Лена Бориславова пита ГЕРБ дали още държат 1/3 от регулаторите да са на ДПС

Меморандумът, предложен от ПП-ДБ, е покана за преговори, а не ултиматум. Това обясни по bTV Лена Бориславова, която е член на изпълнителния съвет на ПП-ДБ. Документът стана повод отново да се заговори за избори, а вицепремиерът Мария Габриел заяви, че няма да подпише подобен меморандум.

Бориславова обясни, че ПП-ДБ са готови да разговарят с ГЕРБ-СДС, ако този вариант на документа не им харесва, но според нея трябва да има прозрачен механизъм, по който да се попълнят регулаторите, така че да са независими.

Тя призова партньорите от ГЕРБ да представят своето виждане за състава на регулаторите и попита дали все още седят зад идеята те да се разпределят с квоти 1/3 ДПС, 1/3 ГЕРБ. Такава идея беше лансирана на 6 декември от Десислава Атанасова, докато беше начело на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

„Не разбирам свръхреакцията на ГЕРБ откъде дойде. Аз много бих искала да чуя каква е тяхната визия за попълване на регулаторите – дали продължават да искат плаващи мнозинства, както попълниха състава на НЗОК? Дали според тях в регулаторите трябва да влязат зависими политически лица, както стана в Конституционния съд, дали все още стоят зад идеята, която лансираха на 6 декември, че делението трябва да бъде 1/3 за ДПС и после 1/3 за ГЕРБ?“ попита Бориславова и допълни, че по този начин ГЕРБ и ДПС биха запазили пълен контрол над регулаторите.

„Досега имахме регулатори избрани от ГЕРБ-СДС на 100% и ние виждаме как работят тези регулатори – виждаме Нотариуса и Пепи Еврото – те са еманация на този процес. Досега регулаторите са се случвали в резултат на едни вътрешнопартийни договорки, които са се случвали в едни кабинети, а ние казваме, с оглед на новата конституция, този процес не може да продължава така,“ заяви тя.

"Не знам защо, когато някой ти обещава една трета, това не е делкане на държавата", каза Бориславова, по повод коментар на Делян Пеевски от вчера.

Според Бориславова моментът не е подходящ за нови избори, защото решението на двата ключови проблема – в съдебната система и попълването на регулаторите „ще останат на масата и след изборите“.

Проблемите в съдебната система около Пепи Еврото и Марто Нотариуса – те няма да изчезнат от само себе си, трябва да се решават и в този смисъл ние протягаме ръка към колегите от ГЕРБ, това не е ултиматум. Ако не им харесва този документ, така както е оформен, ние сме склонни да седнем да обсъдим, да има преговорни групи, но не можем да продължим да се подкрепяме без ясни ангажименти," заяви Лена Бориславова.

Тя обясни, че всичко, което е разписано в документа, който ПП-ДБ предлагат, е да се разпише прозрачен механизъм за попълване на квотите в регулаторите, така че те да бъдат наистина независими, без „ярки политически имена и зависимости“.

В самия документ са записани няколко основни точки:

● прилагане на реформи в областта на ефективното управление;

● продължаване на реформи в правосъдието;

● борба с корупцията;

● укрепване на службите и системите за сигурност;

Линк към меморандума - тук.

Мария Габриел Мария Габриел: Няма да подпиша меморандума на ПП-ДБ, всичко си има граници


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024