Ген. Мутафчийски: Гражданите се вслушаха в призивите ни да останат у дома на Великден Снимка: © Булевард България

Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи на сутрешния брифинг на Великден, че страховете на експертите, че заболяването ще се предаде по време на Великденските служби, не са били оправдани. Той каза, че в храмовете мерките са се спазвали и много хора са останали у дома.

„Гражданите се вслушаха в призивите не само на щаба, на правителството, но и на самите свещеници. Те отправяха послания хората да останат вкъщи. Това са думите им, които се слушаха цял ден вчера. Наистина това нещо се спазваше. Така че големите ни опасения, че църквите ще станат голям източник на заразата, не се оправдаха“, сподели ген. Мутафчийски.

Той съобщи, че за последните 24 часа у нас са отчетени 19 нови случаи на Covid-19. Общият им брой е 884 и се наблюдава увеличение с 2,2% от изминалото денонощие.

Активните случаи в момента са 689. Сред новите заразени 11 са в София, както и трима – в Сливен.

Жертвите у нас са общо 42, като през последните 24 часа е регистриран още един починал. Става въпрос за пациент на 60 години, който е бил настанен в „Пирогов“ и е имал тежки придружаващи заболявания. Още от юношеска възраст е имал белодробни проблеми. Средната възраст на всички починали е 64 г., съобщи ген. Мутафчийски.

Единствената държава в Европа с по-ниска смъртност вследствие на коронавирус от България е Словакия, допълни той.

„Единствено по-ниска смъртност от нас в Европа има Словакия. Ние сме след нея. В пъти по-висока смъртност има в Швеция например. Да не говорим за големите огнища – Италия, Германия, Великобритания. Имаме четири пъти по-ниска смъртност от Северна Македония“, каза началникът на щаба.

„Ние искаме да установим дали има „скрита“ смъртност у нас. В Белгия например не бяха отчели 2000 случая на починали в старчески домове. Същото се случи в Ухан. Обновяване на информацията имаше и в Италия“.

Той сподели още, че хоспитализираните пациенти са 246, а 35 от тях са в интензивни отделения. В София има 521 случая, от които 138 пациенти са в болница, а 23 от тях – в интензивни отделения. Ген. Мутафчийски потвърди информацията от вчера, че към момента са проведени 26 417 теста у нас. За последното денонощие са направени около 500 PCR проби.

„През няколко дни ще опресняваме информацията, защото не е необходимо всеки ден“, каза той относно изследванията и допълни: „Днес е важен ден за всички християни, носещ надежда. Дано той донесе надежда и в нашата работа“.

Излекуваните лица са 161, като има отчетени осем нови – 5 от ВМА и трима от „Пирогов“. Средната възраст на оздравелите е 48 години, а осем от тези лица са деца.

„В тази цифра, която съобщаваме, влизат и тези, които са на домашно лечение. Имаше една комуна със 7 заразени, вече носителите на заразата са само трима. Към статистиката на излекуваните влизат и тези на болнично лечение, и тези на домашно лечение“, каза ген. Мутафчийски.

Сред медицинския персонал няма нови случаи. Общо в София те са 37, във Видин – 9, в Бургас – 6 и т. н.

„За тези, които са на първа линия, навсякъде има психолози. Психолозите са част от екипите, които работят – не само със заболелите, не само с техните близки, но и с медицинския персонал“, сподели началникът на щаба.

Д-р Ангел Кунчев каза: „Подготвени са текстовете на заповедите да обновим отново работата на женските и детските консултации. Не е добра идея обаче външни хора да посещават лечебните заведения. Затова на този етап няма да се възобновяват свижданията по болниците“.

На брифинга стана ясно още, че са тествани около 20% от всички шофьорите от градския транспорт в София. Тестовете са направени избирателно и все още няма резултати.

След антиваксърството и хомеопатията, проф. Люк Монтание защити конспиративната теория за Covid-19 , а Тодор Кантарджиев от щаба коментира тезата му:

„Един от двамата откриватели на СПИН беше често гост на нашата медицинска общественост. Той има много оригинални виждания. Засега медицински доказателства за манипулиране на вируса няма. Европейските специалисти и тези у нас казват, че около вируса има повече неизвестни, отколкото отговори. Не е ясно кога се изгражда имунитет. Това е коронавирус – поведението му е като на другите коронавируси“.

„Надяваме се, че климатичните промени ще дадат резултат. А у нас се вижда, че мерките на щаба сработват. Седмично правим по 1 промил PCR тестове – тоест, по 1 тест на хиляда души. Не е вярно, че правим малко тестове. Сега тестовете са достатъчно адекватни и мисля, че се предлагат широко“, каза Кантарджиев.

„Всички, които са с IgM, се потвърждават с PCR. Държавата откри още 18 лаборатории за PCR“, допълни ген. Мутафчийски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. Борисов и Пеевски се хвалят с 1 млрд. лв. от бюджета за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024