Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев отново заяви, че няма намерение да се явява в Народното събрание, за да представи доклад по темата с полицейското насилие над протестиращи от юли 2020 г.

Прокуратурата публикува съобщение в сряда, в което заявява, че в държавното обвинение не се води статистика по признак „досъдебни производства срещу протестиращи граждани“ и институцията не може да предостави такава информация, както поиска Николай Хаджигенов с писмо до Гешев.

От прокуратурата казват още, че явяването на Гешев във временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно полицейското насилие над протестиращи би представлявало „нарушение на Конституцията“, в случай че се изисква той да изнася данни по тези разследвания, които се водят от наблюдаващи прокурори.

С пълно единодушие Народното събрание прие решение във вторник, с което изисква главният прокурор Иван Гешев да обясни в доклад какво е направила прокуратурата по сигналите за насилие на полицаи над мирни граждани през 2020 г. 167 депутати гласуваха "за" предложението, внесено от Христо Иванов (ДБ), Виктория Василева ("Има такъв народ"), Николай Хаджигенов (ИБГНИ) и Атанас Зафиров (БСП). Те дадоха срок на Гешев до 20 август, петък.

Парламентът се извини за полицейското насилие над протестиращи и поиска обяснения от Иван Гешев

От прокуратурата отговарят, че разбират, че „взаимодействието между институциите в рамките на техните правомощия е единствената гаранция за защита на правата и законните интереси на българските граждани“. Казват обаче, че Иван Гешев не може да предостави „всички данни за образувани досъдебни производства срещу протестиращи граждани, материали от конкретни досъдебни производства, наблюдавани от Специализираната прокуратура, включително събрани чрез специални разузнавателни средства и класифицирани по съответния ред.

„С последните изменения на Конституцията в края на 2015 г. и измененията в Закона за съдебната власт от 2016 г. е изключена възможността за намеса на главния прокурор в работата на прокурорите по конкретни преписки и досъдебни производства“, пише в съобщението на държавното обвинение.

Прокуратурата цитира решение на Конституционния съд от 6 юни 2017, в което се казва, че „Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство“. „Противното би представлявало нарушение на Конституцията на Република България от страна на главния прокурор и намеса в независимостта на отделните магистрати”, твърдят от държавното обвинение.

Според институцията - парламентарен контрол върху дейността на отделните магистрати и по отделни дела е „недопустим“.

„Разгласяването на материали от разследването e забранено и попада под наказателната отговорност по чл. 360 от НК. Материалите по всяко досъдебно производство са защитени от т.нар. „следствена тайна“. Изключения от тази забрана са недопустими, включително и за главния прокурор. Той нито има правото, нито разполага с исканата информация“, твърдят още от прокуратурата.

Държавното обвинение е разполагало със запис от побоя над протестиращи зад колоните на Министерски съвет, но не е повдигнало обвинение на нито един от полицейските служители, замесени в инцидента. Това стана ясно от изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков в Народното събрание във вторник.

Вероника Трифонова - наблюдаващ прокурор по случаите с полицейско насилие от 2020 г. - твърди, че е прекратила две от три проверки за побой над протестиращи, защото жертвите са отказали да свидетелстват по случая.

Гешев вече отказа веднъж за се яви в парламента. В понеделник той нарече евентуалното си изслушване пред депутатите "намеса в независимостта на съдебната власт". Ден по-късно Христо Иванов от ДБ каза, че единственият шанс той да не дойде в Народното събрание, е да си подаде оставката.


МВР и прокуратурата са разполагали със записа от побоя срещу протестиращи, но са извършили повърхностна проверка

Прокуратурата е прекратила 2 проверки срещу МВР заради отказ на пострадалите да свидетелстват

Христо Иванов: Единственият начин Гешев да не дойде в Народното събрание, е да подаде оставка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово

Потвърди се смъртта на още двама души при взрива в "Арсенал"

Жертвите са мъж на 55 г. и две жени на 53 и 43 г.