До 30 000 лв: Санкцията за несъгласуване на ремонт на културно наследство

До 30 000 лв. може да достигне имуществената санкция за Софийския университет заради несъгласуване на документация около "От 3 до 5 хил. лв глоба": Продупчена ли е фасадата на Софийския университет заради климатици? Това каза пред БНТ Александър Трайков от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерството на културата.

„Има предписание от Столична община за премахване на външни климатични тела. Трябвало е от Софийския университет да изготвят технически проект и да го съгласуват с Министерство на културата по реда на Закона за културното наследство“, каза той.

Трайков съобщи, че от 2010 г. насам „не е установено да е внасяна техническа проектна документация за изграждане на климатична инсталация на Софийския университет“.

Така биват нарушени чл. 83 и чл. 84 от Закона за културното наследство. Наказанието гласи, че който реализира инвестиционен проект или извършва намеса в защитени територии за опазване на културното наследство без съгласуване в нарушение на чл. 83, се наказва с глоба в размер от 5000 до 10 000 лв., а на едноличен търговец и юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 15 000 до 30 000 лв., ако деянието не съставлява престъпление.

„Тук говорим за несъгласуване на документация. Нарушението е до 30 хиляди лева. Предполагам, че още днес ще стане ясно какви документи има. Ще поискаме от Столична община и от Ректората документите“, каза Трайков.

Както знаете, в петък граждани подадоха сигнал, че външната стена на Ректората се пробива, за да бъдат поставени климатици – действие, което не е законно, тъй като сградата е културно наследство. От администрацията на Софийски университет твърдят, че дейността се е извършвала по заповед на общината и целяла премахване на загрозяващи фасадата външни тела на климатици. След това от "Св. Климент Охридски" разпространиха официална позиция, в която твърдят, че фасадата не е дупчена.

Проверката обаче установи друго и първоначално министърът на културата Боил Банов и Александър Трайков обявиха, че глобата е между 3 и 5 хил. лв. Впоследствие обаче се оказа, че е нямало съгласуване между СУ и Министерството на културата, като така се нарушават чл. 83 и чл. 84 от закона.

Според разпоредбите - съгласуването по ал. 1 на инвестиционните проекти и исканията за намеси по чл. 83 се извършва от министъра на културата или оправомощени от него длъжностни лица за: 1. единични и групови недвижими културни ценности с категории "световно значение" и "национално значение" в техните граници и охранителни зони - след писмено становище на НИНКН.

Инвестиционните проекти и искания за намеси в защитени територии за опазване на културното наследство се одобряват и строежите се изпълняват по реда на Закона за устройство на територията след съгласуване по реда на чл. 84, ал. 1 и 2, както следва: 1. в единични културни ценности и в техните граници: г) схеми и проекти за преместваеми обекти, включително за настилки, огради, чешми, улично осветление и други елементи на градското обзавеждане, рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи, както и електрически и газификационни табла, външни климатични съоръжения, антени на мобилни оператори.

„Не сме свидетели на правене на дупки, но ясно личи по някои от дупките кои са стари и кои са новопробити“, каза Александър Трайков. „При варовика се вижда – той потъмнява с времето. По другите места се виждат пресните следи от много пробити дупки. По земята има много парченца, които явно са част от стените“.

От Ректората твърдят, че тръбите отвън няма да се виждат. Какви ремонти обаче са извършвани? „Това, което те искат да правят, независимо как искат да го изпълнят, трябва да бъде съгласувано. Специализираният орган трябва да посочи точния начин за изграждане на тази климатична инсталация. Това, което разбрах от СУ, е, че ще пуснат кабел канали и от едната страна ще има голямо климатично тяло, което да обслужва цялата климатизация, цялата система“, каза директорът на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”.

„Ремонтът е спрян, а тръбите са изтеглени. Главната дирекция ще извърши проверка. След това ще преценим как ще продължим. Във възможно най-кратки срокове ще очакваме решение“, съобщи Александър Трайков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Живот

Медицински колеж в САЩ премахва изцяло таксите след дарение от 1 млрд. долара

Дарението е вдовицата на милиардер, близък с Уорън Бъфет

09:55 - 27.02.2024