Борисов хареса някои принципи в меморандума, но обвини ПП-ДБ, че не ги спазват Снимка: © ScreenShot

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече се запознал с текста на меморандума, предложен от ПП-ДБ.

След като вчера вицепремиерът Мария Габриел заяви, че няма да подпише документа, който определи катототално неспазване на фундаменталните принципи на демокрацията“, днес Борисов заяви, че принципите за надпартийни кандидатури за членове на регулаторите „звучат много добре и ние (ГЕРБ) сме за тях. Но колегите от ПП-ДБ не ги спазват,“ обобщи Борисов.

В меморандума е заложено кандидатите за регулаторите да бъдат експерти, а не ярки партийни фигури, така че да са наистина независими.

Борисов определи действията на ПП-ДБ като „попската работа“ и разказа, как един поп заявил „Не ме гледайте какво върша, а какво говоря“.

Той изреди няколко политически назначения от страна на партньорите от ПП-ДБ, но пропусна да отбележи тези по линия на ГЕРБ от 2009 година досега.

Според него бившият шеф на КЕВР Станислав Тодоров бил "ярка партийна фигура и бивш депутат от ПП" (всъщност той никога не е бил народен представител, а само кандидат за депутат през 2017 г., и то от "Да, България").

Борисов изтъкна още гуверньора на БНБ Андрей Гюров (бивш председател на ПГ на ПП) и зам.-директора на ДАНС Петър Петров (също депутат от ПП) като примери за нарушаване на този принцип.

Това, което не спомена, е, че пълненето на регулатори и държавни бордове с партийни назначения беше сред най-често практикуваните занимания на ГЕРБ от първия му мандат през 2009 г. до последните дни на управлението му през 2021.

Сред тях са Десислава Атанасова (КС) и Димитър Главчев (Сметната палата) бяха избрани на постовете си само преди месеци.

Бивши депутати от ГЕРБ бяха и екс-конституционният съдия Анастас Анастасов, бившият шеф на Комисията за финансов надзор и директор на ББР Стоян Мавродиев, действащият зам.-председател на КФН Диана Йорданова, действащият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов и др.

В края на управлението на кабинета "Борисов 3" бяха задействани и няколко назначения в съвета на директорите на енергийни компании, където пак се озоваха кадри на ГЕРБ

Борисов обаче не отговори на въпроса на Лена Бориславова от ПП-ДБ – дали ГЕРБ все още подкрепят идеята регулаторите да се попълнят с 1/3 квоти за ДПС и 1/3 за ГЕРБ.

Такава идея беше лансирана на 6 декември от Десислава Атанасова, докато беше начело на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Бориславова обясни, че ПП-ДБ са готови да преговарят с ГЕРБ за формата на документа, ако този не им допада. Борисов обаче така и не отговори дали партньорите са склонни да го направят.

Ние всеки ден говорим“, каза Борисов без да уточни дали е ГЕРБ са склонни да преговарят по документа.

Меморандумът стана пореден повод за остри реплики между партньорите в коалицията и отново се заговори за предсрочни избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024