Младите вече не искат да жертват личното си време за кариерата

Младите вече не искат да жертват личното си време за кариерата

Снимка: © Getty Images

Ако трябва да избирате дали да работите в ресторант с 3 звезди Michelin или да разнасяте храна по домовете през платформа за доставки - какво ще е решението ви?

На пръв поглед, възможността да се учиш от топ готвач на световно ниво звучи несравнимо по-добра.

Ако сте гледали сериала The Bear, колебанията вероятно се увеличават малко повече.

Всъщност, все по-малко млади хора са склонни да се отдадат на убийствено тежкия работен график, който елитните заведения изискват от служителите си.

Както казва британският шеф Мишел Ру пред The Telegraph - потомствен готвач и наследник на известния ресторант Le Gavroche - "хората не желаят ненормално работно време и по-скоро биха работили като доставчици на пратки, когато и както си поискат".

Набирането на служители, които да са достатъчно компетентни и да са готови да стоят на крак в продължение на дълги часове цяла седмица, винаги е било трудна задача.

Но истинският проблем според Ру е започнал да се проявява след пандемията от 2020 г. - просто младите хора вече не желаят да жертват свободното си време в името на кариерата. А вече има и достатъчно (сравнително) добре платени алтернативи на фиксираното работно място.

"Фактът, че аз съм работил по 80 часа и повече на седмица, не означава, че следващото поколение трябва да го прави", казва шеф Мишел Ру в интервюто си.

Това не важи само за бизнесите, които бяха най-засегнати от Covid и са свързани с директен контакт с обслужваните клиенти. И не важи само за Великобритания.

Младите хора в България поставят приоритет върху заплащането, когато обмислят към каква професия да се насочат. Изследването "Млада България" от 2023 г. на агенция "Насока" и "Булевард България" показа, че високата заплата е основен приоритет на 67% от интервюираните момчета и момичета на възраст от 16 до 25 г.

"Да ми доставя удоволствие да върша работата" обаче е втората най-важна причина за избора на професия (53,7%), с много по-голяма преднина пред потенциалните шансове за кариерно израстване (18,2%), свързаност с дипломата (13,3%) или обществен престиж на работното място (9,1%).

Втората серия на изследването от януари 2024 г. показа, че финансовата сигурност (55.2%) е приоритет No.1 за младото поколение българи, но личните постижения (вкл. в кариерата) са на пето място след образованието, приятелствата и постигането на самостоятелност.

Дори във възрастовата група 20-25 г., която вече е започнала своя професионален път, личните постижения са на трето място след парите и самостоятелността, като са с еднакъв процент на отговорите (40%) колкото и поддържането на приятелските връзки.

Балансът между работата и свободното време е поставен на второ място по значимост (54% за цялата група и почти 60% при 20+ годишните младежи) при избора на работодател след заплатата.

Запазването на достатъчно време за пълноценен личен живот има повече подкрепа сред интервюираните млади хора от възможността за развитие и обучения (34%), възможността за дистанционна работа (17%) иновативността на компанията (14%).

Въпреки че факторът "финанси" остава най-важен за поколението - над 20% от анкетираните хора казват, че ако трябва да избират между свободно време и висока заплата, ще предпочетат свободата.

Това звучи като предпоставка за конфликт с по-възрастните работодатели, чиято култура на отдаденост на професията е тотално различна.

Но дали е така?

"Напротив. Това е проблем, който трябва да обсъдим в нашата индустрия. Ако някой иска да работи само три смени в седмицата, така да бъде. Покрил съм тези три смени, остават ми още четири. Някой друг може да иска да ги вземе", казва той.

Ру управлява кухнята на Le Gavroche от 1991 до януари 2024 г., когато затваря емблематичния ресторант след смъртта на своя баща и чичо Албер и Мишел - пионери в пренасянето на френската техника и рецепти във Великобритания.

Le Gavroche се смята за място, което променя изцяло индустрията на луксозните заведения в Лондон. С три звезди Michelin тук са обучавани звездни готвачи като Гордън Рамзи, Маркъс Уеринг и Моника Галети.

Аргументът на Мишел Ру да се оттегли звучи познато - "за да освободи време за по-добър баланс между работата и личния живот" и да има повече време за семейството си и другите си бизнес начинания.

Днес обаче той отново е в кухнята на нов, по-малък френски ресторант, който носи фамилното му име.

Ру все пак си обещава, че догодина по същото време ще е по-близо до поставената цел да си почива повече. Стига да намери на кого да повери отговорността, от която цял живот не може да се разтовари.

Подкрепата за проекта "Млада България" е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на "Булевард България" и авторите на медията, и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори.


Ние използваме "бисквитки" и други персонализиращи технологии, за да подобрим вашето преживяване в нашия сайт, да ви покажем персонализирано съдържание, таргетирана реклама, за да анализираме трафика на сайта и да проследим откъде идва нашата аудитория. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата "Политика на поверителност", както и "Политика за съхранение на личните данни", съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.

Избирайки "Приемам", вие се съгласявате да използваме вашите "бисквитки" и други трафични данни.

Приемам