IT компаниите протестират срещу готвения скок на ДДС Снимка: © Getty Images

Българската асоциация на софтуерните компании излезе с протестно отворено писмо, в което изразява несъгласие с намеренията за увеличение на ДДС или корпоративния данък на всички юридически лица с цел попълване на загубите в бюджета заради отстъпките пред ресторантьорите.

В сряда Корпоративният данък или ДДС може да се увеличат заради отстъпките за ресторантьори , че или данък печалба ще нарасне до 18%, или стандартната ставка на ДДС ще трябва да се повиши до 24%, ако Народното събрание приеме ресторантите, кафенетата и книгоиздателите да начисляват само 9% ДДС на стоките и услугите си.

"Изразяваме категорично несъгласие с увеличаване на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и прозрачни сектори на икономиката. Недопустимо е те да платят цената на мерките за справяне с кризата, причинена от COVID-19. Валящите отвсякъде предложения за намаляване на ДДС на най-пострадалите сектори са стихийни, недомислени, няма оценка на въздействието на подобни мерки, те превръщат почтения бизнес в заложник на сивата икономика, нарушават принципа на равнопоставеност, влошават бизнес климата в страната и излъчват негативен сигнал към чуждестранните инвеститори и партньори", се казва в позицията на БАСКОМ.

В асоциацията влизат някои от най-големите софтуерни компании в България, сред които "Еxperian Bulgaria", "Мусала Софт", "Прогрес", "SAP Labs Bulgaria", "Сирма", "Стемо", "VMware Bulgaria", "Информационно обслужване" и още десетки средни, малки и микропредприятия от IT-сектора.

"По данни от 2019 г. софтуерната индустрия осигурява над 3% от БВП на страната и допринася за развитието на икономиката с над 4 млрд. лв годишен приход. Освен това секторът показва висока степен на обществена солидарност в кризата с коронавируса. На този фон IT браншът не остава незасегнат от икономическата криза. Всички софтуерни продуктови компании или такива в сферата на услугите, които обслужват дигитализацията на най-засегнатите сектори, също търпят големи загуби. Това заплашва да прекъсне растежа на сектора, българската икономика да загуби стабилен и предвидим финансов ресурс, а страната ни да се лиши от имиджа на качествена софтуерна дестинация.", се казва в писмото.

От БАСКОМ поставят четири искания пред правителството и Народното събрание: незабавен отказ от избирателното намаляване на ДДС като социална мярка и недопускане на ръст на други данъци; третиране на софтуерния бизнес като стратегически важен отрасъл за икономиката и изработване на мерки за запазване на растежа в сектора; приоритет на дигиталната трансформация на българската икономика; облекчения за държавния прием на студенти в сферата на информатиката, информационните технологии, компютърните науки и софтуерното инженертство.

Политиката по намаляване на държавния прием и увеличаване на семестриалните такси за студентите в тези специалност е в сериозен ущърб на бранша и ще има негативни последствия за години напред, се казва в писмото на БАСКОМ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

Ръст от 38% на новите ипотечни кредити намеква за имотен балон

Мнението е на икономиста Георги Ангелов, базирано на данни от БНБ

13:47 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024