Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски Снимка: © ДПС

В Деня на Европа делегация на ДПС, водена от Делян Пеевски, се е срещнала с посланиците на страните членки на ЕС в белгийската резиденция в София, съобщи пресцентърът на движението през седмицата.

Ако трябва да перифразираме, под шапката на Белгийското председателство, европейските посланици извършиха своеобразна легитимация на Делян Пеевски в навечерието не само на европейските, но и на парламентарните избори у нас.

От официалната информация (съгласувана между страните, както изисква протоколът) разбираме, че дискусията е протекла в "открита и сърдечна атмосфера" и че са обсъдени открито "важни за присъстващите теми".

Без да знаем кои точно са били "важните за присъстващите теми", можем да кажем една тема, която със сигурност не е влязла в дневния ред на иначе "разширената дискусия" по няколко въпроса от "национален и регионален интерес". И тя е за разликите между американския закон „Магнитски“ и европейския санкционен режим, който – както се вижда и от присъстващия Делян Пеевски на срещата – не предвижда санкции за участници в корупционни схеми, уличени от партньорски държави.

Дори и посланиците да си мислят, че Пеевски ще е незаобиколим фактор в следващата власт – което пак е пресилено преди да са минали изборите - това действие поставя под съмнение цялата антикорупционна риторика на европейските институции, но най-вече изглежда странно като тайминг.

На публикуваните снимки не се виждат посланиците на Франция, Румъния и Нидерландия, отбелязва "Mediapool" в свой коментар по темата, озаглавен "ЕС се простреля в България". Страните обаче са били представени от своите заместник дипломати.

Първите дипломати на на Финландия и Швеция също не се откриват сред присъстващите.

Там е била и Йорданка Чобанова, която от март 2024 г. е ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, бивш заместник на Росен Желязков като регионален министър и част от кръга на Мария Габриел.

Пеевски попадна в списъка "Магнитски" през 2021 г., заедно с бизнесмена Васил Божков и бившия зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков.

На 6 август 2022 г. Делян Пеевски, чрез американските си адвокати от кантора Morgan, Lewis & Bockius, подаде иск, за да оспори санкциите, които са наложени по подозрение, че българският депутат е замесен в корупция. Искът е от него и няколко негови компании и е пред съд в столичния окръг Колумбия срещу министъра на финансите Джанет Йелън, държавния секретар Антъни Блинкен, министерствата им и няколко агенции.

През януари тази година обаче в закрито заседание федералният съд във Вашингтон спря делото до приключване на висящо дело пред щатския Върховен съд, съобщиха от Bird.bg.

Санкциите по Магнитски се налагат от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC), която е част от Министерството на финансите на САЩ.

Въпросното висящото дело пред американския Върховен съд, на което се позовава федералният съд във Вашингтон, разглежда въпроси относно обхвата на съдебния контрол върху действията на изпълнителната власт в САЩ. Една от централните защитни тези е, че тези санкции не подлежат на съдебен контрол.

В съобщението на OFAC при налагането на санкциите през 2021 година се казва, че Делян Славчев Пеевски е олигарх, който (...) регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество.

На европейското семейство на ДПС - АЛДЕ, никога не се наложи да коментира казуса със санкциите Магнитски. Сега Пеевски е втори в листата на ДПС за евровота и от февруари официално е съпредседател на движението.

Той е и човекът зад трансфера на Елена Йончева от Партията на европейските социалисти към АЛДЕ.

"Не мога да коментирам закон, който е на трета страна," беше лаконичният коментар на Йончева в телевизионно интервю, когато ѝ беше зададен въпросът за Магнитски.

За съпредседателя на АЛДЕ Илхан Кючук санкцията на Пеевски е "административен въпрос".

В интервю за БНР в началото на април идеологът на закона "Магнитски" Бил Браудър разкритикува бездействието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която в рамките на мандата си , начело на най-влиятелната европейска институция, не успя да изпълни обещанието си да синхронизира американския санкциониращ режим с неговия европейски еквивалент.

"Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, британския или австралийския, ще видите, че той не включва корупцията.

Напълно безсмислено е да има различен закон "Магнитски" в Европа, защото това означава, че, ако сте корумпиран диктатор и дойдете в Европа, си запазвате богатството тук без никакви последици", коментира тогва Браудър в края на мандата на Европарламента.


Бащата на закона "Магнитски": Европейският му еквивалент не действа, България е пример за това

Кой кой е сред водещите кандидати на партиите за Евроизбори 2024?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024