Напрежение между управляващите коалиционни партньори има, а това между парламентарните групи на „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ е притеснително. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в сутрешния блок на bTV.

По думите ѝ, спорният момент е започнал от избора на гуверньор на Българската народна банка (БНБ). Нинова коментира, че се опитват да потушават напрежението, а не да го засилват.

Припомняме, че от ИТН и „Продължаваме промяната“ излъчиха свои кандидати за поста на шеф на БНБ – Любомир Каримански и Андрей Гюров. До напрежението се стигна след като кандидатът на „Има такъв народ“ не получи подкрепата на коалиционните си партньори, а по-късно „Продължаваме промяната“ оттегли кандидатурата на Гюров.

Асен Василев постави под съмнение "безупречната" репутация на Каримански

Нинова коментира и позицията на БСП против изнасянето на оръжия за Украйна. Тя каза, че от партията искат военните действия в Украйна да спрат и по този повод страните в конфликта не бива да се снабдяват с още оръжия. Изказването на Нинова идва часове след като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че “прекратяване на огъня в Украйна в момента не е възможно“. Директорът на ООН беше възложил на своя координатор за спешна помощ Мартин Грифитс да проучи възможността за “хуманитарно прекратяване на огъня” във войната в Украйна.

„Искаме да спрат военните действия и да се започнат преговори за мир. И няма как когато искаш мир да снабдяваш страните във война да продължават да се убиват. Ние не изнасяме оръжия нито за едната нито за другата страна да уточня – нито за Украйна, нито за Русия и това е от 2015-2016 г.“, обясни вицепремиерът.

Според Нинова по този въпрос обаче има различни мнения в управляващото мнозинство.

„Знаете, че колегите от „Демократична България“ внесоха дори проект за решение в парламента и имат позиция за износ на оръжия на боеприпаси. За нас като коалиционен партньор това е червена линия. И сме заявявали, че ако се стигне до такова решение ние се оттегляме“, коментира Нинова.

В началото на месеца парламентарната група на „Демократична България“ внесе проект за оказване на военна помощ на Украйна. До момента България и Унгария са единствените страни членки на НАТО, които не са изпратили военна помощ за страната.

ДБ започва консултации за военна помощ за Украйна

Лидерът на БСП изрази мнение, че руският посланик в София Елеонора Митрофанова не трябва да бъде обявена за персона нон грата. По думите ѝ това би означало „скъсване с дипломатическите отношения с Русия“, което не би било добре за България, икономиката и българския национален интерес.

Руската военна инвазия в Украйна доведе до напрежение в дипломатическите отношения между София и Москва. Руският посланик Елеонора Митрофанова отправи редица провокативни изказвания срещу страната и евроатлантическата ѝ позиция, които предизвикаха остри реакции както сред българското общество, така и сред някои от управляващите.

Петков допуска изгонване на Митрофанова при дипломатически санкции на ниво ЕС

Вицепремиерът коментира и законопроекта на БСП за връщането на хартиените бюлетини в избирателните секции. Тя обясни, че макар машинното гласуване да е изчистило невалидните бюлетини и да се е преборило с пороците в гласуването на хартия, то е довело до ниска избирателна активност.

„Това означава ниска легитимност на държавните органи. Знаете на последните избори колко беше ниска избирателната активност. Ние не сме достатъчно представителни по този начин – това е голямата причина. а отделно чисто партийно ние имаме такова решение в нашите колективни органи, да внесем това предложение, тъй като наши избиратели бяха най-засегнати от това“, каза Корнелия Нинова, лидер на БСП за България.

По думите и с връщането на хартиените бюлетини ще се даде възможност на повече хора да изразят мнението си и да гласуват.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"