Хората са “така изумително изостанали, че все още смятат електронните часовници за доста хитроумно изобретение”, пише Дъглас Адамс в “Пътеводител на галактическия стопаджия”. Джаджите, към които се причисляват и часовниците, обаче са по-скоро детайл от най-важното, което технологиите ни носят, а именно свобода. Да общуваме, да обменяме информация и познание, да обогатяваме себе си и въобще да сме част от света, без значение къде в него сме.

Дълги години игнорирахме една от най-сладките свободи, които са отдавна възможни, но ни трябваше катаклизъм, за да я осъзнаем - дистанционната работа

Тя позволява кардинално различен режим на съществуване, в който сами определяме ритъма на живот и можем да се откъснем от големия шумен град и останалите неприятности на физическия офис. Благодарение на джаджите и дистанционната работа с тях можем да разполагаме с повече от времето си и да сме по-близо до хората и нещата, които са ни най-важни. Ето, например, аз пиша този текст от вагон-ресторанта на един влак между София и Пловдив. Добре де, не го пиша точно там, но там ми дойде идеята. За някои хора това е сбъдната мечта.

Преди да бъда заклеймен, няма как да не споделя, че катаклизмът, всъщност, даде и друг урок - офисът не е чак толкова лошо място.

Там имаш удобни бюро и столове, зали за срещи, тиха среда, в която да се концентрираш (няма го съседа с бормашината) и всичко друго, което може да е нужно за добре свършена работа.

Стигането до офиса понякога дава нужното време да обмислиш деня си, а случайните срещи с колеги често водят до изненадващо приятни резултати. Което обяснява и съществуването на толкова много хора, за които свободата на дистанционната работа всъщност е товар.

Това разделение повдига множество въпроси за бъдещето на работата, които могат да са малко объркващи. На дневен ред, естествено, е къде ще работим, особено ако работата ни така или иначе е пред компютър. На първо четене отговорът изглежда очевиден - продължаваме от вкъщи, така или иначе вече се научихме. Но реалността е значително по-различна и в истинския отговор има множество нюанси.

Като част от глобалния технологичен лидер Аксенчър, Технологичният център на компанията у нас е сред онези работодатели, които дълго преди пандемията подхождат, предлагайки баланс за служителите си, така че те да могат да работят дистанционно в половината време, а другата половина да са в офиса, да имат гъвкаво работно време и възможност сами да определят границата му.

“Вярваме, че щастливите хора работят по-добре – затова предлагаме условия, които насърчават баланса между работа и лично време”, казват от технологичната компания, която от 2015 година е в България и има офиси в София и Пловдив. Част от политиката на компанията е и дългата платена лятна отпуска - 30 дни.

Тази политика ще бъде в сила и когато мерките във връзка с пандемията останат в миналото. Само че един важен детайл изниква винаги, когато говорим за WFH - как да работим адекватно от дома си, така че да не правим компромис с продуктивността и задачите си. Това е важно за спокойствието и комфорта, както на служителите, така и на колегите им във всеки етап от работния процес. Затова Технологичният център на Аксенчър предоставя на служителите си правото да оборудват еднократно домашния си офис с техника и мебелировка за сметка на компанията.

С това те ще са готови за бъдещето на свободата в работа, което е базирано на уроците от пандемията и настоящия преходен момент. Най-важният от тях е, че всички ние всъщност сме различни хора с изцяло различни нужди.

UltraWide Ergo на LG не е лъжица за всяко бюро

Според едно проучване на Harvard Business School, 61% от заетите искат хибриден модел на работа, но има и едни нелоши 18%, които желаят изцяло да се върнат в офиса. За хората с деца например мотивацията да се върнат в офиса е по-голяма, вероятно в търсене на спокойствието и рутината на работното ежедневие. От другата страна са сингъл служителите, на които дистанционната работа дава нужната свобода за по-лесен социален живот.

Добрата новина е в резултатите от изследването Steelcase Global Report, проведено сред над 30 хил. души в 10 страни по целия свят. Според него 72% от бизнес лидерите очакват хибридният модел на работа да стане постоянна част от професионалния ни живот. Това означава, че не просто служителите имат нужда от повече гъвкавост и свобода в решенията си, но и лидерите в бизнеса са готови да я дадат.

Ясно е, че едно от най-съществените неща в живота ни ще бъде подложено на радикална промяна и имаме причина да вярваме, че тя ще е позитивна. Една трета от участниците в изследването на Harvard Business School казват, че концентрацията им и качеството на работата им са се подобрили.

Нещо повече, 59% от запитаните са превърнали здравето си в приоритет, 70% си приготвят по-здравословна храна, а 44% спортуват повече. В хибридния модел на работа тези хора ще имат възможността да не губят добрите си навици, което е чудесно.

В същото време обаче 75% от запитаните са се отдали на неконтролируемо гледане на филми или сериали. Една трета от хората са пили повече алкохол и 14% признават, че са се къпали по-рядко. За тях връщането в офиса и възможността да решат кога и за колко време също може да помогне да се отърват от новопридобитите си негативни навици.

Без значение какъв типаж сме е ясно, че ще ни трябва време за адаптация към свободата. Хубавото обаче е, че всички научихме неща за себе си и може би успяхме да подредим приоритетите си, както в личен, така и в професионален аспект. Затова и остава да потърсим хората, които споделят нещата, които са важни за самите нас и да се възползваме от малкото, но съществено хубаво нещо на пандемията.


Този текст е в партньорство с Технологичния център на Аксенчър в България.

Технологичният център на Аксенчър у нас предоставя услуги в областта на цифровите технологии, облачните пространства и сигурността. Основен приоритет за компанията е да добавя 360° стойност в отношението си към бизнеса, обществото и служителите си. Българският офис на Технологичния център работи по едни от най-сложните глобални проекти на компанията, свързани с трансформации и миграции в облачното пространство.

Важна част от политиката на компанията е зачитането на индивидуалните нужди и особености на служителите и намирането на баланса между личното и работното време. В тази връзка е и възможността за всички служители да получат финансова подкрепа за оборудване на домашния си офис, по техен вкус и желание.

Повече информация за актуалните позиции, които компанията предлага можете да научите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Как руснаците отпразнуваха анексията на украинските области

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили