Снимка: © BSP.bg

Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята, че с внасянето на Втори опит през 2020: БСП внесе вота на недоверие срещу управляващите срещу кабинета на Бойко Борисов опозицията не надига гласа си към определена корупционна практика, а показва „целия корупционен модел“. Това заяви тя в предаването „Лице в лице“ по bTV и каза, че в целия опит за сваляне на властта има и нейна лична битка.

„Показваме как се прави цялостният корупционен модел. Проблемът не е да вадиш примери, а да покажеш механизма, по който се прави, и да дадеш алтернатива. Целта не е една партия да влезе във властта и друга да излезе“, сподели тя и очерта четири нива на корупция.

„Тя започва още със законодателството. Приемат се лобистки закони и вътре се залага възможност за корупционни практики. Второ – институционалната рамка. Институциите са подчинени на този модел, като Комисията по хазарта, например. Третото са самите хора – назначението на неподготвени професионално хора, но верни и готови да изпълняват поръчки в тези институции. Четвърто – абсолютната безнаказаност. Накрая няма отговорност. Няма наказани“, каза Нинова.

Лидерът на БСП сподели, че в обществото остава „грешно впечатление“, че партията подкрепя протестите само заради свалянето на властта на Борисов. Тя каза, че левицата е и против действията на главния прокурор Иван Гешев.

„Изразихме подкрепа и за двете. Може би е останало по-силното впечатление за кабинета, защото водим тази политика четири години. Но чрез наши депутати, чрез наши органи изразихме и оставка на господин Гешев. Защо? В декларациите, с които излязохме, описахме грубото нахлуване в президентството. Определяме това като посегателство върху конституцията. Смятаме, че беше излишна тази показност. Можеше този процес да мине по нормален начин, но не и по този. Остана впечатлението, че прокуратурата заема страна и действа по политически причини“, обяви Нинова.

„Ог прокуратурата са активни, започват разследвания. Но докато те не приключат с осъдителна присъда, нищо не е направено“, каза тя по отношение на разследването на министри от кабинета на Борисов. „Хората това искат. Омръзнало им е да се вдига пушилка и после да не виждат наказателна отговорност“.

Нинова коментира излязлата информация от последните часове, че в ГЕРБ се обсъждат три варианта за изход от настоящата ситуация покрай протестите. Първият предвижда разпускане на парламента и ранни избори в рамките на 2020 г. В тази хипотеза вотът ще се организира от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Вторият е е да се назначи "преходно експертно правителство с нови министри и нов премиер" в рамките на мандата на 44 Народно събрание. Третият - смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на функциите му от вицепремиер. 

„Най-необходимият вариант е първият“, каза Нинова. „Оставка и служебен кабинет на Радев. Оставете, че е добро за нас, добро е и за България. Защото това недоволство на улицата, което се трупа години наред, иска промяна на модела. Другите два варианта са на същия модел. Ще има промяна на лицата, но запазване на модела – това не е никаква промяна. Това е фалшиво. И двете ми изглеждат само като опит да се потуши напрежението на хората на улицата, но нищо няма да доведе до промяна“, каза лидерът на БСП.

Тя каза, че бившият депутат от левицата Александър Паунов е признал, че е водил разговори с Васил Божков. Вчера бяха пуснати СРС-та от прокуратурата, след което народният представител е поел отговорност и сам е решил да напусне партията. Нинова обаче смята, че се прилага „двоен аршин“, тъй като е нямало същата реакция и натиск, когато са били публикувани чатове между хазартния бос с Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

На въпроса коя е най-голямата корупционна практика на управляващите, Нинова отговори: „Това е отчасти една моя лична битка. Аз съм гневна за корупцията във вноса и обработката на боклуците. Това е недопустимо. Да превърнеш в сметището на Европа и света тази красива държава, за мен е най-ярък пример на корупция“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"