Снимка: © Getty Images

Правителството не спира да говори за отпуснатите помощи за пострадалите сектори, но България дели последното място в ЕС с Кипър, Гърция и Финландия по подкрепа за бизнеса по време на Covid-кризата.

Освен това броят на заетите в страната е паднал с 5,6 процентни пункта през второто тримесечие на 2020, което ни поставя на втора позиция след Испания.

Това са основните изводи от Доклада за ефектите на кризата върху заетостта, изготвен от Eurofond. Тя е агенция на ЕС, която изследва разработването на социални и трудови политики в държавите членки, извършва изследователски проекти за условията на труд, качеството на живот и промените в заетостта.

През март 2020 г. Eurofond създаде нов инструмент EU PolicyWatch, с който предоставя информация за предприетите мерки в подкрепа на обществото по време на Covid-пандемията. Проучването им обхваща месеците от март до септември миналата година.

Изследването показва, че нивата на заместване на дохода от схемите за защита на заетостта в България през този период са едва 60%. Това е най-ниското ниво в ЕС, което делим с други три държави. Данните сочат, че Австрия, Чехия и Полша са на първите позиции с по 100%.

Броят на заетите у нас се е сринал с 5,6% през периода април – юни 2020 г. в сравнение със същия интервал за 2019 г. По този показател сме втори след Испания, където намалението е с 6,1 процентни пункта.

От Eurofond отчитат, че 12 държави в ЕС са действали веднага с предприемане на мерки за подкрепа на бизнеса – още в ранния стадий на разпространение на заразата. Сред тях са Гърция, Унгария, Естония, Малта, Румъния, Словения и др. Държави като Австрия, Финландия, Италия, Франция и Испания променят вече съществуващите мерки или улесняват достъпа до тях с разширяване на кръга от хора и фирми. Осем страни увеличават размера на подпомагането, покривайки по-голям процент от дохода. България не попада в нито една категория.

За страната ни няма информация и за продължителността на държавната подкрепа по месеци. Докладът посочва, че по програмата SURE на ЕК за подкрепа за запазване на заетостта са ни отпуснати 511 млн. евро.

По обезщетения за бизнеса през април 2020 делим последните места с Финландия, Латвия и Унгария.

Единствената реално действаща мярка през по-голямата част на миналата година беше така наречената 60:40. Първото заплащане по нея обаче закъсня – то бе направено на 15 април и достигна до по-малко от 70 фирми. По последни данни, отпуснатият 1 млрд. по програмата все още не е напълно изплатен – остават около 70 млн. лв.

Схемата 80:20 беше предприета за сектори като хотелиерството, ресторантьорството, транспорта и туризма. От тях са изплатени 147 млн. лв. за 30 хиляди работни места.

Правителството обяви, че ще изплаща по 24 лв. на ден на служителите на принудително затворените фирми заради втората вълна на пандемията, а мярката предизвика унищожителни критики срещу социалния министър Деница Сачева. Ресторантьорите излязоха на протести и дори заплашиха, че ще отворят заведенията, дори ако нямат разрешение.

Страната ни остави и хората без работа да плащат сами здравните си осигуровки за периода на неплатен отпуск. През февруари Народното събрание гласува промени в Закона за извънредното положение, но сред текстовете не присъстваха здравните вноски. "Здравни осигуровки дължат тези хора, които получават в момента компенсации, и трябва сами да ги заплатят, за да не загубят своите здравноосигурителни права след третия месец, ако продължават да не получават осигуровки. Но иначе всички други права са запазени", каза тогава Деница Сачева, цитирана от в. „Сега“.

Без възможност за компенсации остават и някои от затворените търговски обекти в градовете, където РЗИ-тата наложиха или предстои да наложат ограничителни заповеди за работа.

През 2020 г. беше обявено, че родителите в принудителен отпуск заради затворените училища и детски градини ще получат компенсации от държавата, докато гледат децата си по време на извънредното положение. Програмата се забави и се усети, че влиза в действие чак през декември. По последни данни – изразходвани са над 39 млн. лв., получени от 42 хиляди семейства.

Премиерът Бойко Борисов продължава да повтаря как България има най-либералните мерки и обещава помощи за всички. Още в края на 2020 каза, че за 3 седмици ще отпусне близо 400 млн. лв. за компенсация за бизнесите, които тогава бяха ограничени заради локдауна – заведения, фитнеси, търговски обекти. По информация на „Сега“ – по мярката са изплатени 40 млн. лв.


Да дойде Ричард


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество