Иван Шишиев от "Етюд-и-те на София" за добрия вкус и изкуството да виждаш красивото

Иван Шишиев прекарва последните близо 10 години в обяснение в любов към София. Докато масовo грaжданите недоволстват от дупките в асфалта, разрушените тротоари или опитите за оригинални арт инсталации - Иван прави точно обратното. Въоръжен с фотоапарат в ръка, той излиза по улиците на София, за да я покаже такава, каквато я вижда - с красивите ѝ пейзажи, сгради и хора.

Малко са местата в столицата, които са останали недокоснати от неговия обектив. Иван е човекът зад "Етюд-и-те на София" - проект, който управлява заедно със съпругата си.

Срещаме се с него на по бира именно заради умението му да вижда красивото. Иван е първият участник в съвместния проект на “Булевард България” и новата бира Madrí Excepcional - испански бранд, който току-що стъпва на българския пазар. Вкусът на бирата е добре балансиран от горчивината на хмела, като има и нотки на лютив хмел сус сух и леко горчив оттенък. Още от първата глътка става ясно, че това е перфектният избор за сладки приказки на красиви места.

Madrí Excepcional е първият продукт, плод на успешното сътрудничество между пивоварите на La Sagra, Испания, и Molson Coors. За България се произвежда в пивоварната на Каменица АД по утвърдена оригинална рецепта.

Бирата е създадена през 2020 г., а отскоро се предлага и на българския пазар в стъклена бутилка за многократна употреба, кен, мултипак ор 4 кена и в наливна форма. Алкохолното ѝ съдържание е 4,6%.

Пивоварната, с която брандът си сътрудничи, се нарича La Sagra и е основана от Карлос Гарсия - първо поколение пивовар, роден в Мадрид. Той създава La Sagra през 2011 г. в района Толедо, който е известен като историческа пресечена точка на 3 различни култури в Мадрид.

La Sagra няма дълга семейна традиция в правенето на бира, но благодарение на сътрудничеството между Molson Coors и La Sagra новата бира обединява дългогодишните традиции с иновативни технологии в пивоварството. Когато Madrí излиза на британския пазар, пускането ѝ става най-успешното в ресторантьорската индустрия за последните 16 години, по данни на CGA.

Иван е свикнал да показва улици, архитектура и хора през своята гледна точка. За нашата среща обаче този път той няма да е зад обектива. Срещаме се с него в центъра на София. Облечен е с тъмни дънки и черна връхна дреха - елегантен като Чулапо - героя от етикета на Madrí, който е типичен представител на испанското общество през 19 век. Днес наименованието се свърза повече с Мадрид и хората, пълни с живот и енергия.

С Иван сядаме да поговорим близо до храма “Св. Седмочисленици” - мястото е избирал той. Оказва, се че там Иван за първи път се влюбва в София.

Въпреки че обича столицата като кореняк софиянец, Иван е от малкото село Петрово, което се намира на 7 км от гръцката граница. Произхожда от семейството на свещеник, трето дете е и самият той завършва Семинарията.

Смята, че именно животът на село го провокира да търси и да улавя настроенията на големия град:

“Има една парадигма - ако си фотограф и си роден в големия град ще избереш да снимаш пейзажи извън [града]. Ако си роден в малкото селце, ще искаш да снимаш големия град. Точно това се случва при мен. Обичам да снимам повече градове, защото съм роден сред природата.”

Фотоапаратът на Иван запечатва разнообрани детайли от столицата - сезонни пейзажи, красива архитектура, случайни моменти на минувачи като младеж носещ две бири.

Иван никога не е учил фотография, когато е на 14 години записва Софийската духовна семинария в Лозенец, но не защото баща му го кара да следва стъпките му. Шишиев сам взима това решение, а учението го отвежда в София.

Фотографията обаче по един или друг начин винаги е била част от живота му. Още като дете събира пари от сурвакане из селото, за да си купи първата камера - лентов апарат Olympus. С него започва да снима онова, което е пред очите му - пчели, кози и други герои на селската природа.

“Дойде моментът, в който трябваше да ги проявявам и ги дадох на един братовчед, който да ги занесе във фото в града, а той ми ги върна чак след 2 години. Бях спрял да снимам и сякаш даже бях забравил за това”, спомня си той.

Фотоизкуството обаче отново го намира, докато е студент в София.

“Занимавах с публицистика - взимах интервюта, пишех разни статии, до един момент, в който приятел трябваше да снима за нещо. И той снима, но все не му се получава. Хванах фотоапарата и всичко започна отново”, казва Иван.

Днес Иван е не просто фотограф, а част от града – допълва го през своята гледна точка. Произведенията събира и качва в страницата “Етюд-и-те на София” - която е повече обяснение в любов, отколкото дигитален албум от снимки.

Иван е прекрасен разказвач на истории, а препоръките му за града са като един извор без начало и край. Тъй като за този разоговор ни е събрала Madrí Excepcional объждаме набързо най-знаковите софийски локации за разговори на по бира. За моя изненада Иван не посочва парка пред Народен, а “Кристал” - мястото, което "преди беше на всички и ще си остане такова".

Според Иван в София има и много приятни не толкова популярни места за срещи, разговори и пиене на бира. Това да ги открием сами е част от чара на града.

Иван споделя, че проектът му "Етюдите на София" започва преди близо 10 години малко като провокация към хората, които виждат в града предимно негативното.

Противопоставя им се с картина.

Фотографът от "Етюд-и-те на София" Иван Шишиев

По думите му представата, която той създава за столицата, е напълно романтична. Всеки един фотограф има свое субективно виждане за нещата, защото когато улови кадър - същият минава първо през очите, а после към мозъка и сърцето.

“В моя случая гледам снимките ми да са по-цветни, по-интересни, защото ако тръгнем да говорим за глупостите, за всички грозни надписи... лесно могат да се видят лошите неща”, допълва Иван.

Една важна част от целия градски образ, който той рисува с камерата си, са хората. Започва да снима и тях в отговор на схващанията, че столичани са все намръщени.

“Реших да снимам хора, които са усмихнати. Затова са и „-те“ на София - хората. Всичко е в една симбиоза, в която градът не може да е без хора и те не могат да са без този град. Свикнали са с него. Малко псуват от време на време, но в действителност си им харесва много.”

Иван не само умело улавя различни обекти в града, но и знае много за тяхната история. Казва, че именно това винаги го е впечатлявало в София - историята, архитектурата и как хората живеят спрямо нея.

Познава много от “тайните” на София - като това, че тук има десет тракийски гробници или, че първият тунел под София всъщност е направен не по времето на комунистите, а при княз Александър Батенберг.

Пълен е с истории, които няма как да бъдат разказани всички само на по една бира. Знае интересни факти за Коджа мимар Синан ага - строителя, изградил любимото му място в София, а именно храмът “Св. Седмочисленици”.

"Сградата на "Свети Седмочисленици" е изключителна. Великолепна е. Както и да я погледнете има една такава красота. Тя е една от малкото сгради, които се намират на площад. Това е другото нещо, което се греши – това не е градинка, както казват много хора. От много много години това там е площад", споделя Иван.

Докато минаваме по ул. “Граф Игнатиев” прави препратки и с онова, което е видял в старите албуми - как преди това е била една кална улица.

Иван Шишиев е пътешественик - за последните години е обиколил Хърватия, Узбекистан, бил е в Украйна, а съвсем скоро се е върнал и от Ирак, където е искал да отиде от много дълго време. Мадрид все още е в плановете за бъдещето му. Може би Madrí ще му подейства като провокация, каквито той очевидно харесва.

Иван казва, че пътува не за да избяга от града, а за да може да го оцени повече.

“Когато сме в София, често трудно я издържаме. Обичам да я сравнявам с жена, защото в момента, в който си далеч от нея, тя започва да ти липсва”, споделя шеговито фотографът.

Човек може да бъде пътешественик дори и в своя собствен град, тъй като има много непознати места в и около София - като например Кремиковци.

“Tой също е част от "тайната София". Tам има място, където влаковете преминават и са се образували като тунелите на любовта в Украйна. Даже аз като ги снимам и някои хора ми се закачат и казват как това не е в България, а е Украйна. И аз им отговарям просто да отидат и да видят”, посочва създателят на “Етюд-и-те на София”.

Кремиковци. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Фотографът знае толкова много за своята муза - столицата, че вероятно може да говори с часове за нея. Финалът на разговора ни идва някъде около последната глътка от бутилката - и двата края са някак свързани. Madri Excepcional има чист и леко горчив послевкус, но с много деликатна сладост и приятна свежест. Разговорът с Иван оставя сходни впечатления.


Съвместен проект на BoulevardBulgaria.bg u Madri Excecional.

Фотограф: Студио КАРЕ за BoulevardBulgaria.bg

Интервюто взе: Михаил Петров


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Моето семейно гръцко лято с Oppo Reno11 F 5G

С деца и с Reno11 F 5G на море

11:30 - 05.07.2024
Важно днес

Орбан пристигна в Москва за среща с Путин и си навлече критики от ЕС (Обновена)

Новината за срещата между Орбан и Путин не се прие добре от лидерите на ЕС

11:13 - 05.07.2024
Важно днес

За Борисов назначенията на кадри на ДПС в областните управи не са проблем

Лидерът на ГЕРБ твърди, че се готвил за силна политическа битка с ДПС на следващия вот

10:29 - 05.07.2024
Важно днес

"Величие" остана без парламентарна група и без зам.-председател на НС

Виктория Василева губи поста си на зам.-председател на парламента

09:47 - 05.07.2024
Важно днес

Главчев за наместването на ДПС в областните управи: Кадровата банка е тази, с която разполагам

В НС служебният премиер повтори няколко пъти, че решенията са негови

09:28 - 05.07.2024
Важно днес

Кметът на Малорад беше задържан да шофира дрогиран след гонка с полицията

Селото стана известно с надписването на преференции за "Мартин", "баче Цено" и "Боби" на местните избори

08:51 - 05.07.2024