МВР още проверява дали полицаи са охранявали „SS клуб“ на Нотариуса

МВР все още не знае дали негови служители са осигурявали охрана на убития Мартин Божанов - Нотариуса и неговия частен клуб.

Това се казва в съобщение на министерството, което се появи няколко дни след като Антикорупционният фонд разпространи снимки на конкретни полицаи, които са се снимали около "СС клуб" и край автомобила на Нотариуса.

"Във връзка с разпространени в медийното пространство снимки на лица, за които се твърди, че са на полицейски служители, които са осъществявали към онзи момент нерегламентирана дейност по охрана на лица и обекти, министърът на вътрешните работи вече е разпоредил извършването на проверка", се казва в съобщението на МВР.

В същата позиция се обяснява и че още през 2021 г. Инспекторатът на МВР е потвърдил "осъществяван престой на служебни полицейски автомобили" в близост до другия ресторант на заподозрян за корупционни практики в Спецсъда - "Осемте джуджета" на Петьо Еврото.

"Престоят" на патрулките е продължил цели три години - нещо, което свидетели потвърждаваше и от свидетели в района на ул. "Шандор Петьофи".

Комисията, която е проверила случая по време на управлението на Бойко Рашков в МВР, обаче "не е намерила доказателства за пряка ангажираност на полицейски служители в охраната на заведението и наемателите му".

Констатирала е занижен контрол, както и различни дисциплинарни нарушения, свързани с реда на извършване на обход на патрулите

Реакцията от министерството на Калин Стоянов идва след множество подкани от Антикорупционния фонд да изнесе публична информация за връзките на МВР с криминално проявения Божанов.

Екипът на АКФ публикува две снимки на служител на СДВР - едната го показва в полицейска униформа, а на втората се вижда как позира в спортно облекло пред "СС Клуб" на Божанов.

"Снимките са от социалните мрежи и са от “златния период” на клуба с партита на специализираните съд и прокуратура в тях. Името на служителя е известно и по наша информация вече е подавано към ГДБОП за разследване, но няма публична информация да е довело до някакъв резултат", се казва в информацията на АКФ.

Два месеца след разстрела на Нотариуса, Стоянов още не може да потвърди или да отрече дали полицейски коли са охранявали т.нар. съдийски частен клуб.

Вътрешният министър нито отрича, нито потвърждава дали Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР. Той прехвърли решението за оповестяване на тази информация върху наблюдаващия прокурор по разследването на убийството.

Въпреки, че е бил подсъдим за измами Мартин Божанов - Нотариуса се е ползвал с невъобразими привилегии пред очите на МВР, съда и прокуратурата.

Твърди се, че е шофирал автомобил със синя сигнална лампа, влизал е необезпокояван в паркинга на Специализирания съд и прокуратура и е управлявал частен клуб с ексклузивен достъп за магистрати, който е охраняван от униформени полицаи и патрулни коли на СДВР в продължение на години.

През 2021 г. т.нар. Нотариуса беше публично осветен в престъпна дейност чрез разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол".

Тогава той и съдружниците му бяха направили опит да рекетират Ивайла Бакалова с "абонамент" от 100 000 евро, за да извадят съпруга ѝ Веселин Денков от ареста.

Паралелно с това Божанов беше уличен в заплахи срещу най-малко двама съдии - Цветко Лазаров през 2016 и Владислава Цариградска през 2019 г.

Имало е теч на информация от ГДБОП към Нотариуса, казва Бойко Рашков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024