Капитан Кроциър: Уволнен и заразен с Covid-19 в опит да спаси екипажа си

Дни наред той се страхуваше, че коронавирусът ще се разпространи из екипажа му на кораба в Тихия океан. Поиска помощ от Военноморските сили на САЩ, когато бе на хиляди километри разстояние, до остров Гуам, но вместо това беше уволнен. А в неделя, по информация на близките му приятели, самият той се е заразил с Covid-19.

Капитан Кроциър стана популярно име в САЩ най-вече заради смелите си действия, поставящи на първо място здравето и живота на екипажа му. А след това заради създаването на разединение във Военноморските сили.

„Не сме на война. Моряците не трябва да умират. Ако не действаме сега, ще се провалим в грижите за нашия най-важен актив - хората“. С тези думи капитанът се обърна към командването на Тихоокеанския флот, тъй като най-малко 70 души на борда от общо над 4000 бяха заразени.

Едва ли при отплаването си през ноември Кроциър е знаел какво ще се случи само пет месеца по-късно. Самолетоносачът плаваше в западната част на Тихия океан и готвеше отговор на всяко евентуално действие на Северна Корея, на военноморските сили на Китай в Южнокитайско море или друга извънредна ситуация. На 24 март, само две седмици след като корабът тръгва от пристанище във Виетнам, двама моряци дават положителни проби. Оттам нататък вирусът се разпространява с бързи темпове.

Кроциър спира в Гуам в опит да спаси екипажа си и изпраща дългото писмо. То обаче води до скандал с изпълнителния секретар на Военноморските сили.

Томас Модли първо не се отзова навреме, а после летя за тихоокеанския остров само за да уволни капитана на „Теодор Рузвелт“ – заради това, че се е „пречупил“ по време на криза и не е пожелал да изпълнява задълженията си. Той нарече Кроциър "твърде наивен или твърде глупав" - тези думи изтекоха в публичното пространство чрез аудиозапис. Веднага след като това се е случило, Модли е подал своята оставка, пише CNN.

Приятели и колеги на 50-годишния капитан споделят пред The New York Times, че Кроциър е приел решението на Модли с примирие. То най-вероятно означава край на кариерата му, която започва във Военноморската академия и го отвежда до престижната професия капитан на един от 11-те самолетоносача на Военноморските сили.

Кроциър е роден в Санта Роса, щата Калифорния и започва своя военен път, управлявайки хеликоптери. След това управлява самолет, преди да се издигне като командир на бойната ескадрила F/A-18 Hornet. Оттам започва да катери стълбицата, която десетилетие по-късно го прави главнокомандващ на самолетоносача „Теодор Рузвелт“.

Освен това капитан Кроциър е учил ядрени науки в академията, за да може днес да управлява двойната ядрена централа, захранваща кораба. Бил е и втори командир на самолетоносача „Роналд Рейгън“, както и висш офицер на кораба „Син хребет“ в Япония.

След това обаче идва писмото, в което Кроциър описва „провала“ на Тихоокеанския флот, дължащ се на това, че не може да снабди екипажа му с „подходящи ресурси за борба с вируса, придвижвайки моряците от плавателния съд“.

Томас Модли уволни капитана, а министърът на отбраната Марк Еспър застана на страната на изпълнителния секретар. А след решението на собствената си администрация, президентът Доналд Тръмп също изрази критики към Кроциър. Според държавния глава капитанът е показал „слабост“, пишейки писмото за помощ. Тръмп спомена също, че е чувал „добри неща“ за главнокомандващия на „Теодор Рузвелт“.

„Кариерата му преди това беше много добра“, каза президентът, цитиран от The New York Times. „Така че ще се включа и ще видя какво точно се случва там, защото не искам да разруша някого за това, че е имал лош ден“.

В неделя Кроциър се е поставил под карантина в Гуам, страдайки от суха кашлица, казват близки до него, цитирани от The New York Times. Не е ясно дали капитанът е бил диагностициран, когато вече е бил уволнен, нито дали от Военноморските сили са били наясно, че е заразен.

Поне 400 моряци с отрицателни проби се очаква да бъдат преместени от кораба в хотели на американската островна територия, присъединявайки се към други 625, които вече е доказано, че не са заболели с коронавирус. Самият самолетоносач се дезинфекцира, докато на борда има специалисти, управляващи ядрените реактори и други функции от съществена важност.

Има и моряци, които са поставени под карантина зарази заразата и на които не е позволено да излизат от стаите си. Три пъти на ден храната им се предоставя на пода пред вратите на каютите, а алкохол и храни извън кораба са забранени, пише The New York Times.

По два пъти на ден медицинските лица на „Теодор Рузвелт“ правят посещения във всяка стая и се грижат за овладяване на температурата на заболелите или на други техни симптоми.

А за Кроциър остават само аплодисментите, които получи от целия екипаж, слизайки от кораба.

Дан Голдънбърг, който е част от класа на капитана в академията, каза, че се чувства „озадачен“ от уволнението му.

„Можете ли да си представите да посветите целия си живот на Военноморските сили като Кроциър, да постъпите по правилния начин, за да помогнете на екипажа си и после да се случи това?“.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Писмо на надеждата: Covid-19 на отцепен от света американски самолетоносач


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024