Кубрат Пулев не е виновен - ние сме си такива Снимка: © Getty Images

„Допуснах грешка и няма да я повторя“. Това са думи на Кубрат Пулев от края на миналата година, с които боксьорът се върна към целувката с Джени Суши. Тогава Кобрата бе обвинен в сексуално посегателство, отнеха лиценза му в Калифорния за половин година и го изпратиха на обучителен курс. Изглеждаше, че българинът си е извлякъл поука.

Сега обаче бе заклеймен като расист. Преди дългоочаквания мач с Антъни Джошуа, който трябва да се проведе на 12 декември, Пулев реши да прояви боксьорски хумор по въпроса кои са силните страни на съперника му.

"Силни страни? Можем да кажем, че има силен удар. Безспорно. Други силни страни? По-хубав тен има от мен". Думите му предизвикаха вълна от негативни реакции (а и някои позитивни) и бързо си проправиха път сред водещите новини у нас, докато на Острова Кубрат бе „разкостен“ в социалните мрежи, а The Sun и Sky Sports яхнаха вълната.Когато изрече прословутите думи с усмивка, Пулев ни напомни как се държи по принцип – първо говори, после мисли. Или, както отбеляза един потребител във Facebook: „Голям спортист с голяма уста!“.

Кубрат Пулев: Никога не бих си позволил неуважение към човешко същество на расова основа

Преди всеки боксов мач сме свикнали да чуваме закани като „Ще ти счупя главата“, „Нямам търпение да те нокаутирам“ и „Ще те пратя в болница“, дори между добри приятели като Тайсън Фюри и Дионтей Уайлдър, например. Това не е тенис или снукър – тук няма стискане на ръце. Обидите и скандалите са част от шоуто. Боксът е спорт на големите пари и лъскавите куфарчета. Залозите са толкова високи, че драматургията му се запълва не само с яростни крошета и ъперкъти, но с непрестанни закани и дори нагорещени физически сблъсъци още преди двубоите.

С почти всяко свое изказване през последните години Пулев търсеше сензация. Двубоят беше отменян няколко пъти и се чака вече много дълго време, напрежението се реже с нож, очакванията са огромни. Медийното внимание е фокусирано върху двамата опоненти за световната титла и всяка една възможност за "вдигане на акциите" е златна.

Какъвто и скандал да търси, Кубрат едва ли е имал желание да настъпи втора мина в чуждо културно поле. Неслучайно се закле, че никога не би обидил човешко същество на расова, етническа или религиозна основа.

"Именно на това постоянно уча малките ми племенници. Всеки от нас се ражда на тази земя с равни права, като абсолютно никакво значение няма цветът на кожата".

Ако Кубрат Пулев полага усилия за по-различно възпитание на децата, със сигурност си дава сметка за проблема на средата, в която растат връстниците им и в която са възпитани техните родители.

Държави като Великобритания, Франция и Германия се борят срещу расизма с многобройни образователни кампании, докато много от българите, възпитани по времето на социализма - какъвто е и роденият през 1981 г. Кубрат - трудно осъзнават тънката разделителна линия между обидата на расова основа и шегата в очите на чужденците.

"Ние така си говорим", нали? „Негърче“-то е любим десерт, а учениците от 2 до 4 клас четат в учебно помагало по СИП как Господ създал хората във фурна - черните излезли прегорели, белите - недопечени, а кафявите били като шоколад и затова Бог ги заобичал... Жаргонът и фолклорът ни са пълни с фрази, чийто буквален превод ще предизвика културен шок на Запад през 2020 г.

Британците се намират точно от противоположната страна на барикадата. Те вече ни обявиха за „расисти“ след футболния двубой между двата национални отбора на „Васил Левски“ преди година, когато играта беше спряна два пъти заради обиди към чернокожите състезатели в отбора на „лъвовете“. На Острова гледат на всяка българска проява от подобен характер "под лупа", а в социалните мрежи Кобрата беше обиждан с думи като „мръсен расист“.

„Надявам се Антъни Джошуа да изкара въздуха на Пулев след този коментар за тена“, коментира потребител в мрежата, цитиран от „Сън“. Трети добавя: „Това е срамен коментар, сякаш живеем през 70-те. Ужасно“. Друг призова на Кубрат да му бъде наложена забрана за участие в боксови мачове – „Не проявявайте толерантност към расизма“.

Огънят все още не е подкладен от щаба на Джошуа или от самия боксьор, който, между другото, участва в протест на движението „Black Lives Matter“ в родния си град Уотфорд през юни. Дори се появи с патерици и куцаше заради тежка контузия, но демонстрира, че е един от най-ярките гласове срещу расизма в спорта.

Нашите представи обаче са съвсем други: „Англичаните са простаци“, "Къде е обидата?“. Е, явно наистина така сме свикнали.

Кубрат Пулев е герой за българския спорт. Изстрадалият ни футбол, баскетбол, все по-ниското ниво на волейбола и няколко други спорта, карат българският фен да жадува за успехи на всеки възможен фронт. Пулев постоянно изтъква, че се бие за България, постига значими успехи и сега за втори път ще се боксира за световна титла в тежка категория. Всичко това го поставя сред големите спортни посланици на страната ни в момента - на стълбичката, на която са стъпили Григор Димитров и Цветана Пиронкова.

Затова е важно да си извлече поука и да не повтаря грешките. Този път наистина.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024