношенията си с него, а прокуратурата му повдига обвинения за 10 случая на сексуална злоупотреба.

Според доказателствата по делото - Кели е поддържал мрежа от хора около себе си, чиято работа е била да привличат момичета, момчета и млади жени за негови интимни партньори. В тази група са съучаствали мениджъри, охранители и други членове на антуража му.

Защитата на Ар Кели опитваше да снижи наказанието му, като залагаше на оправданието, че самият той е преживявал сексуално насилие като малко дете от страна. Психологът, който е направил експертизата му, смята, че миналото му може да е допринесло за "хиперсексуалността" и липсата на задръжки.

Съдът обаче е възприел аргументите на прокуратурата, която поиска над 25 години затвор. В мотивите на решението се казва, че Кели е оставил след себе си "пътека от разрушени човешки животи".

Съдията отчита фактора с тежкото детство на музиканта, но смята, че то не може да бъде извинение за причинените от него вреди на толкова много други хора.

Адвокатите му обявиха, че Кели "приема, че е човек с недостатъци, но не е едноизмерното чудовище, което държавата описва". Те смятат да обжалват решението за 30-годишната присъда.

Срещу Кели обаче има още няколко заведени дела за сексуално насилие и притежание на порнография в Илиноис и Минесота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024