Медалисти на 12 и на 62 г.: Незабравимите моменти от Олимпиадата в Токио Снимка: © Getty Images

Спортистите в олимпийското село, които не познават Андрю Хой, се учудваха всеки път, щом преминаваха покрай 62-годишния австралиец на игрите в Токио. „Ти съдия ли си?“, питаха ме те. „Не, атлет съм“, отговаря им състезателят по конна езда.

Той се превърна в най-възрастния медалист на Олимпиадата, след като спечели сребро и бронз заедно с партньора си – англо-арабския кон Васили де Ласос. Третото място Хой завоюва самостоятелно, а второто – в отборната надпревара с тима на Австралия.

Той е осемкратен участник на Олимпийски игри, като прави първата си поява на голямото спортно събитие през 1984 г. в Лос Анджелис. В Барселона през 1992 печели златото и се качва на върха.

Медалисти на 12 и на 62 г.: Незабравимите моменти от Олимпиадата в Токио - Андрю Хой

Андрю Хой е и най-възрастният медалист в историята на Австралия, подобрявайки рекорда на Лаура Краут, която на 55 спечели сребро в конната езда.

„Благодарен съм за това, че хората отбелязват колко съм възрастен, защото когато започнах, бях много горд, че съм най-младият в отбора“, казва Хой, цитиран от New York Times.

Най-младият медалист – 12-годишната Кокона Хираки

Медалисти на 12 и на 62 г.: Незабравимите моменти от Олимпиадата в Токио - Кокона Хираки скейтборд олимпийски медал

Скейтбордът се появи за първи път в олимпийската програма, а 12-годишният феномен Кокона Хираки зарадва домакините от Япония със сребърен медал. Тя се превърна в най-младия човек, качвал се на почетната стълбичка на Летни игри от 85 години насам.

Хираки е и най-младата японка, участвала на Игрите. 19-годишната ѝ сънародница Сакура Йосозуми я победи за златото, но това не свали усмивката от лицето на младата състезателка.

„Не се интересувам от възрастта“, каза сребърната медалистка от X Games 2019 в Айдахо, САЩ.

Край на руската доминация в художествената гимнастика

художествена гимнастика русия

Руската художествена гимнастика не спечели златото на Олимпиадата за първи път от Атланта 1996, след като израелката Линой Ашрам триумфира в индивидуалната надпревара, а българският ансамбъл се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка в многобоя.

Драмата за Русия започна още когато фаворитката и трикратна световна шампионка Дина Аверина загуби титлата от Ашрам. Израел спечели едва второто си злато в гимнастиката в историята и първо в художествената. Представителката на руския олимпийски комитет обаче остана недоволна от оценките на съдиите.

„Много е трудно да говоря в момента. Не мога да се съглася с оценяването. Това е може би първият път, в който не съм на едно мнение с реферите“, заяви Дина Аверина.

 българските „златни момичета“ надделяха над конкуренцията. Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова - Олимпийски игри 2021/2020

Руският олимпийски комитет протестира срещу съдиите, че са им отнели титлата, а ден по-късно сценарият се повтори – само че този път след като българските „златни момичета“ надделяха над конкуренцията. Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова играха без груби грешки и спечелиха златото, което предизвика остра реакция от страна на президента на руската федерация Ирина Винер-Усманова.

“Състезание нямаше. От самото начало ни отнеха две точки. Упражненията на българките бяха мръсни, допуснаха и леки грешки. За всяка свита ръка се отнема 1/10 от точката, а те имаха 7-8 такива. Съчетанията им не бяха трудни като нашите, темпото също“, обясни тя провала на руския отбор.

Каратето стана част от Олимпиадата, а България спечели злато

Определено един от най-големите успехи за България в Токио е златният медал на 21-годишната Ивет Горанова. Тя надделя над конкурентките в турнира по карате до 55 кг.

Ивет Горанова - карате - олимпийска шампионка

Горанова надигра трите си противнички в груповата фаза, после победи Бетина Планк от Австрия, а на финала надделя над Анджелика Терлюга от Украйна с 5:1.

Това бе първият златен медал на български спортист от летни Олимпийски игри от 13 години насам. След това Стойка Кръстева донесе още едно злато в бокса, а ансамбълът по художествена гимнастика допълни колекцията ни от три топ отличия.

Ивет обаче няма да може да защитава титлата си в Париж през 2024, защото каратето беше включено само за Игрите в Токио.

Кубинският борец, който влезе в книгите с рекорди

Михаин Лопес

На всички Летни игри от Пекин 2008 насам в турнира по борба присъства името на Михаин Лопес. Кубинецът е на 38, но въпреки това успя да стигне до златния медал, и то за четвърти път.

Той триумфира в класическия стил до 130 кг и стана шестият човек с поне 4 злата в една индивидуална дисциплина, присъединявайки се към легенди като Майкъл Фелпс и Карл Люис.

Михаин Лопес е висок 1,98 м и тежи 130 кг. Печелил е общо 8 световни титли.

Преди Олимпиадата в Токио той бе заявил, че това ще са последните му Летни игри. Когато триумфира със златото обаче, кубинецът отказа да затвори окончателно вратата и има възможност да го видим в Париж през 2024, когато ще е на 41 години.

Футболистът, който няма повече място за трофеи

Дани Алвеш Бразилия

Ако се питате кой е най-титулуваният футболист, отговорът не е нито Лионел Меси, нито Кристиано Роналдо. Това е бившият бек на „Барселона“ Дани Алвеш, който продължава да играе дори на 38-годишна възраст.

Олимпиадата в Токио се оказа повече от специална за бразилеца, тъй като в колекцията му от отличия липсваше златният медал от Летни игри. Той сложи капитанската лента и поведе тима си към триумфа, извоюван след успех над Испания с 2:1 във финала.

Алвеш е шампион във всичко от първенствата на Испания, Италия и Франция, през Купата на УЕФА и Шампионската лига, до Копа Америка. За жалост, бразилецът така и не достигна до световна титла със „Селесао“.

Най-накрая първо злато за чудото на водните скокове

Том Дейли воден скок олимпийски игри

През 2008 г. британецът Том Дейли се превърна в олимпийския вундеркинд на игрите в Пекин, когато беше едва на 14 г. Мнозина смятаха, че той и партньорът му в скоковете във вода от 10 м Блейк Олдридж ще спечелят медал, докато не се провалиха във финала заради спор преди състезанието.

Въпреки че Дейли печелеше множество медали от световни и други международни първенства през годините след това, златото от Олимпиада липсваше в колекцията му дори след Лондон и Рио, а експертите заговориха за "провален талант".

В Токио обаче той спечели златото заедно с Мати Лий и също така добави трети бронз от Олимпийски игри.


Прочетете още:

България на Игрите в Токио: Малко участници, но много медали

Сълзи, паника и удари по коня: Скандалът в Токио, довел до дисквалифицирането на треньор

Колко струва златният медал от Олимпиадата?



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024