INSAIT обяви стипендии на стойност 250 000 лв. за студенти от СУ Снимка: © Wikimedia

Българският институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) отпуска четвърт милион лева за стипендии на изявени български студенти.

Стипендиите са насочени към магистърската програма "Логика и алгоритми" във Факултета по математика и информатика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Финансирането е осигурено от частни дарения и ще обезпечи 5 стипендии на стойност 50 000 лева, всяка за период от 18 месеца.

Стипендиите насърчават изявени младежи, които да останат и намерят развитие в България в областта на информационните технологии и изкуствения интелект.

"Това е поредна стъпка от стратегическата мисия на INSAIT да позиционира България като водеща технологична дестинация. Част от тази мисия е и задържането на най-големите таланти и създаване на възможности за развитието им в България", казват от Института.

Двама студенти в магистърската програма вече бяха подкрепени от INSAIT със стипендии. Траян Господинов продължи научната си кариера като докторант в института, а Люба Конова също се развива успешно в програмата "Логика и алгоритми" и е един от треньорите на женския национален отбор по математика.

Преди 3 месеца "INSAIT" обяви друга стипендиантската програма с бюджет от над 1 милиона лева от частни дарения, чиято цел е да задържи талантливите български ученици у нас, като им осигури месечна стипендия от 2 000 лв. за периода на бакалавърското им обучение в специалност “Информатика” във ФМИ.

INSAIT е открит в партньорство с СУ "Св. Климент Охридски" през април 2022 г. Сред последните постижения на института е създаването на българска версия на програма за изкуствен интелект BgGPT, която може да се ползва свободно от 3 март. Публичният достъп до чатбота BgGPT и моделите зад него са част от мащабната стратегия на INSAIT за развитието и внедряването на изкуствения интелект в България.


INSAIT ще разработва робот с изкуствен интелект заедно с Тоyota

BgGPT Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

INSAIT дава стипендии от 72 хил. лв. на студенти по информатика


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Христо Иванов: Борисов ще направи правителство не защото го иска, а защото е принуден

"Пеевски е това, което е, главно със силата на нашите слабости"

21:07 - 15.06.2024
Важно днес

В БСП извадиха дългите ножове срещу Корнелия Нинова

Част от най-близките хора на лидерката, която подаде оставка, вече се обърнаха срещу нея

19:38 - 15.06.2024