ГЕРБ, ИТН и Възраждане умишлено пробиха бюджета на Асен Василев Снимка: © Булевард България

Продължилото над 11 часа заседание на бюджетната комисия, доведе до това, че финансовият министър Асен Василев вече не подкрепя бюджета за 2023 г.

Причината са рязко увеличените разходи за заплати и всякакви други плащания и драстично орязаните мерки за увеличаване на приходите, предложени от МФ.

"Поради отпадналите мерки за приходите Министерството на финансите не подкрепя този бюджет", каза в края на заседанието Василев, на което Тошко Йорданов с радост му предложи да си подаде оставката.

Снощи поправките бяха приети на второ и окончателно четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Дали те ще останат, зависи вече от пленарната зала. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев /ДПС/ заяви, че не е оптимист.

Депутатите от всички парламентарни групи бяха внесли 212 страници с идеи за промени и допълнения към проекта на правителството за държавните приходи и разходи за 2023 г.

Сред исканията от партиите бяха повече пари за читалища, училища, болници, музеи, за увеличаване на заплати в министерства, агенции и комисии, допълнителни средства за общините, за обучение на пилоти за медицински хеликоптери, за субсидиране на земеделците, за помощи за деца, за реклама на туризма и още куп неща.

Едното отхвърлено предложение е заплатите на служителите да се изплащат само по банков път.

Тази мярка беше насочена за фирмите с над 50 служители, както и към ресторантьорския бранш. Отхвърлена беше и идеята клиентите, които не получават касова бележка в заведенията, да могат да откажат да заплатят сумата. Отпадна и предложението за представянето на редовна отчетност пред Националната агенция за приходите (НАП) на касовите наличности във фирмите.

С тези проекти Асен Василев целеше да увеличи събираемостта на ДДС.

Отпадна още предложението за представянето на редовна отчетност пред Националната агенция за приходите (НАП) на касовите наличности във фирмите.

"Отнехте инструмент за контрол и събираемост на данъците. Стана ясно, че НАП не трябва да прилага този инструмент", каза Василев.

Той обвини депутатите в лобизъм и добави, че "всеки може да го кара през просото, стига да се обади на някоя парламентарна група".

Ресторантьорите получиха още преимущества в бюджета, след като идеята на "Има такъв народ" за прекратяване на намаленото за тях и кетъринг компаниите ДДС беше отхвърлена. Мярката беше въведена като облекчение заради кризата, предизвикана от коронавируса.

От Министерството на финансите уточниха, че не е редно в средата на годината да се прави подобна промяна, но и допълниха, че в следващия бюджет няма да присъстват намалени данъчни ставки.

На снощното заседание финансовият министър каза още, че преди да започне гледането на бюджета в пленарна зала ще предостави на народните представители сумата, която бюджетът ще загуби заради неприетите мерки. Според него това са стотици милиони левове.

Идеята на ДПС за още 17 млн. лева подкрепа за земеделските производители пък срещна отпор от БСП (Румен Гечев каза, че това е най-субсидираният сектор не само у нас, но и в Европа). А министър Асен Василев посочи, че България вече е стигнала допустимия таван на подпомагане.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Турбулентните скандали, които разтърсиха Boeing

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024