Израел бомбардира Рафах след нападението на "Хамас". Има загинали цивилни Снимка: © Getty Images

Десетки хора са загинали или са били ранени при взрив в бежански лагер в района на Рафах. Това съобщава BBC, като се позовава на информация от управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа.

Видеозаписи показват голяма експлозия и горящи палатки. Твърди се, че те са резултат от израелски въздушен удар.

Контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в ивицата съобщава, че най-малко 35 души са убити и още десетки са ранени при атаката. Палестинският червен полумесец съобщи, че неговите линейки са транспортирали "голям брой" хора.

Информацията от "Хамас" не може да бъде независимо проверена. Международната хуманитарна организация „Лекари без граници“ написа в профила си в X, че нейно медицинско заведение в региона лекува "десетки ранени хора" след нападение над бежански лагер.

"Ужасени сме от този смъртоносен инцидент, който още веднъж показва, че никъде в Газа не е безопасно", казаха от организацията.

Израелските сили за отбрана (IDF) казват, че са се прицелили в двама висши лидери на "Хамас" в един от комплексите на групировката и ще проучат съобщенията, че ударите са стигнали до убежищата, при което са пострадали цивилни граждани. В изявление те добавят, че са "ликвидирали" две високопоставени фигури на Хамас - Ясин Рабия и Халед Нагар - при "прецизен" въздушен удар "в северозападната част на Рафах".

Ескалацията на напрежението идва часове след като "Хамас" - групировка, обявената от ЕС и САЩ за терористична, изстреляха осем ракети срещу Тел Авив. Това бяха първите атаки с далечен обсег на действие срещу израелския град от януари насам.

Ракетният обстрел подчертава заплахата, която "Хамас" все още представлява за хората в Израел, въпреки че няма съобщения за ранени.

Предполагаемият израелски удар по Рафах идва и два дни, след като Международният съд на ООН нареди на Израел незабавно да спре военната си операция в района, където все още се укриват стотици хиляди цивилни.

Решенията на съда в Хага са задължителни, но органът няма власт на практика да принуди държавата да го приложи. По данни на ООН от началото на офанзивата от Рафах са избягали над 800 000 палестинци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024