$9 млрд. дефицит и троен ръст на ДДС: Кризата удари Саудитска Арабия Снимка: © Getty Images

Тройно повишение на ДДС. Край на бюджетните добавки към издръжката на държавните служители. Така изглежда "новото нормално" в Саудитска Арабия след едномесечната ценова война за петрола с Русия и след спирането на икономическата дейност заради Covid-19.

Финансовият министър Мохамед ал-Джадаан обяви серия от реформи, които трябва да възстановят загубите на бюджета. Той призна, че мерките ще са болезнени за повечето граждани, но ги определи като задължителна стъпка за запазване на финансовата и икономическата стабилност в кралството в средносрочен и дългосрочен план.

Саудитска Арабия въведе ДДС за първи път преди 2 години в опит да намали зависимостта на бюджетните си приходи от продажбите на суров петрол. Тогава данъкът беше определен на 5%.

От 1 юли 2020 г. ДДС върху стоките и услугите ще се увеличи на 15 на сто.

Добавките от 1000 риала (около 480 лв.), които държавните служители получаваха към заплатите си като компенсация за увеличеното данъчно бреме и повишените цени на горивата от 2018 г. насам, ще бъдат спрени месец по-рано.

Близо 1,5 милиона души в Саудитска Арабия са заети в държавни сектор, посочва "Ал Джазира", като цитира данни от националната статистика от декември 2019. Цялото население на страната е 33,7 млн. души.

Схемата за запълване на бюджета беше обявена, след като икономическата криза доведе до дефицит от 9 млрд. долара за първите три месеца на 2020 г.

Приходите от продажбата на петрол са намалели с 22% на годишна база, като са стигнали до 34 млрд. долара. Централната банка на Саудитска Арабия отчита рязък спад на резервите си в чуждестранна валута през март, след като правителството е изтеглило 23 млрд. долара.

Най-големият износител на петрол в света беше тежко засегнат заради цялостния спад на потреблението и конфликта в OPEC+ заради първоначалния отказ на Русия да съкрати добива на нефт. Едва в началото на април Рияд и Москва се споразумяха да стабилизират цените на горивата след исторически срив на пазара.

Според данните на финансовия министър, приходите извън петролния сектор също са засегнати заради блокирането на търговската активност. Същевременно държавните разходи са се увеличили заради непланираното натоварване на здравната система и мерките за икономическа помощ.

"Тези проблеми доведоха до спад на приходите и до натиск на публичните финанси до ниво, което трудно може да се поддържа занапред, без това да се отрази върху цялостното икономическо състояние в средносрочен и дългосрочен план. А това ще изисква съкращаване на разходите и мерки за стабилизиране на приходите извън петролния добив", казва Ал-Джадаан

Правителството в Рияд е замразило няколко програми за капиталови разходи и мегапроекти на обща стойност над 26 млрд. долара. Преди месец Reuters съобщи, че властите са започнали да чертаят планове за съкращения на бюджетите на администрацията с поне 20%.

Кризата около Covid-19 поставя в режим на изчакване икономическите реформи, започнати от коронования принц Мохамед бин Салман след 2015 г. Целта му беше да намали зависимостта на бюджета от колебанията на цените на петрола и да прекрати масовото раздаване на високи бонуси, премии и други привилегии за служителите в обществения сектор. Износът на суров петрол продължава да представлява около 80% от всички приходи на саудитския бюджет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022