Лидерът на Лейбъристите сър Киър Стармър е новият премиер на Великобритания - 61-годишен юрист и правозащитник, носител на почетен орден за заслуги към съдебната система, който пое управлението на партията след една от най-тежките загуби в историята ѝ при Джеръми Корбин.

Само 5 години по-късно Стармър успя да стабилизира и да върне загубеното доверие като лидер на опозицията - дори с цената на изключването на крайно непопулярния левичар Корбин от партията.

Стармър направи всичко възможно и да се възползва от неспособността на Борис Джонсън и Лиз Тръс да управляват компетентно - и в крайна сметка да събере повече гласове от Риши Сунак с предпазлива програма за промяна.

В речта, с която Сунак подаде оставка и призна загубата си, той нарече Киър Стармър "достоен човек, посветен на обществената служба, когото уважавам".

В изненадващо ранна предизборна кампания, определяна от мнозина наблюдатели като "скучна", Стармър удържа ръководството на Лейбъристите докрай без гафове.

Получи исторически голямо мнозинство в Камарата на общините с 412 депутати от общо 650 места в парламента, или почти 65%.

Сигналът на избирателите във Великобритания обаче не беше в посока на масова мобилизация в подкрепа на плана за реформи на Лейбъристите - а на тотално отблъскване от управлявалите в продължение на 14 г. Консерватори.

В реални гласове партията на Стармър всъщност получи около 34-38% от националния вот.

"Reform" на Найджъл Фараж вече е трета политическа сила след кампания, в която той се посвети на "съсипването" на Торите, и спечели 14 на сто. Резултатът позволи за първи път на популисткия лидер на Brexit да получи мандат на депутат в английския парламент.

Самият Киър Стармър беше сред хората в Лейбъристката партия, които първоначално лобираха публично за втори референдум за членството в ЕС, който да поправи грешката от лятото на 2016 г.

Откакто пое лидерството на опозицията, той промени мнението си изцяло. Ден преди парламентарните избори на 4 юли Стармър призна, че Лондон има нужда от по-добро споразумение с ЕС, но няма намерение да отваря "раните от миналото" и не смята, че Великобритания ще се върне в общия пазар "до края на живота му".

За първи път в историята си Великобритания ще има финансов министър - жена. Това е Рейчъл Рийвс, бивш служител на централната Банка на Англия, шампион по шахмат за девойки и възпитаничка на университета в Оксфорд.

Рийвс е финансист с високо уважение както в индустрията, така и в парламента - благодарение на нея Стармър успява да възстанови позициите на партията и да увери избирателите, че център-лявото му правителство няма да се отклонява от правилата на фискалната дисциплина.

Новият вицепремиер също е жена - Анджела Рейнър. Родена в бедно семейство в Северна Англия, родила първото си дете на 16-годишна възраст, Рейнър ще отговаря за стратегията за повишаване на стандарта на живот във всички региони на страната.

Жена ще оглави и Министерството на вътрешните работи. Ивет Купър е опитен политик с участие в изпълнителната власт още от времето на Тони Блеър през 90-те. Съпруга е на бившия финансов говорител на Лейбъристите Ед Болс, който вече не се занимава активно с политика, но води доста популярен политически подкаст заедно с бившия финансов министър от Консерваторите Джордж Озборн (Political Currency).

Дипломацията на Великобритания е поверена на Дейвид Лами - първия чернокож англичанин, който учи право в Харвардския университет и там се сприятелява с Барак Обама.

Лами също е участвал в миналите кабинети на Лейбъристите, но в Министерството на образованието и културата. През 2016 г. той е сред хората, които подкрепят Джеръми Корбин за нов лидер (за разлика от Ивет Купър).

Един от най-тежките ресори - здравеопазването - ще се управлява от Уес Стрийтинг, още един политик с необичайна лична история. Родителите му са били тийнейджъри, когато той се появява на бял свят, семейството живее в общинско жилище за бедни. Собствената му майка се ражда, докато нейната майка е затворничка. Дядото по майчина линия е лежал в затвора заради въоръжени обири.

Възпитанието на Стрийтинг е поето от втория му дядо - ветеран от Втората световна война, когото той описва като "тори от работнически произход". Бъдещият министър на здравеопазването учи история в Кеймбридж, където започва да се занимава с политика. Като студент той за първи път разкрива и хомосексуалността си, въпреки че е отдаден християнин.

Бившият лидер на Лейбъристите между 2010-2015 Ед Милибанд ще е министър на енергетиката.

Джон Хийли ще е новият министър на отбраната - с гаранция за "желязната" подкрепа за Украйна и за увеличение на разходите за отбрана до 2.5% от БВП към 2030 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Доц. Киселова: КС може да отмени утре части от решението за избopа нa Атанасова и Белазелков

Конституционният съд решава утре за избора на Атанасова и Белазелков

20:32 - 08.07.2024
Важно днес

Байдън иска край на драмата около номинацията му с писмо до Конгреса

Байдън изпрати писмо до демократите в Конгреса и поиска "да се сложи край" на въпроса за кандидатурата му

19:40 - 08.07.2024
Политика

Пеевски топи Доган пред западни посолства за връзки с Русия

Писмо, подписано от Станислав Анастасов, обвинява почетния лидер в "хибридна атака срещу демокрацията"

19:00 - 08.07.2024
Живот

С черна лента и през сълзи украинката Елина Свитолина отбеляза победа на Уимбълдън

Украинската тенисистка разказа на корта за трудността да играе днешния мач след новините от родината ѝ

17:51 - 08.07.2024
Важно днес

Макрон не прие оставката на Габриел Атал на фона на политическата безизходица

Министър предупреди за риск от "финансова криза" след резултата от изборите

17:01 - 08.07.2024
Важно днес

Пеевски се оплака от натиск на Чакъров над областни структури

Местни лидери ще подават жалби, Пеевски кани Доган на среща през медиите

16:10 - 08.07.2024
Важно днес

За първи път: Съдът в Страсбург отмени решение срещу България за смяна на пола

Жалбоподателят сега ще трябва да върне на държавата обезщетението от 7500 евро

15:52 - 08.07.2024