Снимка: © Getty Images

Проблемът с вируса и извънредното положение, въведено от 13 март в България, неминуемо ще удари личните ни финанси по няколко начина. Няма как да го избегнем напълно, но предлагаме няколко стъпки, с които да намалите до минимум проблемите в бюджета си.
 
1. Възможно най-скоро се разберете с работодателя си дали ще продължите да работите - на място или дистанционно, с пълен работен ден или се планира намаляването му. Излизането в отпуск, дори и платен, пак може да е ощетяващо. Първо, това намалява дните и може да се наложи до края на годината по друга причина да си вземете неплатен отпуск и тогава ще имате нужда от спестени пари. Второ, преминаване на намалено работно време най-вероятно ще означава и по-малка заплата. 

2. В каквато и сфера да работите, има голяма вероятност тя да бъде засегната от бъдещата икономическа криза и стагнация. Кризата е неминуема, не знаем нито колко ще продължи, нито колко ще е дълбока. Помислете за допълнителна работа, за алтернатива, ако ви съкратят или намалят заплатата, и спестявайте! Дори да не ви засегне, спестеното няма да е излишно. 

3. Ако имате кредит, свържете се с банката и обсъдете възможно ли е при затруднение да получите отсрочка или разумно предоговаряне. Препоръчваме ви да ползвате услугите на кредитен консултант. 

Не вземайте бързи кредити и изобщо се откажете от заемите, освен ако не е много, много наложително. В момента е трудно да се вземе банков кредит, за сметка на това видимо се увеличават рекламите на бързи заеми. Те са наистина само в краен случай. 

4. Не спирайте да плащате сметките и заемите си! Дори и такива, които могат да изчакват и да се трупат. Не се знае дали след два месеца няма да сте по-зле финансово, а неплатените дългове създават проблеми. 

В Закона за мерките и действията по време на извънредното положение е предвидено за този период да не се начисляват наказателни лихви и неустойки, както и да се предприемат действия по принудително събиране. Това обаче е само до края на извънредното положение и още от първия ден може отново да започнат и лихви, и принудително събиране. 

5. Платете си здравните осигуровки, ако сте самоосигуряващ се или безработен. Така може да разчитате на много услуги без никакво или с минимално доплащане. Би било много натоварващо да сте без доходи и да се наложи и да плащате за лекарска помощ. 

6. Направете преоценка на всичките си активи и пасиви. Ако сте инвестирали в акции, взаимни фондове - преценете дали не трябва да пренасочите парите си, с оглед задаващия се световен спад на икономиката. 

7. Направете преоценка на разходите си. На всичките. Може би много от тях са излишни и е по-добре да ги ограничите, а спестеното да оставите за по-трудни времена. 

8. Направете си застраховка, ако разполагате със свободни средства. Или застраховки. Първо - "Живот", ако нямате. Застраховайте и дома си. Така ще сте спокойни, че имате финансов гръб срещу непредвидени обстоятелства. Сключете я онлайн, вече много брокери и застрахователи предлагат услугата. 

9.  Не се поддавайте на стихийно запасяване. Презапасяването с каквито и да е продукти е излишно харчене на пари. Стоки има, дори границите да бъдат затворени. България произвежда достатъчно суровини и продукти за крайно потребление, за да издържим години само на вътрешен пазар. Може за известно време да няма вносни храни, но български има, колкото и да са ограничени откъм разнообразие. Така ще помогнете и на местната икономика, и на своя личен бюджет. 

10. Каквото и да се случи, не спирайте да планирате. Не се отказвайте, ако сте решили да се квалифицирате, да търсите нова работа, да поемете нов бизнес. Извънредното положение ще свърши, кризата все някога ще свърши и няма нужда да изпадаме всички в ступор и безтегловност, очаквайки някой да ни спаси. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"