Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев отново заяви, че няма намерение да се явява в Народното събрание, за да представи доклад по темата с полицейското насилие над протестиращи от юли 2020 г.

Прокуратурата публикува съобщение в сряда, в което заявява, че в държавното обвинение не се води статистика по признак „досъдебни производства срещу протестиращи граждани“ и институцията не може да предостави такава информация, както поиска Николай Хаджигенов с писмо до Гешев.

От прокуратурата казват още, че явяването на Гешев във временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно полицейското насилие над протестиращи би представлявало „нарушение на Конституцията“, в случай че се изисква той да изнася данни по тези разследвания, които се водят от наблюдаващи прокурори.

С пълно единодушие Народното събрание прие решение във вторник, с което изисква главният прокурор Иван Гешев да обясни в доклад какво е направила прокуратурата по сигналите за насилие на полицаи над мирни граждани през 2020 г. 167 депутати гласуваха "за" предложението, внесено от Христо Иванов (ДБ), Виктория Василева ("Има такъв народ"), Николай Хаджигенов (ИБГНИ) и Атанас Зафиров (БСП). Те дадоха срок на Гешев до 20 август, петък.

Парламентът се извини за полицейското насилие над протестиращи и поиска обяснения от Иван Гешев

От прокуратурата отговарят, че разбират, че „взаимодействието между институциите в рамките на техните правомощия е единствената гаранция за защита на правата и законните интереси на българските граждани“. Казват обаче, че Иван Гешев не може да предостави „всички данни за образувани досъдебни производства срещу протестиращи граждани, материали от конкретни досъдебни производства, наблюдавани от Специализираната прокуратура, включително събрани чрез специални разузнавателни средства и класифицирани по съответния ред.

„С последните изменения на Конституцията в края на 2015 г. и измененията в Закона за съдебната власт от 2016 г. е изключена възможността за намеса на главния прокурор в работата на прокурорите по конкретни преписки и досъдебни производства“, пише в съобщението на държавното обвинение.

Прокуратурата цитира решение на Конституционния съд от 6 юни 2017, в което се казва, че „Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство“. „Противното би представлявало нарушение на Конституцията на Република България от страна на главния прокурор и намеса в независимостта на отделните магистрати”, твърдят от държавното обвинение.

Според институцията - парламентарен контрол върху дейността на отделните магистрати и по отделни дела е „недопустим“.

„Разгласяването на материали от разследването e забранено и попада под наказателната отговорност по чл. 360 от НК. Материалите по всяко досъдебно производство са защитени от т.нар. „следствена тайна“. Изключения от тази забрана са недопустими, включително и за главния прокурор. Той нито има правото, нито разполага с исканата информация“, твърдят още от прокуратурата.

Държавното обвинение е разполагало със запис от побоя над протестиращи зад колоните на Министерски съвет, но не е повдигнало обвинение на нито един от полицейските служители, замесени в инцидента. Това стана ясно от изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков в Народното събрание във вторник.

Вероника Трифонова - наблюдаващ прокурор по случаите с полицейско насилие от 2020 г. - твърди, че е прекратила две от три проверки за побой над протестиращи, защото жертвите са отказали да свидетелстват по случая. 

Гешев вече отказа веднъж за се яви в парламента. В понеделник той нарече евентуалното си изслушване пред депутатите "намеса в независимостта на съдебната власт". Ден по-късно Христо Иванов от ДБ каза, че единственият шанс той да не дойде в Народното събрание, е да си подаде оставката.


МВР и прокуратурата са разполагали със записа от побоя срещу протестиращи, но са извършили повърхностна проверка

Прокуратурата е прекратила 2 проверки срещу МВР заради отказ на пострадалите да свидетелстват

Христо Иванов: Единственият начин Гешев да не дойде в Народното събрание, е да подаде оставка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство