Турция настоява за "конкретни стъпки" преди да подкрепи Финландия и Швеция за НАТО Снимка: © Getty Images

Турция няма да се съгласи Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, освен ако не бъдат предприети конкретни стъпки за справяне с възраженията на Анкара. Това каза говорителят на турския президент Ибрахим Калин след разговори с представители на шведската и финландската делегации, съобщи "Асошиейтед прес".

„Ние казахме много ясно, че ако опасенията за сигурността на Турция не бъдат посрещнати с конкретни стъпки в определен срок, процесът няма да напредне“, каза Калин на пресконференция след разговорите в Анкара, които продължиха около пет часа.

Швеция и Финландия подадоха молбите си за присъединяване към НАТО миналата седмица, което до момента е една от най-големите геополитически последици от руската война в Украйна.

Турция обаче заяви, че ще се противопостави на членството на скандинавските страни в западния военен алианс, позовавайки се на недоволството си от Швеция, и в по-малка степен на Финландия, по отношение за подкрепата на Кюрдската работническа партия (ПКК) и други субекти, които Турция счита за заплаха за сигурността.

Ердоган не подкрепя членството на Финландия и Швеция в НАТО

ПКК е обявена за терористична организация от няколко от съюзниците на Турция и от десетилетия организира бунтове срещу Турция - конфликт, който коства живота на десетки хиляди хора.

Турското правителство също така обвинява Финландия и Швеция, че са наложили ограничения за износ на оръжие срещу Турция и са отказали да екстрадират заподозрени „терористи“.

Възраженията на Турция помрачиха надеждите на Стокхолм и Хелзинки за бързо присъединяване към НАТО на фона на руската инвазия в Украйна и поставиха на карта доверието в трансатлантическия алианс. Всички 30 членки на НАТО трябва да се споразумеят за приемането на нови членове.

Шведската и финландската делегации се срещнаха с Калин и турския заместник-министър на външните работи Седат Онал. Говорителят на турския президент каза, че предложението на Турция за премахване на ограниченията за износ на оръжие е било прието с „положително отношение“ от шведската и финландската делегации. Той добави, че преговорите ще продължат, след като скандинавските правителства отговорят на исканията на Турция.

Турция също така очаква екстрадирането на 28 лица от Швеция и 12 от Финландия, заподозрени в „тероризъм, каза Калин. Той посочи, че няма „няма правно или съдебно основание“ да не ги екстрадира.

Шведският премиер Магдалена Андерсон каза след среща с председателя на Европейския съвет Чарлз Мишел в Стокхолм, че страната ѝ иска да „изясни“ твърденията, които се носят по време на дискусиите с Анкара.

„Ние не изпращаме пари или оръжия на терористични организации“, каза Андерсън.

Тя каза, че Швеция е в „конструктивен диалог“ с Турция и че Стокхолм е „нетърпелив да разреши проблемите, недоразуменията и въпросите“.

Тази седмица Турция изброи пет „конкретни гаранции“, които изисква от Швеция, включително „прекратяване на политическата подкрепа за тероризма“, „елиминиране на източника на финансиране на тероризма“ и „прекратяване на подкрепата за оръжия“ за забранената в Турция ПКК и свързаната с нея групировка на сирийските кюрди.

Ще саботира ли Ердоган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на многохиляден протест и освирквания

Хиляди протестираха в Малмьо срещу участието на Израел в "Евровизия"

09:40 - 10.05.2024
Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024