Moderna разработва допълнителна ваксина заради южноафриканския щам на Covid Снимка: © Getty Images

Ваксината срещу Covid-19 на Moderna е ефикасна срещу новите щамове на коронавируса, но е показала по-ниска ефективност срещу варианта, открит в Южна Африка (B.1.351 / 501Y.V2). Затова американската фармацевтична компания планира да разработи допълнителна доза специално за него, която да подсили останалите две.

Това обявиха от Moderna в понеделник след проведени клинични тестове сред осем ваксинирани пациенти. Те вече са получили двете дози от препарата и от кръвта им е бил извлечен серум, съдържащ антитела срещу Covid-19. Подложени на новия британски щам на коронавируса, те са показали същата ефикасност, както при доминиращия вариант.

Макар да са над прага за „ефективност“ и при реакцията срещу южноафриканския щам, антителата са показали шест пъти по-ниско противодействие. Този вариант на вируса има 10 мутации в шиповия протеин, с който SARS-CoV-2 влиза в човешките клетки.

Новите мутации на SARS-Cov2: Какво ги отличава и ефикасни ли ще са ваксините срещу тях?

Проучването на Moderna все още не рецензирано, като е публикувано само в сайта bioRxiv. Точно там на 20 януари Pfizer/BioNTech обявиха, че техният препарат действа срещу британския щам.

България към момента е получила 2400 ваксини от Moderna, а според националния план трябва да се снабди с общо 6000 за януари. Към момента в страната ни има 8 открити случая на британския щам на коронавируса, но нито един, свързан с южноафриканската мутация.

Медицинският директор на Moderna д-р Тал Закс съобщи, че компанията започва да разработва допълнителната ваксина срещу варианта B.1.351 / 501Y.V2 в най-скоро време. „Това е един вид застраховка“, каза той, цитиран от The New York Times. „Не знам дали ще имаме нужда от нея, надявам се да не ни потрябва“.

„Вирусът променя чертите си и ние също ще се променим, за да го победим“, каза президентът на Moderna Стивън Ходж. „Това, което се опитваме да направим, е да създадем още една опция“.

Според него – фактът, че ваксината не действа толкова ефикасно срещу южноафриканския вариант, е тревожещ, но не и нещо повече. Ходж вярва, че дори и при този вариант препаратът показва достатъчно ниво на ефективност. От компанията отбелязват, че ниският брой изследвани пациенти (8) може да не е показателен, и ще продължат с тестовете.

Моделът, по който е разработена ваксината, а именно информационна РНК, позволява тя бързо да бъде променяна спрямо измененията на вируса. От компанията не изключват да дадат допълнителната доза дори на хора, които вече са били имунизирани.

Измененията в генетичния код на вируса при южноафриканския щам напомнят на тези при британския (B.1.1.7), като засягат шиповия протеин, използван от прикачване към клетките на организма.

Преди няколко дни американският топ експерт д-р Антъни Фаучи даде подробни обяснения за точно този щам на SARS-CoV-2 заради ефекта му върху моноклоналните антитела, които ваксините създават за борба срещу коронавируса.

"Моноклоналните антитела се свързват с много специфична част от вируса. Когато се появи мутация на това място, има по-голяма вероятност за унищожаване на ефикасността на антителата. В последните няколко дни получаваме предварителни данни, че е вероятно да се наблюдава снижаване - по-значимо при варианта от Южна Африка, отколкото при варианта от Великобритания - на предполагаемата ефикасност на антителата, създадени от ваксината. Това не означава, че ваксините няма да бъдат ефективни. Става дума за т.нар. буферен ефект - ако сте получили ваксина на Moderna или Pfizer, която може да потисне вируса 1:1000, а мутантът повлияе на тази ефикасност, като я снижи до примерно 1:800, все още пациентът получава много по-голяма защита от липсата на каквато и да е ваксина", каза д-р Фаучи.

Изпълнителният директор на Moderna Стефан Бансел обяви в понеделник пред Financial Times, че компанията е готова за "най-лошия сценарий", макар той да има "нулеви притеснения". "Ако нещо трябва да бъде направено през лятото, ще го сторим, но не трябва да закъсняваме. Не искаме вирусът да побеждава, желаем победителят да е човечеството".


Прочетете още:

Politico: С тези темпове България ще достигне 70% ваксинирани през 2040

Проф. Кантарджиев: Спутник V и китайската ваксина са варианти, ако имаме забавяне на дозите

Европа заплашва със съд компаниите, които не изпълнят сроковете за доставка на ваксини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024