САЩ са предупредили Москва за риск от атентат точно в зала "Кротус", пише Washington Post Снимка: © Getty Images

Американските служби за сигурност са предупредили Русия, че именно концертната зала „Крокус Сити Хол“ в Москва е потенциална мишена за терористичен акт. Това съобщава изданието Washington Post, като се позовава на официално лице от САЩ, пожелало анонимност.

Това се е случило две седмици преди един от най-смъртоносните атентати в Русия през 20 последните години. При терористичния акт загинаха 140 души, а стотици други бяха ранени.

Непосредствено след атентата от Белия дом припомниха, че са предупредили руската страна за потенциалния риск, а по-късно клон на ислямистката групировка “Ислямска държава“ пое отговорност за атентата, като публикува и кадри като доказателство.

Въпреки това руският президент Владимир Путин се опита, без каквито и да било доказателства, да хвърли вината върху Украйна. Кремъл така и не призна провал на службите за сигурност и се опита да омаловажи предупреждението от страна на САЩ като „твърде общо“.

Според статията на Washington Post официално лице, запознато със случая, твърди, че Русия е знаела за подготвяна атака именно срещу „Крокус Сити хол“.

Това директно противоречи на твърденията на Москва, че съобщението от американските служби е било твърде общо, за да може да се предотврати атаката. Преди дни иранските служби за сигурност също съобщиха, че са отправили предупреждение до Москва за потенциален атентат на територията на Русия.

Всичко това отново повдига въпроси за сигурността в Москва и защо Кремъл не е осигурил по-сериозни мерки за защита по време на концерта.

Според Washington Post предупреждението към Кремъл е станало ден преди САЩ да отправи публично призив към своите граждани в Москва да избягват публични събития.

Според изданието първоначално мерките за сигурност в „Крокус Сити хол“ били засилени, а служители разказват, че е бил направен инструктаж на персонала в концертната зала как да реагират при евентуална терористична атака.

Не става ясно защо впоследствие бдителността е била намалена. Според едно от предположенията, след като атаката не се е случила непосредствено след предупреждението, вероятно заплахата е била приета като незначителна.

Трима от задържаните за атаката в Москва са признали вината си, един от тях се яви в съда в инвалидна количка

Снимка от последствията след атентата в Москва Защо "Ислямска държава" нападна Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024