Как да регулираме личния си бюджет по време на извънредно положение Снимка: © Getty Images

Проблемът с вируса и извънредното положение, въведено от 13 март в България, неминуемо ще удари личните ни финанси по няколко начина. Няма как да го избегнем напълно, но предлагаме няколко стъпки, с които да намалите до минимум проблемите в бюджета си.

1. Възможно най-скоро се разберете с работодателя си дали ще продължите да работите - на място или дистанционно, с пълен работен ден или се планира намаляването му. Излизането в отпуск, дори и платен, пак може да е ощетяващо. Първо, това намалява дните и може да се наложи до края на годината по друга причина да си вземете неплатен отпуск и тогава ще имате нужда от спестени пари. Второ, преминаване на намалено работно време най-вероятно ще означава и по-малка заплата.

2. В каквато и сфера да работите, има голяма вероятност тя да бъде засегната от бъдещата икономическа криза и стагнация. Кризата е неминуема, не знаем нито колко ще продължи, нито колко ще е дълбока. Помислете за допълнителна работа, за алтернатива, ако ви съкратят или намалят заплатата, и спестявайте! Дори да не ви засегне, спестеното няма да е излишно.

3. Ако имате кредит, свържете се с банката и обсъдете възможно ли е при затруднение да получите отсрочка или разумно предоговаряне. Препоръчваме ви да ползвате услугите на кредитен консултант.

Не вземайте бързи кредити и изобщо се откажете от заемите, освен ако не е много, много наложително. В момента е трудно да се вземе банков кредит, за сметка на това видимо се увеличават рекламите на бързи заеми. Те са наистина само в краен случай.

4. Не спирайте да плащате сметките и заемите си! Дори и такива, които могат да изчакват и да се трупат. Не се знае дали след два месеца няма да сте по-зле финансово, а неплатените дългове създават проблеми.

В Закона за мерките и действията по време на извънредното положение е предвидено за този период да не се начисляват наказателни лихви и неустойки, както и да се предприемат действия по принудително събиране. Това обаче е само до края на извънредното положение и още от първия ден може отново да започнат и лихви, и принудително събиране.

5. Платете си здравните осигуровки, ако сте самоосигуряващ се или безработен. Така може да разчитате на много услуги без никакво или с минимално доплащане. Би било много натоварващо да сте без доходи и да се наложи и да плащате за лекарска помощ.

6. Направете преоценка на всичките си активи и пасиви. Ако сте инвестирали в акции, взаимни фондове - преценете дали не трябва да пренасочите парите си, с оглед задаващия се световен спад на икономиката.

7. Направете преоценка на разходите си. На всичките. Може би много от тях са излишни и е по-добре да ги ограничите, а спестеното да оставите за по-трудни времена.

8. Направете си застраховка, ако разполагате със свободни средства. Или застраховки. Първо - "Живот", ако нямате. Застраховайте и дома си. Така ще сте спокойни, че имате финансов гръб срещу непредвидени обстоятелства. Сключете я онлайн, вече много брокери и застрахователи предлагат услугата.

9. Не се поддавайте на стихийно запасяване. Презапасяването с каквито и да е продукти е излишно харчене на пари. Стоки има, дори границите да бъдат затворени. България произвежда достатъчно суровини и продукти за крайно потребление, за да издържим години само на вътрешен пазар. Може за известно време да няма вносни храни, но български има, колкото и да са ограничени откъм разнообразие. Така ще помогнете и на местната икономика, и на своя личен бюджет.

10. Каквото и да се случи, не спирайте да планирате. Не се отказвайте, ако сте решили да се квалифицирате, да търсите нова работа, да поемете нов бизнес. Извънредното положение ще свърши, кризата все някога ще свърши и няма нужда да изпадаме всички в ступор и безтегловност, очаквайки някой да ни спаси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024