Един ден на Марио Драги в центрофугата на италианската политика Снимка: © Getty Images

До миналата седмица Италия беше пример за България - за това как един високо образован министър-председател и бивш председател на Европейската централна банка като Марио Драги би могъл да обедини пъстрия политически спектър и да управлява технократски.

Днес Марио Драги подаде оставка, след като популистката партия, основана от комика и телевизионен водещ Бепе Грило с цел да разпространява пряката демокрация и да дава власт на суверена, свали доверие от сформираната миналата зима трудна коалиция.

Президентът на Италия обаче не прие оставката на Драги. Серджо Матарела призова министър-председателя да се яви пред парламента, където да направи изявление и му даде указания да започне диалог с депутатите, за да бъде намерен изход на политическата криза. Малко по-рано днес Драги устоя на вот на недоверие, но кризата само се усили от това, защото движение "Пет звезди" бойкотира вота в парламента - ясен знак, че не подкрепя вече премиера.

Драги стана премиер на Италия през февруари 2021 година, след като междупартийни борби свалиха от власт предишното правителство на Джузепе Конте от движение "Пет звезди". То падна, след като един от коалиционните партньори на правителството - партията “Италия вива“, оглавявана от бившия премиер Матео Ренци, напусна кабинета.

Единствената парламентарно представена партия, която не подкрепи правителството на Марио Драги при съставянето му, беше крайнодясната партия "Италиански братя".

Вчера Джузепе Конте каза пред репортери, че правителството трябва да направи повече за борба с нарастващите социални проблеми. Всъщност движение "5 звезди" е в конфликт с премиера във връзка с италианската политика по отношение на Русия.

В рамките на четири години парламентарната група на популистката формация загуби половината си депутати в други партии и парламентарни групи. Наскоро външният министър Луиджи Ди Майо се отцепи с около 60 депутати.

Лидерът на крайнодясната Лига (и той пръв приятел на Путин), Матео Салвини, също обяви, че няма да подкрепя Драги, ако "Пет звезди" напусне коалицията. И така къщата от карти беше на ръба да рухне.

Отказът на Матарела да приеме оставката на Драги сега обаче означава, че Драги ще трябва да сформира нова коалиция, вероятно без участието на движение "Пет звезди".

Липсата на "Пет звезди" не лишава Драги от мнозинство в парламента. Мотивът за оставката му беше, че така вече няма да е начело на правителство на националното единство.

Днешният вот на доверие в Сената не бе пряк вот "за" или "против" Драги, а гласуване на указ "Помощи" за неотложни мерки в областта на енергийната и социална политика, инвестирането, бизнеса, конфликта в Украйна и др.

Движение "Пет звезди" бойкотира гласуването, а сенаторите му напуснаха залата. В крайна сметка указът "Помощи" бе одобрен с 172 гласа "за", 39 "против" и нито един въздържал се.

Бившият премиер от Движение "Пет звезди" Джузепе Конте до неотдавна се държеше като уравновесен политик, който с хладнокръвие преведе страната си през първата фаза на пандемията, но сега вече се превръща в трагична фигура.

След разпада на партията, той тласка Италия към политическата бездна и използва популистки формули, с които да забави някак падането на звездите си.

В Италия Драги се радва на голяма популярност като министър-председател. Той осигури Covid пакет от ЕС на стойност 200 милиарда евро за страната си и работи по реформите, договорени с Брюксел, за да гарантира притока на средства.

Още през декември „Икономист“ обяви Италия за „държава на годината“.

По отношение на войната в Украйна, след десетилетия на безличие, Драги върна страната си в челните редици на европейската политика.

Но Движение "Пет звезди" превърна един местен политически въпрос за Рим в препъни-камък за цялото правителството - в Италия магистрали има, но друга тема е нарицателно, когато става дума за слабостите на държавата - боклукът.

Именно срещу изграждането на завод за изгаряне на отпадъците се обяви формацията на Конте и поиска „регионалният план за отпадъците да бъде преформулиран“. Това стана в сряда вечерта.

Коалиционните му партньори са доста изненадани. „Вкарването на страната в правителствена криза в разгара на война е безотговорен акт“, заяви външният министър и бивш шеф на "Пет звезди" между 2017-а и 2020-а година Луиджи Ди Майо.

Той казва и още нещо, което звучи разбираемо в България - партийните лидери на движение "Пет звезди" са планирали напускането на коалицията с месеци и сега рискуват да се стигне до „икономическа катастрофа“ в Италия.

Как ще продължат нещата в Италия засега не е ясно. Едно е сигурно: упадъкът на движение "Пет звезди" не е спрял. От началото на седмицата двама депутати напуснаха групата и се присъединиха към Луиджи ди Майо и новата му партия.

Вероятно ще последват още.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023