Медведев заплаши Европа с 2,5 пъти по-скъп газ - пазарите обаче запазват оптимизъм Снимка: © Getty Images

„Добре дошли в един смел, нов свят, където европейците много скоро ще плащат по 2000 евро за 1000 кубични метра природен газ!“. Бившият руски президент Дмитрий Медведев критикува остро в Twitter решението на германския канцлер Олаф Шолц, който разпореди спиране на процеса по сертифициране на газопровода „Северен поток-2“.

След този ход на Шолц и след като заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия публикува „туита“ си във вторник, референтната цена на природния газ за доставка в Европа през следващия месец скочи до около 79 евро (89,54 долара) за мегаватчас. При затварянето на борсата в понеделник цената беше 8,9% по-евтина - 71,50 евро (81,04 долара), по данни на Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Сумата след повишението на 22 февруари се равнява на 830 евро на 1000 кубични метра – около 2,5 пъти по-малко от бъдещата прогноза на Медведев, отчита Bloomberg.

Цените този месец се понижиха след рекордните стойности, достигнати малко преди Коледа. Въпреки това те остават значително по-високи от тези преди една година, когато газът се търгуваше за 16,30 евро (18,47 долара) за мегаватчас.

Според анализатори, цитирани от CNN, проблемите около "Северен поток-2" не би трябвало да променят драстично цените през тази зима. Очакваше се газопроводът да бъде пуснат в експлоатация едва през втората половина на годината, отбелязва Том Марцец-Мансер, ръководител на отдела за газови анализи в ICIS.

Той отчита, че ако думите на Медведев се окажат верни, това ще значи, че газът ще се търгува на цена 215 евро на мегаватчас – около 20% над рекордните стойности, отчетени през декември 2021 г.

България и още страни от Централна и Източна Европа са зависими от Москва, тъй като доставките на газ от Русия играят съществена роля за производството на електроенергия и отоплението в домовете. Тази зима цените на природния газ в Европа отбелязаха нови рекорди, а конфликтът в Украйна може да доведе до още по-големи загуби за потребителите.

В България, на свободния пазар на „Газов хъб Балкан”, цената в сегмента „ден напред” с ден за доставка 23 февруари се повиши с 6,35% - до 145,32 лева за мегаватчас, след събитията във вторник.

В другия пазарен сегмент - "в рамките на деня", стойностите на синьото гориво с ден за доставка за 22 февруари се повишиха с 5,39 на сто - до 141,17 лева за мегаватчас.

Според Хенинг Глойщайн - директор на отдел "Енергетика, климат и ресурси" в Eurasia Group, Европа е в по-добро състояние, отколкото преди няколко месеца, тъй като през януари и началото на февруари увеличи вноса на втечнен природен газ. Доставките му от Съединените щати и Катар ще помогнат на блока да устои на евентуални прекъсвания на газовите потоци през Украйна, които представляват около 10% от общите доставки за Европейския съюз, в случай че тръбопроводите бъдат повредени при изостряне на конфликта Москва-Киев.

Но ако Москва, която вече е намалила износа си на газ за Европа, реши да блокира още повече доставки в отговор на западните санкции, това може да доведе до драматично изостряне на ситуацията. "Ако Русия спре да изпраща газ за Европа, няма достатъчно втечнен природен газ, за да се справим с това", казва Глойщайн.

Той добавя, че не се очаква Русия да предприеме такава драстична стъпка, тъй като тя би навредила и на "Газпром", но мярката остава възможна, предвид агресивните действия на Владимир Путин.


"No more shopping в Милано и купон в Сен Тропе". Жозеп Борел изтри "туит" към руските олигарси, но Москва го видя

Украйна - изобилна на ресурси, обречена на перманентна криза

Три извода от речта на Путин, или колко е важна цената на водата

САЩ спират операциите на ВЕБ и военната банка на Русия, прекратяват всякакви операции с външния дълг в Америка и Европа



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024