"Апокалипсисът" с фискалния резерв се оказа предизборна димка Снимка: © Министерство на финансите

Помните ли как ГЕРБ и служебният кабинет при встъпването си плашеха, че държавата ще фалира? Е, този "сценарий" се отлага.

Официалните данни на Министерството на финансите, публикувани днес, показват, че фискалният резерв в края на април възлиза на 11,8 млрд. лв., а месецът приключва с бюджетен излишък от 596 млн. лв.

Така официалната информация за състоянието на държавната хазна потвърждава, че суматохата с „липсващите“ милиарди от резерва при встъпването служебния кабинет в началото на април в действителност е била нагаждане на факти според моментния интерес в предизборната обстановка.

Темата за липсващи пари беше изненадващо повдигната от служебния министър на финансите Людмила Петкова непосредствено след като тя пое поста от вече бившия министър на финансите Асен Василев. Тогава фискалният резерв на държавата "се стопи" - на приказки, с около 3 млрд. лв. само в рамките на няколко часа.

Малко след като Асен Василев обяви, че оставя 9,9 млрд. лв. в резерва, Петкова изненадващо каза, че размерът му всъщност е 6,7 млрд. лв. Тя предположи, че 1,6 млрд. лв. може да са отишли за покриване на дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" за доставка на природен газ, който държавата реши да поеме. За останалите пари ѝ трябвало време да провери и обеща анализ след седмица.

Това обаче не попречи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да констатира, че "парите ги няма" - докато депутатите му гласуваха поредно парламентарно решение за допълнителни държавни разходи, които не са записани в държавния бюджет за 2024 г.

Още тогава икономисти обясниха, че въпросните милиарди във фискалния резерв ги има, но се правят внушения и неверни твърдения, тъй като размерът на резерва варира в различните дни от месеца в зависимост от постъпленията в бюджета.

Причината е, че правителствените разходи се правят в началото на месеца, а приходите идват в края. Затова и Министерството на финансите традиционно отчита показателите за състоянието на държавния бюджет на 30-о или 31-во число от месеца.

Това не е първият случай, когато състоянието на държавните финанси се ползва като предизборно плашило.

Дни преди предсрочните избори на 2 април 2023 година, финансовото министерство, начело със служебния министър Росица Велкова, представи доклад на Министерството на финансите с апокалиптичен сценарий заради увеличените разходи за пенсии през 2022, когато Асен Василев отново беше финансов министър.

Тогава редица медии и политици отново интерпретираха изнесените данни като „фалит на държавата“. Нещо, което не се случи. Нещо повече - през 2023 година България е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по най-нисък размер на дълга спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). Това показват последните данни на Европейската статистическа служба (Евростат). Единствено Естония е с по-ниско ниво на дълга спрямо БВП.

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024