Адв. Екимджиев: Хора като Еврото и Нотариуса може формално да са били агенти под прикритие

Фигури като тази на убития Мартин Божанов-Нотариуса и на изчезналия Петьо Петров-Еврото няма как да са действали без политически чадър, осигурен на високо ниво. Това коментира в интервю за вестник "Сега" адвокат Михаил Екимджиев.

"Има външни индикации, че и Петьо Еврото, и Мартин Нотариуса са охранявани от МВР, влизали са със специални пропуски в паркинги на специализирани съдилища и прокуратури, успявали са безпроблемно и бързо, ефективно, да решават изключително заплетени юридически казуси, които нормално се решават за години. Това не става без политическа протекция от ниво поне заместник-министър на вътрешните работи и връзки във Висшия съдебен съвет, и разбира се, с подкрепата на политици," казва Екимджиев.

По думите му хора като Красимир Георгиев - Красьо Черния, Мартин Божанов, Петьо Еврото и дори Георги Семерджиев, който през юли 2022 г. уби две момичета на булевард "Черни връх" в София, остават извън ударите на закона "без да имат някаква биография и някакъв статус".

"И това обосновава предположението, че за тях поне формално има досиета на агенти под прикритие в криминалните среди, които обаче им служат не за разкриване на престъпления, а просто за един перфектен, универсален чадър, за да могат да извършват престъпления и да делят плячката с водещите офицери," допълва той.

Адвокатът посочи и откъде може да идва политическата протекция над фигурите от ъндърграунда.

"Да си припомним кой създаде специализираните съдилища и кой най-ожесточено се биеше срещу тяхното закриване. Така имаме много ясна посока откъде идва политическата протекция и на Петьо Еврото, и на Мартин Божанов" каза Екимджиев.

Той разказа и за схема за натиск върху магистрати, но не само върху тях, подобна на тази, чрез която е упражняван той върху заплашваната от Нотариуса съдия Владимира Цариградска.

Владислава Цариградска бтв Съдия Цариградска: Ако ме споходи съдбата на Нотариуса, и това дело ще бъде прекратено

В нейния случай - след като критикува изявления на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, започват атаки в определени издания, които стават повод за образуване на досъдебно производство. Тези производства от своя страна са основание за използването на специални разузнавателни средства срещу съдийката.

"Т.е. получава се едно самосбъдващо се пророчество: някой, да кажем главен прокурор или негов аватар, инициира медийни публикации, те стават формален повод за образуване на досъдебно производство, което е основание за специални разузнавателни средства".

Подслушваният обаче изобщо може и да не разбере за това, защото не е привлечен като обвиняем, не знае, че срещу него се води досъдебно производство и това е дало формален повод да бъде подслушван или следен.

"Може вас, може мен да са подслушвали в спалните, в баните, в офиса, в колата ни месеци наред, години наред, докато в един момент някой като Мартин Нотариуса извади от ръкава си някое изречение, извадено от контекста, и каже: ето на, този е престъпник, този е аморален тип," обяснява адвокатът.

Според Екимджиев по този начин много магистрати, повече, отколкото сочат официалните данни за контрол на специалните разузнавателни средста, са били контролирани и компрометирани. В тези случаи става дума за злоупотреба със СРС.

"От официални данни, изнесени от бюрото за контрол на СРС, се вижда как точно през 2022 г., когато са закрити специализираните съдилища и прокуратура, вече няма подслушвания на магистрати, а от друга страна често пъти в България официалните данни са силно занижени", каза той.

Именно заради обоснованото предположение, че през 2020 г. срещу съдия Цариградска са използвани специални разузнавателни средства, Михаил Екимджиев като неин адвокат е подал жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Гърция бойкотира клетвата на президента на Северна Македония

Българският президент също не присъства на церемонията в Скопие

16:41 - 12.05.2024
Важно днес

Пожар във Варшава изпепели търговски център с 1400 магазина

Комплексът е бил затворен в неделя и няма пострадали

14:48 - 12.05.2024
Важно днес

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Настоящият държавен глава се бори за втори петгодишен мандат

12:03 - 12.05.2024
Важно днес

СДВР твърди, че новата схема за движение в центъра на София не е узаконена

На 9 май министър Калин Стоянов каза, че проектът е съгласуван, но "преди години"

11:16 - 12.05.2024
Важно днес

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен

Министърът на енергетиката обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в пасивност

10:03 - 12.05.2024
Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024