Снимка: © Getty Images

Българската асоциация на софтуерните компании излезе с протестно отворено писмо, в което изразява несъгласие с намеренията за увеличение на ДДС или корпоративния данък на всички юридически лица с цел попълване на загубите в бюджета заради отстъпките пред ресторантьорите.

В сряда Корпоративният данък или ДДС може да се увеличат заради отстъпките за ресторантьори , че или данък печалба ще нарасне до 18%, или стандартната ставка на ДДС ще трябва да се повиши до 24%, ако Народното събрание приеме ресторантите, кафенетата и книгоиздателите да начисляват само 9% ДДС на стоките и услугите си.

"Изразяваме категорично несъгласие с увеличаване на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и прозрачни сектори на икономиката. Недопустимо е те да платят цената на мерките за справяне с кризата, причинена от COVID-19. Валящите отвсякъде предложения за намаляване на ДДС на най-пострадалите сектори са стихийни, недомислени, няма оценка на въздействието на подобни мерки, те превръщат почтения бизнес в заложник на сивата икономика, нарушават принципа на равнопоставеност, влошават бизнес климата в страната и излъчват негативен сигнал към чуждестранните инвеститори и партньори", се казва в позицията на БАСКОМ.

В асоциацията влизат някои от най-големите софтуерни компании в България, сред които "Еxperian Bulgaria", "Мусала Софт", "Прогрес", "SAP Labs Bulgaria", "Сирма", "Стемо", "VMware Bulgaria", "Информационно обслужване" и още десетки средни, малки и микропредприятия от IT-сектора.

"По данни от 2019 г. софтуерната индустрия осигурява над 3% от БВП на страната и допринася за развитието на икономиката с над 4 млрд. лв годишен приход. Освен това секторът показва висока степен на обществена солидарност в кризата с коронавируса. На този фон IT браншът не остава незасегнат от икономическата криза. Всички софтуерни продуктови компании или такива в сферата на услугите, които обслужват дигитализацията на най-засегнатите сектори, също търпят големи загуби. Това заплашва да прекъсне растежа на сектора, българската икономика да загуби стабилен и предвидим финансов ресурс, а страната ни да се лиши от имиджа на качествена софтуерна дестинация.", се казва в писмото.

От БАСКОМ поставят четири искания пред правителството и Народното събрание: незабавен отказ от избирателното намаляване на ДДС като социална мярка и недопускане на ръст на други данъци; третиране на софтуерния бизнес като стратегически важен отрасъл за икономиката и изработване на мерки за запазване на растежа в сектора; приоритет на дигиталната трансформация на българската икономика; облекчения за държавния прием на студенти в сферата на информатиката, информационните технологии, компютърните науки и софтуерното инженертство.

Политиката по намаляване на държавния прием и увеличаване на семестриалните такси за студентите в тези специалност е в сериозен ущърб на бранша и ще има негативни последствия за години напред, се казва в писмото на БАСКОМ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов