Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата Снимка: © Getty Images

Публично поклонение в памет на руския опозиционен лидер Алексей Навални може да се проведе до края на седмицата, като съмишлениците му от Фонда за борба с корупцията търсят подходящо място за сбогуване с него. Това става ясно от публикация в социалната платформа Х на говорителката на Навални Кира Ярмиш.

"Търсим зала за публично сбогуване с Алексей. Време: края на тази работна седмица. Ако имате подходящо помещение, моля, свържете се с нас", написа Ярмиш в Х.

Малко по-късно Ярмиш предупреди, че в канали в Телеграм се разпространяват фалшиви новини за поклонение и призова хората да следят официалната информация.

Съобщението за смъртта на 47-годишния Алексей Навални от страна на руските власти дойде на 16 февруари.

В продължение на почти десет дни майка му, 69-годишната Людмила Навалная не получаваше достъп до тялото му. Руските власти отказваха да ѝ го предадат с мотива, че правят допълнителни експертизи.

Тя заяви, че служителите са ѝ казали, че ако не се съгласи на тайно погребение, ще "направят нещо" с тялото на сина ѝ.

Людмила Навалная обвини руските следователи, че са я "изнудвали" да организира панихидата на Навални без присъствието на опечалени.

"Вместо това ме изнудват, поставят ми условия къде, кога и как да бъде погребан Алексей. Това е незаконно. Искат да го направят тайно, без прощаване. Искат да ме заведат в покрайнините на гробището до един пресен гроб и да кажат: "Тук лежи синът ти". Не съм съгласна с това", казва Навалная.

Тя се обърна и лично към Владимир Путин с молба да ѝ върнат тялото на сина ѝ.

Тялото на руския опозиционен лидер все пак е предадено на майка му на 24 февруари, а официалните власти в Русия отричат в решението да е участвал Владимир Путин.

Непосредствено след смъртта на Навални властта в Русия се опита да попречи на каквито и да било опити за почитане на паметта на опозиционния лидер.

Според независими от Кремъл информационни канали, полицията в Санкт Петербург е изпращала повиквателни за военна служба на задържани в опит да поднесат цветя или да почетат по друг начин паметта на Навални.

Ден по-рано стана ясно и че Москва е разпоредила да бъдат идентифицирани всички, които полагат цветя в знак на почит на 47-годишния Навални. Имаше и видеа, които показват как униформени служители записват имената на дръзналите да заявят позиция руснаци.

Според правозащитната организация OVD-Info само за два дни най-малко 400 души са били задържани в цяла Русия, откакто на 16 февруари бе обявена смъртта на Навални.

Това е най-значимата поредица от арести след протестите срещу общата мобилизация за войната в Украйна през септември 2022 г.


Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024