Адвокатите искат пълно разследване на сигналите за "паралелно правосъдие"

Прокуратурата и Висшият съдебен съвет да разследват всички твърдения за натиск и заплахи към съдии и други магистрати, изнесени в публичното пространство, и да се разплетат докрай мрежите за влияние в правосъдната система. За това настоява в декларация Общото събрание на адвокатите. В документа се посочва, че е "нeдoпycтимo пpи ĸoнĸpeтни дaнни и cигнaли зa нeпpaвoмepeн нaтиcĸ пo oтнoшeниe нa cъдии, дa нe ca извъpшeни cвoeвpeмeнни пpoвepĸи пo пoдaдeнитe cигнaли нитo oт пpoĸypaтypaтa, нитo oт BCC".

"В този смисъл, изказваме публичното си възмущение и нетърпимост по повод изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около осветените и публично известни като Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, както и пълното насрещно бездействие на Прокуратурата като единствен орган в държавата, имащ правото да повдига и поддържа обвинението срещу лица, извършили престъпление," пише в декларацията.

Според адвокатите след изслушванията в парламентарната комисия, която разследва схемите около Мартин Божанов, и след твърденията, че висши магистрати са съучастници в престъпления, е абсурдно прокуратурата да не е предприела нито разследване, нито да е опровергала изнесените факти.

Пред комисията в четвъртък съдия Владислава Цариградска разказа за заплахи, които е получавала от Мартин Божанов и обясни, че подозира, че бившият районен прокурор на София Невена Зартова "е допринесла лично той да придобие този демоничен образ" чрез осигуряването на чадър над него. След нея беше изслушана и самата Зартова, която отхвърли обвиненията и ги определи като медийна атака. Тя обаче призна, че обвинението работи под натиск, а в прокуратурите съществуват специални отдели, които изпълняват указанията на главния прокурор. Зартова каза още, че е имало магистрати, които са били свързани с Петьо Петров - Пепи Еврото. Те са наричали себе си "семейство" и тя била поканена да стане част от него, но е отказала.

Адвокатите настояват парламентарната да стигне до край в разследването си, "за да се разплете възела на политическите зависимости и да се освободи съдебната система от политическо опекунство".

Призовават също прокуратурата и Bиcшият cъдeбeн cъвeт да разследват всички твъpдeния зa нaтиcĸ и зaплaxи ĸъм cъдии, изнeceни в пyбличнoтo пpocтpaнcтвo, вĸлючитeлнo зa ceзиpaнe нa пpoĸypaтypaтa и BCC по случая „Осемте джуджета“.

"Ако това е невъзможно, поради евентуално участие на административни ръководители и прокурори на всички нива в прокуратурата, включително и във Върховната прокуратура, то призоваваме специалния прокурор за разследване на главния прокурор и заместниците му да бъде сезиран по съответния ред и да започне самостоятелно разследване," се казва още в декларацията на адвокатите.

Те отправят и призив към всички институции, организации и граждани, които имат информация за натиск, заплахи или намеса в работата на магистрати или участието на адвокати в престъпления или корупционни схеми, да сезират адвокатските съвети, за да бъде потърсена отговорност от извършителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Култура

"Аскеер 2024": Актьорът Руси Чанев ще получи награда за цялостен принос към театъра

Драматичният театър в Благоевград е с най-много номинации в различни категории

15:02 - 30.04.2024
Важно днес

"Ако Русия загине, и Сърбия ще загине". Кой е новият сръбски вицепремиер

Александър Вулин е довереник на Кремъл и с него Белград вероятно загърбва ЕС

14:43 - 30.04.2024
Живот

Ето я и програмата за фестивала на светлините LUNAR 2024

4,5 км. пешеходен маршрут и изцяло нова фестивална зона - Южен парк 2

13:26 - 30.04.2024
Спорт

Гриша Ганчев се оттегля от управлението на ЦСКА

Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“

12:47 - 30.04.2024