Снимка: © Getty Images

Стотици работни места в големите британски медии се съкращават заради спада на приходите по време на кризата с Covid-19. Вестник "Гардиън" обяви, че освобождава 180 свои служители и закрива техните позиции. Обществената телевизия BBC прекратява договорите на 520 души.

При "Гардиън" съкращенията засягат около 70 души от журналистическия персонал и допълнителни бройки от отдела за реклама, маркетинг и организиране на събития. BBC също се освобождава от сътрудници в новинарската си служба.

Главният редактор на "Гардиън" Катрин Вайнър и главният изпълнителен директор на издателството Guardian Media Group Анет Томас аргументират съкращаването на работни места с очакваните сериозни загуби в приходната част на годишния бюджет. 2020 г. ще регистрира спад с повече от 25 милиона паунда на приходите заради свиването на рекламния пазар и слабите продажби. Коронакризата може да доведе до неустойчиви годишни загуби за години напред, ако не се предприемат мерки за преструктуриране, става ясно от позицията им.

Вайнър и Томас продължават да смятат, че "Гардиън" трябва да запази модела си на медия, достъпна за четене от всеки желаещ, и няма да прилагат решения за увеличаване на приходите като въвеждане на абонаменти за платено съдържание.

"Въпреки натиска, който коронавирусът наложи върху бизнеса ни, нашият уникален модел за връзка с читателите доказа успеха си и стратегията от последните няколко години е правилна", се казва в посланието им.

"Гардиън" разчита не само на обичайните реклами, но и на голяма общност от дарители, които подкрепят либералната медия. В последната година приходите от читателите успяха да компенсират до голяма степен спада в продажбите на реклама в Guardian Media Group.

Паралелно с това: BBC обяви, че ще прекрати излъчването на една от публицистичните си програми, водена от Андрю Нийл. Дългогодишният политически журналист може да се завърне на екран в друг формат, но преговорите с него все още не са приключили.

Това е само една от промените в британската обществена телевизия. BBC се готвеше за оптимизиране на щата си още от януари 2020 г., но избухването на пандемията принуди медията да ускори плановете си. Наред с 520-те съкратени позиции в новините, компанията ще освободи още 600 работни места в регионалните си подразделения в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. През 2019 г. в BBC работеха около 22 400 служители и сътрудници.

Кризата засяга не само тях: издателят на таблоидите Daily Mirror и Daily Express също обяви, че ще съкрати 550 работни места заради срива на продажбите. Компанията Reach, която издава и няколко регионални вестника и списания, обяви в началото на юли, че редуцира щата си с 12%, като цели намаляване на разходите с 35 милиона паунда.

Медийната група планира да оптимизира работата си, като слее екипи от регионалните и националните издания в по-централизирана структура. Все повече от инвестициите ще се насочат към подобряване на онлайн-услугите за сметка на печатните издания. Приходите на групата са спаднали с 27,5 процента през второто тримесечие на годината. Едновременно с невъзможността за разпространение на вестниците - медиите са отчели и близо 15% спад на приходите от рекламодатели, които също намалиха разходите си по време на пандемията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката