Краят на „крипто зимата“? Средата се променя, а цените растат Снимка: © Getty Images

В петък криптовалутите достигнаха годишни върхове, тъй като поредица от благоприятни регулаторни и инвестиционни мерки започна да променя инерцията на пазарите, които от месеци бяха в застой.

През нощта биткойнът се търгуваше на най-високата си цена от юни 2022 г. насам, като достигна 31 800 долара на. Досега той е поскъпнал с повече от 90% за годината и с близо 30% за един месец.

Вторият по големина токен – етер – имаше най-добрата си сесия от март насам, а Ripple, за който американски съдия постанови, че може да се продава законно на публични криптоборси, се покачи със 73%.

„Регулаторната среда се променя“, каза Матю Диб, главен инвестиционен директор в мениджъра на криптоактиви Astronaut Capital, цитиран от Reuters. „И според това, което видяхме през последните 24 часа, това може да е за добро.“

Решението за Ripple дойде заедно с обвиненията в измама срещу бившия шеф на фалиралия криптозаемодател Celsius Network (б.р. – Алекс Машински е бил арестуван след започване на разследване във връзка с краха на компанията). Както и след ходове като тези на финансовите компании BlackRock и Fidelity, които са напът да стартират борсово търгувани фондове върху крипто. Инвеститорите твърдят, че това води до промяна на настроенията.

„Заинтересованите страни от Ripple очакваха някаква регулаторна яснота. Вчера съдът изглежда осигури точно това“, каза Джъстин д'Анетан, ръководител на бизнес развитието в Азия в Keyrock, създател на пазара на цифрови активи в Хонконг.

Според него езикът остава донякъде неясен, но констатацията, че токените XRP, продавани на публични криптоборси, не са ценни книжа по закон, „вероятно служи като прецедент“.

Това отприщи рали при по-малките криптовалути, известни като „алткойни“ – токените като Solana, Matic и Stellar поскъпнаха с между 15 и 50%, а акциите на борсата Coinbase – с 24% до годишен връх.

„Ако централизираните криптопроекти не са ценни книжа, то това може да направи по-вероятно Комисията за търговия със стокови фючърси да бъде основен регулатор за индустрията, което е нещо, което повечето хора в крипто (бранша) предпочитат“, каза Грег Мориц, главен оперативен директор на криптохедж фонда Alt Tab Capital.

Трейдърите заявиха, че ликвидността е ниска при алткойн операциите, но постоянно се подобрява при биткойн и етер. Оборотът на акциите на Coinbase бе най-висок от 14 месеца насам в четвъртък.

Краят на „крипто зимата“?

Криптоактивите в момента се търгуват близо до или над нивата, достигнати при срива на борсата FTX през ноември миналата година, когато секторът се потопи в дълбините на така наречената „крипто зима“.

FTX се срина, когато не можа да посрещне наплива от тегления. Колапсът ѝ, довел до загуби за клиентите, даде тласък на регулаторите по света да наложат контрол над сектора, особено в защита на малките инвеститори, привлечени от бързата възвръщаемост.

Китай почти забрани криптовалутите. Американските следователи обвиниха основателя на FTX Сам Бакман-Фрийд в многомилиардна измама. Европейският съюз пък одобри първия в света цялостен нормативен набор от правила за регулиране на криптоактиви – Закон за пазарите на криптовалути, известен като MiCA.

Първият в света всеобхватен крипто закон получи финално „да“ в ЕС

Coinbase и по-големият ѝ конкурент Binance пък са изправени пред съдебни искове от Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), които те оспорват.

Междувременно се наблюдава навлизането на традиционни финансови бизнеси в крипто индустрията, които инвестират големи суми, и това връща спомена за ралито, което вдигна биткойна с 300% през 2020 г.

Най-големият мениджър на активи в света, BlackRock, подаде заявление за стартиране на борсово търгуван фонд за биткойни миналия месец, а по-рано през юли борсовият оператор Cboe поднови заявлението си за подобен фонд, който ще бъде управляван от мениджъра на активи Fidelity.

„Преминахме през този дълъг период на постоянни негативни новини, които помрачиха сектора“, каза Крис Уестън, ръководител на проучванията в брокерската компания Pepperstone в Мелбърн. „За пръв път от известно време насам обаче идват постоянно положителни новини, а това означава, че има набрана инерция.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024