Снимка: © Getty Images

Стотици работни места в големите британски медии се съкращават заради спада на приходите по време на кризата с Covid-19. Вестник "Гардиън" обяви, че освобождава 180 свои служители и закрива техните позиции. Обществената телевизия BBC прекратява договорите на 520 души. 

При "Гардиън" съкращенията засягат около 70 души от журналистическия персонал и допълнителни бройки от отдела за реклама, маркетинг и организиране на събития. BBC също се освобождава от сътрудници в новинарската си служба. 

Главният редактор на "Гардиън" Катрин Вайнър и главният изпълнителен директор на издателството Guardian Media Group Анет Томас аргументират съкращаването на работни места с очакваните сериозни загуби в приходната част на годишния бюджет. 2020 г. ще регистрира спад с повече от 25 милиона паунда на приходите заради свиването на рекламния пазар и слабите продажби. Коронакризата може да доведе до неустойчиви годишни загуби за години напред, ако не се предприемат мерки за преструктуриране, става ясно от позицията им. 

Вайнър и Томас продължават да смятат, че "Гардиън" трябва да запази модела си на медия, достъпна за четене от всеки желаещ, и няма да прилагат решения за увеличаване на приходите като въвеждане на абонаменти за платено съдържание. 

"Въпреки натиска, който коронавирусът наложи върху бизнеса ни, нашият уникален модел за връзка с читателите доказа успеха си и стратегията от последните няколко години е правилна", се казва в посланието им. 

"Гардиън" разчита не само на обичайните реклами, но и на голяма общност от дарители, които подкрепят либералната медия. В последната година приходите от читателите успяха да компенсират до голяма степен спада в продажбите на реклама в Guardian Media Group. 

Паралелно с това: BBC обяви, че ще прекрати излъчването на една от публицистичните си програми, водена от Андрю Нийл. Дългогодишният политически журналист може да се завърне на екран в друг формат, но преговорите с него все още не са приключили. 

Това е само една от промените в британската обществена телевизия. BBC се готвеше за оптимизиране на щата си още от януари 2020 г., но избухването на пандемията принуди медията да ускори плановете си. Наред с 520-те съкратени позиции в новините, компанията ще освободи още 600 работни места в регионалните си подразделения в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. През 2019 г. в BBC работеха около 22 400 служители и сътрудници. 
  
Кризата засяга не само тях: издателят на таблоидите Daily Mirror и Daily Express също обяви, че ще съкрати 550 работни места заради срива на продажбите. Компанията Reach, която издава и няколко регионални вестника и списания, обяви в началото на юли, че редуцира щата си с 12%, като цели намаляване на разходите с 35 милиона паунда. 

Медийната група планира да оптимизира работата си, като слее екипи от регионалните и националните издания в по-централизирана структура. Все повече от инвестициите ще се насочат към подобряване на онлайн-услугите за сметка на печатните издания. Приходите на групата са спаднали с 27,5 процента през второто тримесечие на годината. Едновременно с невъзможността за разпространение на вестниците - медиите са отчели и близо 15% спад на приходите от рекламодатели, които също намалиха разходите си по време на пандемията. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед