ГЕРБ и ПП-ДБ дадоха старт на преговорите за бъдещето на кабинета (Обновена) Снимка: © Булевард България

Новината е обновена на 9 март 2024 г. в 18:04

ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) сядат на масата за преговори, за да решат бъдещото управление на страната.

В сградата на Народното събрание вече са преговарящите на двете формации. Това са вицепремиертр Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян от страна на ГЕРБ. Делегацията на ПП-ДБ включва съпредседателите на обединението Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов. На преговорите беше поканен и Бойко Борисов, но още в петък той заяви, че няма да се яви и остави отговорността на преговорния си екип.

Срещата започна в 18:00 часа, като по-рано през деня се проведе национална конференция на "Да, България" - част от ПП-ДБ. Партията, ръководена от Христо Иванов, се обяви за договаряне на обвързано мнозинство с отказ от плаващи мнозинства и подписване на споразумение, което да урежда механизмите за вземане на решения.

От "Да, България" поставиха 12 условия за ротацията, които включват попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) с обществено убедителни фигури, разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии и нов Закон за съдебната власт.

Към момента от ПП-ДБ са предложили меморандум, който очертава основните приоритети за евентуалното следващо правителство. Те включват механизъм за попълване на регулаторите, реформи в съдебната власт и службите за сигурност.

От своя страна ГЕРБ държат да бъде сключено коалиционно споразумение, а задачите от него да се изпълняват през целия мандат на 49-ото Народно събрание. То предвижда подялба на ръководните позиции в министерствата по равно и механизъм за вземане на решения наред с други неща.

Във вчерашния ден премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел дадоха отчет на кабинета в оставка. Те посочиха, че малко повече от половината мерки и задачи, заложени в управленската програма на правителството, са били изпълнени през последните девет месеца.

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ ще продължат през целия уикенд, тъй като в понеделник президентът Румен Радев започва консултациите за ново правителство с парламентарно представените партии.

Ако двете формации не постигнат някакво съгласие има вероятност да се стигне до предсрочни избори 2 в 1 през юни заедно с вота за избиране членовете на Европейския парламент.

Още по темата:

Отчетът на Денков и Габриел: Кабинетът призна за "забавени задачи", но иска шанс да продължи работа (Обновена)

Борисов ще пропусне преговорите за кабинет, препоръча на Габриел да смени финансовия министър


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024