Иван Гешев отново отказа да се яви в парламента, за да не "наруши Конституцията" Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев отново заяви, че няма намерение да се явява в Народното събрание, за да представи доклад по темата с полицейското насилие над протестиращи от юли 2020 г.

Прокуратурата публикува съобщение в сряда, в което заявява, че в държавното обвинение не се води статистика по признак „досъдебни производства срещу протестиращи граждани“ и институцията не може да предостави такава информация, както поиска Николай Хаджигенов с писмо до Гешев.

От прокуратурата казват още, че явяването на Гешев във временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно полицейското насилие над протестиращи би представлявало „нарушение на Конституцията“, в случай че се изисква той да изнася данни по тези разследвания, които се водят от наблюдаващи прокурори.

С пълно единодушие Народното събрание прие решение във вторник, с което изисква главният прокурор Иван Гешев да обясни в доклад какво е направила прокуратурата по сигналите за насилие на полицаи над мирни граждани през 2020 г. 167 депутати гласуваха "за" предложението, внесено от Христо Иванов (ДБ), Виктория Василева ("Има такъв народ"), Николай Хаджигенов (ИБГНИ) и Атанас Зафиров (БСП). Те дадоха срок на Гешев до 20 август, петък.

Парламентът се извини за полицейското насилие над протестиращи и поиска обяснения от Иван Гешев

От прокуратурата отговарят, че разбират, че „взаимодействието между институциите в рамките на техните правомощия е единствената гаранция за защита на правата и законните интереси на българските граждани“. Казват обаче, че Иван Гешев не може да предостави „всички данни за образувани досъдебни производства срещу протестиращи граждани, материали от конкретни досъдебни производства, наблюдавани от Специализираната прокуратура, включително събрани чрез специални разузнавателни средства и класифицирани по съответния ред.

„С последните изменения на Конституцията в края на 2015 г. и измененията в Закона за съдебната власт от 2016 г. е изключена възможността за намеса на главния прокурор в работата на прокурорите по конкретни преписки и досъдебни производства“, пише в съобщението на държавното обвинение.

Прокуратурата цитира решение на Конституционния съд от 6 юни 2017, в което се казва, че „Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство“. „Противното би представлявало нарушение на Конституцията на Република България от страна на главния прокурор и намеса в независимостта на отделните магистрати”, твърдят от държавното обвинение.

Според институцията - парламентарен контрол върху дейността на отделните магистрати и по отделни дела е „недопустим“.

„Разгласяването на материали от разследването e забранено и попада под наказателната отговорност по чл. 360 от НК. Материалите по всяко досъдебно производство са защитени от т.нар. „следствена тайна“. Изключения от тази забрана са недопустими, включително и за главния прокурор. Той нито има правото, нито разполага с исканата информация“, твърдят още от прокуратурата.

Държавното обвинение е разполагало със запис от побоя над протестиращи зад колоните на Министерски съвет, но не е повдигнало обвинение на нито един от полицейските служители, замесени в инцидента. Това стана ясно от изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков в Народното събрание във вторник.

Вероника Трифонова - наблюдаващ прокурор по случаите с полицейско насилие от 2020 г. - твърди, че е прекратила две от три проверки за побой над протестиращи, защото жертвите са отказали да свидетелстват по случая.

Гешев вече отказа веднъж за се яви в парламента. В понеделник той нарече евентуалното си изслушване пред депутатите "намеса в независимостта на съдебната власт". Ден по-късно Христо Иванов от ДБ каза, че единственият шанс той да не дойде в Народното събрание, е да си подаде оставката.


МВР и прокуратурата са разполагали със записа от побоя срещу протестиращи, но са извършили повърхностна проверка

Прокуратурата е прекратила 2 проверки срещу МВР заради отказ на пострадалите да свидетелстват

Христо Иванов: Единственият начин Гешев да не дойде в Народното събрание, е да подаде оставка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024