Снимка: © Getty Images

Българската асоциация на софтуерните компании излезе с протестно отворено писмо, в което изразява несъгласие с намеренията за увеличение на ДДС или корпоративния данък на всички юридически лица с цел попълване на загубите в бюджета заради отстъпките пред ресторантьорите. 

В сряда Корпоративният данък или ДДС може да се увеличат заради отстъпките за ресторантьори , че или данък печалба ще нарасне до 18%, или стандартната ставка на ДДС ще трябва да се повиши до 24%, ако Народното събрание приеме ресторантите, кафенетата и книгоиздателите да начисляват само 9% ДДС на стоките и услугите си. 

"Изразяваме категорично несъгласие с увеличаване на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и прозрачни сектори на икономиката. Недопустимо е те да платят цената на мерките за справяне с кризата, причинена от COVID-19. Валящите отвсякъде предложения за намаляване на ДДС на най-пострадалите сектори са стихийни, недомислени, няма оценка на въздействието на подобни мерки, те превръщат почтения бизнес в заложник на сивата икономика, нарушават принципа на равнопоставеност, влошават бизнес климата в страната и излъчват негативен сигнал към чуждестранните инвеститори и партньори", се казва в позицията на БАСКОМ. 

В асоциацията влизат някои от най-големите софтуерни компании в България, сред които "Еxperian Bulgaria", "Мусала Софт", "Прогрес", "SAP Labs Bulgaria", "Сирма", "Стемо", "VMware Bulgaria", "Информационно обслужване" и още десетки средни, малки и микропредприятия от IT-сектора.

"По данни от 2019 г. софтуерната индустрия осигурява над 3% от БВП на страната и допринася за развитието на икономиката с над 4 млрд. лв годишен приход. Освен това секторът показва висока степен на обществена солидарност в кризата с коронавируса. На този фон IT браншът не остава незасегнат от икономическата криза. Всички софтуерни продуктови компании или такива в сферата на услугите, които обслужват дигитализацията на най-засегнатите сектори, също търпят големи загуби. Това заплашва да прекъсне растежа на сектора, българската икономика да загуби стабилен и предвидим финансов ресурс, а страната ни да се лиши от имиджа на качествена софтуерна дестинация.", се казва в писмото. 

От БАСКОМ поставят четири искания пред правителството и Народното събрание: незабавен отказ от избирателното намаляване на ДДС като социална мярка и недопускане на ръст на други данъци; третиране на софтуерния бизнес като стратегически важен отрасъл за икономиката и изработване на мерки за запазване на растежа в сектора; приоритет на дигиталната трансформация на българската икономика; облекчения за държавния прием на студенти в сферата на информатиката, информационните технологии, компютърните науки и софтуерното инженертство. 

Политиката по намаляване на държавния прием и увеличаване на семестриалните такси за студентите в тези специалност е в сериозен ущърб на бранша и ще има негативни последствия за години напред, се казва в писмото на БАСКОМ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев