Пандемията преобърна професионалния ни живот с главата надолу, но колкото и трудности да създава работата от разстояние, една от ползите й спрямо офисния "аквариум" е безспорна - можеш да си вършиш работата, където и да се намираш, стига да имаш финансови възможности и достъп до базова инфраструктура.

Ако съчетаването на ваканцията с недовършени работни проекти досега се приемаше за пълен кошмар, в последните месеци туристически дестинации като Малдивите започнаха да продават едногодишни абонаменти за бунгала, чиито собственици могат да се наслаждават на райското място, без да излизат от професионалния си ритъм.

Неслучайно терминът "workcation" (да работиш по време на ваканция) беше избран за една от множеството думи, които пандемичната 2020 г. вкара в световните речници.

Работата от дистанция е една от "придобивките" на пандемията, която немалко хора биха искали да запазят като част от начина си на живот дори след края на здравната криза.

Axios цитира данни за Съединените щати от Harris Poll, според които 67% от запитаните казват, че живеят по-здравословно, откакто работят от вкъщи. 55% твърдят, че работата в офиса съвсем не им липсва толкова, колкото са си представяли отначало.

Нещо повече - 74% от американците, които работят от вкъщи, казват, че биха се преместили временно на друго място (например, във ваканционен курорт), като едновременно с това продължат да изпълняват служебните си задължения.

Самият факт, че работата от всяка точка на света е технически възможна, все пак не означава, че този модел е правилен и подходящ, коментира Axios.

Експертите предупреждават, че обсебването на личния живот от професионалната ангажираност по време на режима "home office" в пандемията може драстично да влоши депресивните състояния на трудоспособните хора.

"Типът работа, в която все повече служители са ангажирани, не може да се дефинира ясно във времеви или присъствен график. Няма как да спрете да мислите за нея, когато часовникът покаже 5 следобед", казва психологът от канадския университет Акадия Майкъл Лайтър.

Дистанционната работа по време на пандемичната епоха още повече задълбочи съществуващи проблеми на професионалистите, които не разполагат с лукса на фиксираното работно време. Границата между полагането на труд и останалите активности от живота става все по-размити.

Това се отнася още повече за хората, за които работата е първостепенен приоритет пред свободното време и полагащите се годишни отпуски - независимо от факта, че изследванията показват обратна връзка между претоварването на работното място и производителността.

Сигналите на младши банкери от Goldman Sachs за това, че са били принуждавани да работят по 100 часа на седмица, докато личният им живот и психическото им здраве са се сривали, са само част от този проблем.

Axios цитира изследване на Сабина Науаз (консултант на главни изпълнителни директори) в Harvard Business Review, в което се посочва, че не може да се очаква този проблем да се реши само на индивидуалното ниво на работещите хора.

Компаниите и мениджърите също трябва да стимулират своите служители да се "изключват" - особено по време на икономически кризи подобни на Covid-19, когато хората се страхуват да не изгубят работата си и затова не се осмеляват да си вземат почивка.

Тези стратегии, според Науаз, може да включват въвеждане на свободни от работа дни за всички служители на съответната компания, или поощряване на служителите да излязат в отпуск, за да се погрижат за психическото си здраве, независимо дали самите те са поискали почивка.

"Всичко започва от върха", казва Дарън Мърф, мениджър по дистанционната работа в GitLab - най-голямата компания в света, която функционира изцяло на принципа work from home.

"Когато мениджърите в GitLab си почиват, те го правят по видим начин и го споделят в публичните канали за комуникация. Изключването от работа трябва да се стимулира на най-високо ниво, за да се покаже на всеки друг чоевк в организацията, че "презареждането" е нещо, което се подкрепя и окуражава", казва той.

Ваканцията обогатява способността на хората да дадат своя принос към рабоата, казва Майкъл Лайтър. Когато спрем да мислим за задълженията си, "умът ни се отваря по съвсем различен начин". Това дистанциране помага за възстановяването на енергията, казва още той.


Бърнаут кризата в Goldman Sachs: "Остават ми 4 часа на ден за хранене, спане, баня и транспорт"

Пандемията и усещането да нямаш време да останеш сам със себе си

Мит ли е правилото за 10 000 часа?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024