Хората са “така изумително изостанали, че все още смятат електронните часовници за доста хитроумно изобретение”, пише Дъглас Адамс в “Пътеводител на галактическия стопаджия”. Джаджите, към които се причисляват и часовниците, обаче са по-скоро детайл от най-важното, което технологиите ни носят, а именно свобода. Да общуваме, да обменяме информация и познание, да обогатяваме себе си и въобще да сме част от света, без значение къде в него сме.

Дълги години игнорирахме една от най-сладките свободи, които са отдавна възможни, но ни трябваше катаклизъм, за да я осъзнаем - дистанционната работа

Тя позволява кардинално различен режим на съществуване, в който сами определяме ритъма на живот и можем да се откъснем от големия шумен град и останалите неприятности на физическия офис. Благодарение на джаджите и дистанционната работа с тях можем да разполагаме с повече от времето си и да сме по-близо до хората и нещата, които са ни най-важни. Ето, например, аз пиша този текст от вагон-ресторанта на един влак между София и Пловдив. Добре де, не го пиша точно там, но там ми дойде идеята. За някои хора това е сбъдната мечта.

Преди да бъда заклеймен, няма как да не споделя, че катаклизмът, всъщност, даде и друг урок - офисът не е чак толкова лошо място.

Там имаш удобни бюро и столове, зали за срещи, тиха среда, в която да се концентрираш (няма го съседа с бормашината) и всичко друго, което може да е нужно за добре свършена работа.

Стигането до офиса понякога дава нужното време да обмислиш деня си, а случайните срещи с колеги често водят до изненадващо приятни резултати. Което обяснява и съществуването на толкова много хора, за които свободата на дистанционната работа всъщност е товар.

Това разделение повдига множество въпроси за бъдещето на работата, които могат да са малко объркващи. На дневен ред, естествено, е къде ще работим, особено ако работата ни така или иначе е пред компютър. На първо четене отговорът изглежда очевиден - продължаваме от вкъщи, така или иначе вече се научихме. Но реалността е значително по-различна и в истинския отговор има множество нюанси.

Като част от глобалния технологичен лидер Аксенчър, Технологичният център на компанията у нас е сред онези работодатели, които дълго преди пандемията подхождат, предлагайки баланс за служителите си, така че те да могат да работят дистанционно в половината време, а другата половина да са в офиса, да имат гъвкаво работно време и възможност сами да определят границата му.

“Вярваме, че щастливите хора работят по-добре – затова предлагаме условия, които насърчават баланса между работа и лично време”, казват от технологичната компания, която от 2015 година е в България и има офиси в София и Пловдив. Част от политиката на компанията е и дългата платена лятна отпуска - 30 дни.

Тази политика ще бъде в сила и когато мерките във връзка с пандемията останат в миналото. Само че един важен детайл изниква винаги, когато говорим за WFH - как да работим адекватно от дома си, така че да не правим компромис с продуктивността и задачите си. Това е важно за спокойствието и комфорта, както на служителите, така и на колегите им във всеки етап от работния процес. Затова Технологичният център на Аксенчър предоставя на служителите си правото да оборудват еднократно домашния си офис с техника и мебелировка за сметка на компанията.

С това те ще са готови за бъдещето на свободата в работа, което е базирано на уроците от пандемията и настоящия преходен момент. Най-важният от тях е, че всички ние всъщност сме различни хора с изцяло различни нужди.

UltraWide Ergo на LG не е лъжица за всяко бюро

Според едно проучване на Harvard Business School, 61% от заетите искат хибриден модел на работа, но има и едни нелоши 18%, които желаят изцяло да се върнат в офиса. За хората с деца например мотивацията да се върнат в офиса е по-голяма, вероятно в търсене на спокойствието и рутината на работното ежедневие. От другата страна са сингъл служителите, на които дистанционната работа дава нужната свобода за по-лесен социален живот.

Добрата новина е в резултатите от изследването Steelcase Global Report, проведено сред над 30 хил. души в 10 страни по целия свят. Според него 72% от бизнес лидерите очакват хибридният модел на работа да стане постоянна част от професионалния ни живот. Това означава, че не просто служителите имат нужда от повече гъвкавост и свобода в решенията си, но и лидерите в бизнеса са готови да я дадат.

Ясно е, че едно от най-съществените неща в живота ни ще бъде подложено на радикална промяна и имаме причина да вярваме, че тя ще е позитивна. Една трета от участниците в изследването на Harvard Business School казват, че концентрацията им и качеството на работата им са се подобрили.

Нещо повече, 59% от запитаните са превърнали здравето си в приоритет, 70% си приготвят по-здравословна храна, а 44% спортуват повече. В хибридния модел на работа тези хора ще имат възможността да не губят добрите си навици, което е чудесно.

В същото време обаче 75% от запитаните са се отдали на неконтролируемо гледане на филми или сериали. Една трета от хората са пили повече алкохол и 14% признават, че са се къпали по-рядко. За тях връщането в офиса и възможността да решат кога и за колко време също може да помогне да се отърват от новопридобитите си негативни навици.

Без значение какъв типаж сме е ясно, че ще ни трябва време за адаптация към свободата. Хубавото обаче е, че всички научихме неща за себе си и може би успяхме да подредим приоритетите си, както в личен, така и в професионален аспект. Затова и остава да потърсим хората, които споделят нещата, които са важни за самите нас и да се възползваме от малкото, но съществено хубаво нещо на пандемията.


Този текст е в партньорство с Технологичния център на Аксенчър в България.

Технологичният център на Аксенчър у нас предоставя услуги в областта на цифровите технологии, облачните пространства и сигурността. Основен приоритет за компанията е да добавя 360° стойност в отношението си към бизнеса, обществото и служителите си. Българският офис на Технологичния център работи по едни от най-сложните глобални проекти на компанията, свързани с трансформации и миграции в облачното пространство.

Важна част от политиката на компанията е зачитането на индивидуалните нужди и особености на служителите и намирането на баланса между личното и работното време. В тази връзка е и възможността за всички служители да получат финансова подкрепа за оборудване на домашния си офис, по техен вкус и желание.

Повече информация за актуалните позиции, които компанията предлага можете да научите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024