Снимка: © Getty Images

Русия настоява все повече за по-значима подкрепа от страна на Китай и призовава Пекин да спазва споразумението за партньорство "без граници", което двете страни подписаха в навечерието на инвазията в Украйна, съобщава The Washington Post.

Желанието на Китай е да увеличи своята подкрепа към Кремъл, но без да се противопоставя на западните санкции и е поставила лимити на това, което може да предприеме в полза на Москва, пише още медията, позовавайки се на източници от азиатската държава и от САЩ.

Русия е поискала нова форма на икономическа подкрепа от Китай "поне на два пъти", в разговори, които са описани като "напрегнати". Макар да отказват да разкрият специфики от изискванията на Москва, източниците твърдят, че част от тях засягат изпълняване на търговските ангажименти, поети преди началото на войната, както и финансова и технологична подкрепа.

"Китай зае ясна позиция относно ситуацията в Украйна и незаконните санкции срещу Русия," казва човек в Пекин, наясно с дискусиите, който предпочита да запази анонимност. "Разбираме затрудненията пред Москва. Но не можем да пренебрегнем собственото си положение по време на този диалог. Управлението винаги ще действа в интереса на китайския народ."

Китай е в сложна ситуация, тъй като се стреми да помогне на най-големия си стратегически партньор. Очакванията за войната в Украйна не са включвали толкова бавно развитие и такава дълга продължителност на конфликта. Според информация на The Washington post президентът Си Дзинпин е възложил на най-близките си съветници да измислят начини за финансова помощ за Русия, но без нарушаване на санкциите.

"Това е трудна задача," коментира казуса високопоставен американски служител. "И е недостатъчно от руска гледна точка."

По негови думи Китай се е опитал да потърси други опции да подкрепи Москва дипломатически или чрез съвместни военни обучения. През миналата седмица стратегически бомбардировачи на двете страни прелетяха заедно над Японско и Източнокитайско море докато американският държавен глава Джо Байдън бе в Токио, завършвайки първото си посещение в Азия. Това бе първото им съвместно военно упражнение от началото на инвазията в Украйна, което наблегна на все по-силното партньорство помежду им.

"Това, което Китай се опитва да направи, е да бъде с Русия, а публично да покаже неутралитет и да не бъде компрометиран финансово," добавя американският служител. "Много от тези цели си противоречат. Трудно е да се изпълнят едновременно."

Китай призовава за прекратяване на войната, но отказва да се присъедини към глобалния консорциум от държави, които налагат санкции срещу Москва. Вместо това потърси причините за началото на инвазията в действията на САЩ и разширяването на НАТО в Европа.

"От дълго време Китай и Русия поддържат нормално сътрудничество в сферите на икономиката, търговията и енергетиката. Проблемът не е в това кой ще помогне на Русия да заобиколи санкциите, а в това, че нормалните икономически и търговски взаимоотношения между двете страни са ненужно повредени," коментира ситуацията Лиу Пеню - говорител на китайското посолство във Вашингтон.

Към момента Русия не е искала от своя съюзник "оръжия и амуниции", но китайските източници отказват да разкрият дали Кремъл е пожелал друг тип подкрепа, която може да се използва при военните ѝ операции - като технологическа например.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването