Директорът на Народния: Велислава Кръстева изпълнява "слугинска длъжност" Снимка: © Screenshot

"Велислава Кръстева изпълнява слугинска длъжност" и "един служител има сблъсък с друг служител" - така директорът на Народния театър Васил Василев опита да обясни ситуацията. Скандалът в културната институция тече от 29 октомври, след като режисьорът Александър Морфов постави публично въпроса дали човек, който придружава Ахмед Доган до избирателната секция пред камерите на телевизиите, може да бъде ПР на най-авторитетната театрална институция в държавата.

"В скандала в Народния театър няма нищо политическо, а това е по-скоро сблъсък на един служител с друг", каза Василев, който влезе в интервюто по телевизията, демонстрирайки високо самочувствие, като в началото дори се опита да неглижира темата на основния разговор и да я подмени с промотиране на театралната програма на Народния.

Кръстева изпълнява "по-скоро слугинска длъжност" на поста си на директор "Връзки с обществеността и реклама" в театъра. Нейните отговорности били да показва качествата на звездите от театъра, а това какво прави извън работното си място било неин ангажимент, каза Василев.

Водещите пропуснаха да попитат за оставките на други "служители" - като главния драматург на Народния театър Захари Карабашлиев и режисьора Явор Гърдев. Както и за появилото се на сайта на театъра лого на "Инса Ойл" - компания на смятания за близък до Делян Пеевски Георги Самуилов.

Василев, който първоначално избягваше публично да коментира скандала, сега твърди, че той не е чак толкова важен и обясни случващото се, като направи аналогия с филма "Да разлаем кучетата". По думите му вина има самият Морфов, тъй като "не е казал нито дума", че има притеснения относно политическите пристрастия на служител.

"На 29 октомври стана нещо в Народен театър, което ние не знаехме. Излезе, че е протест. Можеш ли да протестираш в празен коридор, в 10:30 вечерта, в празен театър на една врата и да осъзнаеш два дена по-късно, че това е било протест. Какво ви говори това?", попита Василев.

Директорът на Народния театър на няколко пъти се опита да измести фокуса на разговора към "по-важна тема" като постановките на сцената или заплащането в сценичните изкуства - всичко друго, което не е свързано със скандала.

Накрая Василев реши да потърси отговорност за напрежението в театъра от Министерството на културата и каза, че виновник е служебният министър Велислав Минеков, който е "отровил творческата атмосфера".

"Велислав Минеков иска да кадрува в Народния театър. Това е усещането. Това е виждането. Един служебен министър не може да кадрува в един театър. Той трябва да прави политика, която е свързана с областта на сценичните изкуства", изтъкна той.

Предисторията на сюжета

Напрежението в Народния театър излезе наяве, когато вратата на Велислава Кръстева, назначена на поста "Връзките с обществеността" от Василев, осъмна с анти-ДПС надписи. Самата тя е бивш пиар на партията, бивш депутат и зам.-министър на културата в кабинета "Орешарски" заедно със самия Васил Василев. Автор на протестната акция се оказа режисьорът Александър Морфов, а поводът - появата на Кръстева до почетния председател на ДПС Ахмед Догав в деня на изборите на 2 октомври, когато той гласува.

Заради историята оставки в Народния театър подадоха Захари Карабашлиев и режисьора Явор Гърдев. В четвъртък обаче 47 от 74-те актьори в трупата на театъра излязоха с отворено писмо в подкрепа на избрания през април директор на културната институция. Това се случи ден, след като актьорът и режисьор Валери Йорданов поиска оставката на Василев в емоционално видеообръщение.

След идването на Велислава Кръстева в театъра, заплатите на актьорите са били многократно повишени. Информацията вътре в Народния е, че Кръстева е на този пост само за 6 месеца. А на актьорите е казано, че се подготвя смяната на директора, като опасенията им са, че се прави опит да бъде назначен Морфов. В контекста на тези настроения идва и подписката в подкрепа на Василев, като в последните дни разговорът за Народния театър много успешно бе изместен от личността на Велислава Кръстева и това доколко биографията ѝ позволява да заема поста, към този "за" и "против" Васил Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Правната комисия се зае със съдебната реформа. Нищо, че тя е обречена

Правната комисия в парламента се събра извънредно заради съдебната реформа, въпреки че време за нея едва ли ще има

11:06 - 31.01.2023

Франция отново е блокирана заради стачка срещу пенсионната реформа на Макрон

Демонстрациите ще засегнат произовдството на електроенергия, обществения транспорт и училищата

10:29 - 31.01.2023

Племенникът на Майкъл Джексън влиза в неговия образ във филма "Майкъл"

Режисьор на биографичната продукция е Антоан Фукуа

09:35 - 31.01.2023

Възможна следа от мъжа, изчезнал на "Сурва". Издирването продължава

Братът на 25-годишния Емил твърди, че той е засечен на видеокамера

09:20 - 31.01.2023

Защо да избягваме хора, които се хвалят, че не четат книги

Едно е да не четете книги или да не го правите толкова често, съвсем друго е да презирате четенето по принцип

09:00 - 31.01.2023

Москва посрещна новия посланик на САЩ с прокремълски протест

Протестите в Русия са на практика забранени, но не и когато става дума за "недоволство" срещу САЩ

08:04 - 31.01.2023

Байдън каза "не" на изпращането на F-16 за Украйна. Рюте е готов да си помисли

Президентът на САЩ последва примера на Олаф Шолц и отказа искането за изтребители на Украйна.

07:34 - 31.01.2023

Пореден саботаж. Пет партии бойкотираха приемането на важен закон за влизане в еврозоната

Вероятността България да влезе в еврозоната през 2024 г. е все по-малка

18:20 - 30.01.2023

Три от три. И "Зелено движение" подкрепи преговори за коалиция между ДБ и ПП

"Зелено движение" последва примера на "Да, България" и ДСБ и подкрепи преговори за общо яваване с ПП на изборите

17:05 - 30.01.2023