Снимка: © Getty Images

Часовникът показва 18:20 ч., когато дървената конструкция на покрива на катедралата "Нотр Дам" в Париж започва да гори. Огромният пожар, избухнал на 15 април 2019 г., не стихва в продължение на часове, а целият свят наблюдава бедствието в един от най-ценните паметници на световната култура, история и религия. Островърхата кула на покрива не издържа на огъня, но каменната конструкция остана цяла. 

Една година по-късно ремонтът на сградата е прекъснат заради епидемията от Covid-19. В деня на годишнината от катастрофалния инцидент обаче най-голямата камбана на "Нотр Дам" "Еманюел" в южната камбанария на храма удари няколко пъти, за да напомни за случилото се. 

Ген. Жан-Луи Жоржелан, който ръководи службата за реставрация на парижката Света Богородица, е взел решението за този жест, който е и символичен знак за съпричастност с френските граждани, аплодиращи медицинските работници на първат линия в борбата с Covid-19. Прозвъняването на "Еманюел" е еднократно събитие, планирано по случай годишнината от пожара, съобщава France 24.

В средата на март всички строители и помощници по реставрационния обект трябваше да бъдат освободени от работа заради извънредното положение във Франция, свързано със здравната криза. Внимателното разглобяване на повреденото метално скеле, чиито елементи се разтопиха в пожара, ще трябва да бъде отложено. Катедралата продължава да се следи от система, включваща 100 датчика, която следи за най-малкото отклонение в конструкцията. 

Съветът към службата за консервация и реконструкция на Нотр Дам, в която влизат представители на държавата, парижката архиепископия и кметството на Париж, все още оценяват разходите за настоящата фаза по обезопасяване на храма, за която вече бяха отпуснати 85 милиона евро. 

Досега катедралата се издържаше изцяло от дарения и от приходите на посетителите, които пристигаха от цял свят, за да разгледат паметника преди пожара. 

За реконструкцията бяха обещани 901 милиона евро, като 188 млн. евро са преведени по сметките на отговорната служба. Сред големите дарители са най-богатите френски фамилии Пино, Арно, Бетанкур, както и компаниите Total, L'Oreal, JCDecaux и др. Всички те са подписали целеви споразумения за дарения за възстановяването на Нотр Дам. 

Очаква се още средства да постъпят, когато бъде одобрен по-ясен конкретен план за реконструкция. След пожара са обсъждани най-различни предложения за новия външен вид на катедралата - включително за изцяло озеленен покрив или стъклена кула. 

Френският президент Еманюел Макрон посочи Олимпийските игри през 2024 г. като желателен срок за повторното отваряне на Нотр Дам за посетители. 

Междувременно сградата продължава да се ползва за камерни църковни церемонии. На католическия Разпети петък парижкият архиепископ Мишел Опти организира кратка служба с музикален акомпанимент и с участието на шестима свещеници и артисти, която се излъчваше по френските телевизии. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде

Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно

Започна общото заседание на правителствата на България и Северна Македония в София

Петков: Оттук нататък решенията ще се взимат в Съвета по сигурността, а не еднолично

Премиерът за Украйна: Ще заемем позиция изцяло в интерес на България, НАТО и ЕС

Лидерите на НАТО искат да решат кризата с Украйна чрез дипломация

Все пак заплашиха Русия със санкции, ако нападне

Отново над 11 хил. случая на Covid, София и Бургас вече са в етап 3 от пандемичния план

Делът на положителните проби остава все така висок, активните случаи продължават да се повишават