Снимка: © Getty Images

Тройно повишение на ДДС. Край на бюджетните добавки към издръжката на държавните служители. Така изглежда "новото нормално" в Саудитска Арабия след едномесечната ценова война за петрола с Русия и след спирането на икономическата дейност заради Covid-19. 

Финансовият министър Мохамед ал-Джадаан обяви серия от реформи, които трябва да възстановят загубите на бюджета. Той призна, че мерките ще са болезнени за повечето граждани, но ги определи като задължителна стъпка за запазване на финансовата и икономическата стабилност в кралството в средносрочен и дългосрочен план. 

Саудитска Арабия въведе ДДС за първи път преди 2 години в опит да намали зависимостта на бюджетните си приходи от продажбите на суров петрол. Тогава данъкът беше определен на 5%.

От 1 юли 2020 г. ДДС върху стоките и услугите ще се увеличи на 15 на сто. 

Добавките от 1000 риала (около 480 лв.), които държавните служители получаваха към заплатите си като компенсация за увеличеното данъчно бреме и повишените цени на горивата от 2018 г. насам, ще бъдат спрени месец по-рано. 

Близо 1,5 милиона души в Саудитска Арабия са заети в държавни сектор, посочва "Ал Джазира", като цитира данни от националната статистика от декември 2019. Цялото население на страната е 33,7 млн. души. 

Схемата за запълване на бюджета беше обявена, след като икономическата криза доведе до дефицит от 9 млрд. долара за първите три месеца на 2020 г.

Приходите от продажбата на петрол са намалели с 22% на годишна база, като са стигнали до 34 млрд. долара. Централната банка на Саудитска Арабия отчита рязък спад на резервите си в чуждестранна валута през март, след като правителството е изтеглило 23 млрд. долара. 

Най-големият износител на петрол в света беше тежко засегнат заради цялостния спад на потреблението и конфликта в OPEC+ заради първоначалния отказ на Русия да съкрати добива на нефт. Едва в началото на април Рияд и Москва се споразумяха да стабилизират цените на горивата след исторически срив на пазара. 

Според данните на финансовия министър, приходите извън петролния сектор също са засегнати заради блокирането на търговската активност. Същевременно държавните разходи са се увеличили заради непланираното натоварване на здравната система и мерките за икономическа помощ. 

"Тези проблеми доведоха до спад на приходите и до натиск на публичните финанси до ниво, което трудно може да се поддържа занапред, без това да се отрази върху цялостното икономическо състояние в средносрочен и дългосрочен план. А това ще изисква съкращаване на разходите и мерки за стабилизиране на приходите извън петролния добив", казва Ал-Джадаан 

Правителството в Рияд е замразило няколко програми за капиталови разходи и мегапроекти на обща стойност над 26 млрд. долара. Преди месец Reuters съобщи, че властите са започнали да чертаят планове за съкращения на бюджетите на администрацията с поне 20%. 

Кризата около Covid-19 поставя в режим на изчакване икономическите реформи, започнати от коронования принц Мохамед бин Салман след 2015 г. Целта му беше да намали зависимостта на бюджета от колебанията на цените на петрола и да прекрати масовото раздаване на високи бонуси, премии и други привилегии за служителите в обществения сектор. Износът на суров петрол продължава да представлява около 80% от всички приходи на саудитския бюджет. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът