Историческа сделка: Рекордно намаляване на световното производство на петрол Снимка: © Getty Images

Най-големите световни производители на петрол от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и техните съдружници постигнаха историческа сделка за намаляване на световната продукция на петрол. Така официално бе сложен краят на ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, съобщават BBC и Bloomberg, позовавайки се на официалния документ на организацията и на отделни изявления на лидерите на страните.

ОПЕК и нейните съюзници, които са водени от Русия, постигнаха съгласие за рекордно намаляване на производството с 9,7 млн. барела на ден през май и юни. Първоначално те си бяха поставили за цел да го съкратят с 10 млн. барела, но останаха малко под цифрата от това предложение.

Към момента само Мексико блокираше завършека на сделката. Страната не се съгласяваше на новите условия, но в крайна сметка склони да подпише споразумението.

Двустранните преговори продължиха около седмица и завършиха с видеоконферентен разговор между енергийния министър на Русия Александър Новак и принц Абдул Азиз бин Салман, съобщават от ОПЕК.

Споразумението ще ограничи глобалното производство на петрол с около 10%, след като търсенето му се сви значително заради пандемията от коронавируса.

Американският президент Доналд Тръмп и министърът на енергетиката на Кувейт д-р Халед Али Мохамед ал-Фадел потвърдиха сделката с изявления в Twitter, докато енергийният министър на Саудитска Арабия и руската информационна агенция ТАСС също потвърдиха споразумението.

OPEC+ бяха поставени под силен натиск от страна наТръмп за предприемане на действия за спиране на срива на цените на суровия петрол. Съединените щати търпяха сериозни финансови щети от ценовата война, която заплашваше да остави хиляди души, заети в американската шистова индустрия, без работа. Президентът на САЩ бе един от най-големите посредници между Русия и Саудитска Арабия и успя да изпълни задачата си.

„Най-голямата нефтена сделка с ОПЕК+ е завършена“, съобщи той късно в неделя в социалните мрежи. „Това ще спаси стотици хиляди работни места в енергийния сектор в САЩ. Искам да благодаря на руския президент Владимир Путин и на крал Салман от Саудитска Арабия, както и да ги поздравя. Току-що говорих с тях от Овалния кабинет. Страхотна сделка за всички!“.

Енергийният министър на Кувейт – Ал-Фадел, каза, че „продължителните усилия и дългите преговори от нощта на петък насам“ са довели до „завършването на историческо споразумение да намалим продукцията с близо 10 милиона барела на ден от 1 май 2020“.

“Доказахме, че ОПЕК+ е жив”, каза министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман пред Bloomberg News минути след сделката. “Повече от доволен съм от споразумението”, добави той.

В понеделник в Азия цената на петрола се вдигна с над 1 долар на барел. Сортът „Брент“ покачи цената си с 3,9% на 32,71 долара на барел, а американският West Texas Intermediate регистрира повишение с 6,1% до 24,15 долара на барел. Акциите в Австралия процентното повишение скочи с 3,46%, но японският Nikkei падна с 1,35% заради слабото търсене вследствие на Covid-19.

„Това е безпрецедентна сделка, защото не само включваше ОПЕК и ОПЕК+, но също и най-големият доставчик в света – САЩ, както и други страни от Г-20, които се съгласиха да подкрепят споразумението за намаляване на продукцията и вкарване на определено количество в резерв“ – това е мнението на Санди Фийлдън, директор на изследователския отдел за петрола във фирмата „Морнингстар“, цитиран от BBC.

Как се стигна до ценовата война?

До тази криза се стигна, след като в началото на март Русия отказа да приеме предложението на Саудитска Арабия за съкращаване на 1,5 млн. барела от дневното производство заради шоковото намаление на търсенето след епидемията от коронавируса. Отказът на Русия беше последван от контрареакция на Рияд - увеличение на производството на петрол над нивото от 12 милиона барела на ден и заливане на пазара с евтина продукция.

Цените на петрола паднаха до най-ниските си нива за последните две десетилетия. Двете основни марки петрол WTI и Брент изгубиха над 50% от стойността си през март - най-големият месечен спад от началото на търговията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024