$9 млрд. дефицит и троен ръст на ДДС: Кризата удари Саудитска Арабия Снимка: © Getty Images

Тройно повишение на ДДС. Край на бюджетните добавки към издръжката на държавните служители. Така изглежда "новото нормално" в Саудитска Арабия след едномесечната ценова война за петрола с Русия и след спирането на икономическата дейност заради Covid-19.

Финансовият министър Мохамед ал-Джадаан обяви серия от реформи, които трябва да възстановят загубите на бюджета. Той призна, че мерките ще са болезнени за повечето граждани, но ги определи като задължителна стъпка за запазване на финансовата и икономическата стабилност в кралството в средносрочен и дългосрочен план.

Саудитска Арабия въведе ДДС за първи път преди 2 години в опит да намали зависимостта на бюджетните си приходи от продажбите на суров петрол. Тогава данъкът беше определен на 5%.

От 1 юли 2020 г. ДДС върху стоките и услугите ще се увеличи на 15 на сто.

Добавките от 1000 риала (около 480 лв.), които държавните служители получаваха към заплатите си като компенсация за увеличеното данъчно бреме и повишените цени на горивата от 2018 г. насам, ще бъдат спрени месец по-рано.

Близо 1,5 милиона души в Саудитска Арабия са заети в държавни сектор, посочва "Ал Джазира", като цитира данни от националната статистика от декември 2019. Цялото население на страната е 33,7 млн. души.

Схемата за запълване на бюджета беше обявена, след като икономическата криза доведе до дефицит от 9 млрд. долара за първите три месеца на 2020 г.

Приходите от продажбата на петрол са намалели с 22% на годишна база, като са стигнали до 34 млрд. долара. Централната банка на Саудитска Арабия отчита рязък спад на резервите си в чуждестранна валута през март, след като правителството е изтеглило 23 млрд. долара.

Най-големият износител на петрол в света беше тежко засегнат заради цялостния спад на потреблението и конфликта в OPEC+ заради първоначалния отказ на Русия да съкрати добива на нефт. Едва в началото на април Рияд и Москва се споразумяха да стабилизират цените на горивата след исторически срив на пазара.

Според данните на финансовия министър, приходите извън петролния сектор също са засегнати заради блокирането на търговската активност. Същевременно държавните разходи са се увеличили заради непланираното натоварване на здравната система и мерките за икономическа помощ.

"Тези проблеми доведоха до спад на приходите и до натиск на публичните финанси до ниво, което трудно може да се поддържа занапред, без това да се отрази върху цялостното икономическо състояние в средносрочен и дългосрочен план. А това ще изисква съкращаване на разходите и мерки за стабилизиране на приходите извън петролния добив", казва Ал-Джадаан

Правителството в Рияд е замразило няколко програми за капиталови разходи и мегапроекти на обща стойност над 26 млрд. долара. Преди месец Reuters съобщи, че властите са започнали да чертаят планове за съкращения на бюджетите на администрацията с поне 20%.

Кризата около Covid-19 поставя в режим на изчакване икономическите реформи, започнати от коронования принц Мохамед бин Салман след 2015 г. Целта му беше да намали зависимостта на бюджета от колебанията на цените на петрола и да прекрати масовото раздаване на високи бонуси, премии и други привилегии за служителите в обществения сектор. Износът на суров петрол продължава да представлява около 80% от всички приходи на саудитския бюджет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024