Агенцията по Обществено здраве на Англия: Фалшивата паника за е-цигарите е вредна Снимка: © Getty Images

В момента на пушачите им е много трудно да се ориентират в противоречивите новини относно ефектите от вейпинга* и от пушенето. Над половината от тях смятат, че никотиновите изпаряващи продукти са вредни колкото цигарите или дори по-вредни.

Причината: смъртните случаи в САЩ, свързани с употреба на електронни цигари.

Това схващане, че електронните цигари са по-вредни от пушенето, се разпространи бързо сред серията от случай на пациенти с белодробни увреждания в САЩ през есента на 2019 г.

Американските власти вече потвърдиха, че основната причина за белодробните болести е витамин Е ацетат, сгъстител, който се добавя в продуктите за изпаряване на канабис. Веществото е забранено в продуктите за изпаряване и е много трудно да бъде намерено в Европа, което е и причината на стария континент да не са регистрирани болни с подобни оплаквания.

Преди да бъде установено обаче, имаше много спекулации, а тревогите за употребата на електронни цигари от подрастващи достигнаха своя пик. Неизвестната причина на заболяването породи паника в Америка. Градове и щати започнаха да въвеждат забрани за продажбата на изпаряващи продукти с аромати, а федералното правителство също наложи частична забрана.

Психозата от САЩ се пренесе и на други места.

В началото на март Агенцията по обществено здраве на Великобритания излезе с доклад, който е публикуван и на сайта на правителството. В него се казва - “фалшив страх пречи на пушачите да използват електронни цигари, за да откажат истинските”.

В него се казва, че във Великобритания има само два случая на респираторни заболявания, които могат да бъдат свързани с вейпинга и че като цяло електронните цигари са много по-малко вредни от тютюна, въпреки че не са напълно безопасни.

Пушачите трябва да бъдат стимулирани да заменят пушенето с вейпинг като път към пълното отказване на цигарите, казват авторите на доклада.

Много е важно да се използват устройства, чиито течности или пълнители са сертифицирани.

„Въпреки намалението на броя пушачи като цяло, пушенето си остава най-голямата причина за предотвратима смърт и заболявания, както и водеща причина за здравни неравенства по света. Следователно, алтернативните по-малко вредни устройства за доставяне на никотин могат да изиграят ключова роля за намаляване на здравната тежест.“

Оказва се, че фалшивата паника за е-цигарите, в резултат на американските случай, са довели до спад на употребата на никотиновите изпарители и връщане на пушачите към стандартните цигари на Острова.

През 2019 г. процентът на хората, които смятат, че електронните цигари са по-малко вредни от обикновените цигари, е спаднал от 45 на 34 на сто.

Тези възприятия са особено разпространени сред пушачи, които не използват е-цигари.

Съветът на Public Health of England си остава пушачите да спрат да пушат или да преминат на електронни цигари, които да им помогнат да спрат да пушат, а непушачите да не започват употреба на електронни цигари.

Авторите на доклада работят в King’s College London, University of Edinburgh и Cancer Research UK и декларират, че нямат връзки или финансиране с тютюневата индустрия.

Междувременно в Америка също се търси начин да се намери адекватна регулация на вейпинга.

Изначално регулирането на този пазар в САЩ е много по-различно от това е ЕС. В САЩ на първо място няма ограничения за съдържание на никотин, също така рекламата е разрешена. След като на 11 септември 2019 г. администрацията на Тръмп обяви, че възнамеряват да забрани ароматизираните вейпинг продукти с цел „справяне с епидемията на употребата на електронни цигари от младежи , 7 щата (Масачузетс, Мичиган, Монтана, Ню Йорк, Орегон, Род Айлънд, Вашингтон) и 8 големи градове (Лос Анджелис, Сан Франциско, Чикаго, Сан Диего, Сан Хосе, Бостън, Филаделфия, Балтимор) обявиха забрани за продажба на вейпинг продукти или на определени аромати.

През декември 2019 г. чрез поправка във Федералния закон за храните, лекарствата и козметиката минималната възраст за продажба на тютюневи изделия (включително електронни цигари) беше повишена от 18 до 21 години.

На 2 януари 2020 г. Агенция за контрол на храните и лекарствата отмени препоръката за пълна забрана на течностите с вкусове - смята се, че те основно привличат младежите, и вместо това обяви, че ще забрани плодовите и ментовите патрони, като същевременно позволява на специализираните магазини да продават аромати за системи на базата на резервоари.

Най-голямата промяна в САЩ е, че ще се въведе процес на издаване на разрешителни за вейпинг продукти, който трябва да започне да работи през май 2020 г.

*Вейпинг е употребата на електронна цигара или течност. Популярният в българия Iqos и другите алтернативи за нагряване на тютюна не се включват в понятието "вейпинг".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024