Виж снимките Снимка: © Getty Images

Забраната за посещения на паркове и градини беше отменена частично повече от месец след първоначалното й въвеждане като мярка за сигурност срещу епидемията от Covid-19. 

Отварянето на откритите зелени площи обаче беше съпроводено с показни "сухи тренировки", изолиране на еднопосочни маршрути, налагане на часови графици, противоречиви заповеди и серия от допълнителни условия, които повдигат доста въпроси.

Ето какво трябва да знаем за новите мерки: 

Кой има право да се разхожда в градските паркове и градините? 

Заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 26 април гласи следното: 

"Посещенията на градски паркове и градини се разрешава само на следните лица: 

а) деца до 12 години, задължително с техни родители или членове на техните семейства, но не повече от двама възрастни, във времето от 9:30 ч. до 18:30 ч. всеки ден; 

б) собствениците на кучета, но не повече от един, във времето до 9:30 ч. и след 18:30 ч. всеки ден". 

Целта на този график е да се разделят потенциалните по-големи събирания на хора в два потока. Дневният слот би трябвало да е освободен само за семействата с по-малки деца, които бяха принудени да стоят по домовете си в продължение на повече от пет седмици.

Кой не бива да влиза в парковете? 

Столична община препоръчва на гражданите да не посещават парка, ако имат симптоми на температура, кашлица или задух. Препоръчително е да се избягват парковете, ако се вижда, че в тях са се събрали много хора. 

Препоръчително е да не се остава в парка за повече от 2 часа (в София). 

Колко души могат да се събират заедно?

Децата ще могат да бъдат придружавани от двамата си родители или от други роднини - т.е. условието е да не се събират повече от двама възрастни около 1, 2 или повече малки деца от едно семейство. 

Колкото до възрастта на децата - в заповедта на столичния кмет Йорданка Фандъкова се посочва, че "препоръчителната възраст е до 12 г.".  

Задължително е спазването на дистанция от 2,5 метра спрямо други семейства, както и носенето на предпазни маски (срокът на тази мярка важи до 13 май).

Собствениците на кучета и досега имаха право да разхождат животните си свободно по улиците и междублоковите пространства (вкл. по-малките градини в кварталите). Досега не беше въвеждан лимит за събирането на двама или повече души по време на всекидневните кучешки разходки. Единственото ограничение беше затвореният достъп до парковите алеи. Сега то е вдигнато, но само за сутрешните и вечерните периоди и само за един водач на куче.

Всички домашни кучета трябва да се водят на каишка. 

Мога ли да спортувам в парка?

Отговорът на този въпрос не е изяснен докрай и засега изглежда, че ще зависи от преценката на местните власти.  

В документа на Министерството на здравеопазването изрично се посочва, че парковете може да се ползват само за разходки с деца или домашни любимци. Организацията за прилагане на мерките обаче се прехвърля като отговорност на кметовете на общини "съобразно спецификата на съответните градски паркове и градини на територията на общината, при спазване на съответените противоепидемични мерки". 

Заповедта на Ананиев всъщност се разминава с режима, официално обявен от кметовете на София, Пловдив и Бургас.  

В неделя Йорданка Фандъкова обяви своя по-разширена версия на новите мерки за достъп до парковете в столицата. 

Според нея: разходките в парковете между 9:30 ч. и 18:30 ч. ще са разрешени както за родителите с деца, така и за бременните жени. Алеите би трябвало да са свободни за ползване от собственици на кучета и единично спортуващи хора до 9:30 ч. и след 18:30 ч. 

В Пловдив също беше разрешено влизането на единично спортуващи лица в по-ранните и по-късните часови пояси, но колоезденето по велоалеите на Гребната база все още е забранено (вижте по-долу кои са отворените паркове в града). 

В Бургас няма да бъдат санкционирани лица, които се движат в часовия диапазон от 9.30 до 18.30 часа по двама, спазват дистанция, носят маски, не сядат на пейки или в зелени площи, не ползват спортни и детски площадки и съоръжения, не употребяват алкохол, спортуват индивидуално, спазвайки всички гореописани условия. Щабът приема, че плажната ивица на Морската градина е нейна прилежаща част. Затова за нея важат същите режим и правила, както в парка. Ограничението за собственици на кучета е да бъдат не повече от един и да извеждат домашните любимци във времето до 9.30 ч. и след 18.30 ч. всеки ден. Тесните входове/изходи на парковете са маркирани за еднопосочно движение - за влизане или за излизане. На широките места движението може да е двупосочно, например - при входа на Морската градина до Гъбката или до Пантеона. Всичко това се отбелязва със съответните стрелки върху асфалта.

Във Варна ще бъдат отворени Морската градина, парковете в квартал "Владислав Варненчик", "Аспарухово","Младост" и "Възраждане", както и крайморските ивици. Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на  противоепидемичните мерки. Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 

Обяснено: Може ли човек да се зарази с Covid-19 при спортуване в парка
 


Мога ли да се движа по свободен маршрут в парка? 

Както заповедта на Кирил Ананиев, така и условията на общинските власти задължават посетителите на парковете да спазват предварително определените маршрути.

В нея се посочва, че влизането и излизането от парка може да се прави само през "отворените и обозначените за целта пунктове".  

В София са отворени само няколко терени: Борисовата градина и лесопаркът към нея, Южният парк, паркът на НДК, парк "Гео Милев", Западен парк, Северен парк, парк "Заимов", парк "Студентски" и парк "Дружба". НДК II е разрешен само за извеждане на домашни любимци. Всеки от тях е разделен на отделни маршрути (вижте ги по-долу). 

Мога ли да сядам на пейките? Мога ли да правя пикник? Може ли децата да играят на люлките и пясъчниците?

Не, тези дейности все още не са позволени. В заповедта на МЗ се посочва, че посещенията в паркове се допускат само при "избягване докосването на повърхности, в това число: сядане на пейки и тревни площи". 

В заповедта на кмета на София се забранява както сядането на пейки, така и седенето на тревата и правенето на пикник. Забранено е и използването на детски и спортни съоръжения, вкл. пясъчници, както и игрите на деца в група и с общи играчки. 

Ако все пак се наложи на човек да се подпре на пейка или да докосне друг обект в градината, трябва да използва дезинфектант или ръкавици. Всички отпадъци трябва да се изхвърлят в контейнерите извън парка, а след прибиране - да се измиват ръцете и да се почистват дрехите, с които хората са се разхождали. 

Забранена е и употребата на алкохол на територията на парка.

Какви са маршрутите за разходка? 

КАРТИ НА МАРШРУТИТЕ В ОТВОРЕНИТЕ ПАРКОВЕ НА СОФИЯ

За София: 

  • "Борисова градина" и "Борисова градина" – лесопарк;
  • Южен парк;
  • Градинката около НДК;
  • Парк "Гео Милев";
  • Западен парк;
  • Северен парк;
  • Парк "Оборище" и градина "Баня "Подуяне" (парк "Заимов");
  • Парк "Мир и Дружба" (парк "Студентски");
  • Парк "Дружба".

За Пловдив: 

1. Цар-Симеонова градина
2. Хълм на Освободителите – Бунарджика
3. Младежки хълм
4. Сахат тепе
5. Парк „Лаута“
6. Гребна база с прилежащата дига (За да може да се осигури максимална дистанция и безопасност при разминаването на хора, които се разхождат по алеите на Гребната база плътно в дясно по посока на движението, временно ще бъде преустановено карането на велосипеди там. Колоездачите ще могат да използват всички останали велоалеи в града) 
7. Алеи на р. Марица север
8. Алеи на р. Марица юг
9. Парк „Рибница“

За Русе: Паркът на младежта, Паркът на Възрожденците и Западен парк „Приста“

За Варна: Морската градина, парковете в квартал "Владислав Варненчик", "Аспарухово","Младост" и "Възраждане", както и крайморските ивици

За Велико Търново:  Всички паркове са отворени за посетители по графика в заповедта на Кирил Ананиев. Спортуващите ще могат да тренират в парковете в часовете преди 9.30 ч. и след 18.30 ч., при условие че се движат самостоятелно. Разходките на кучета остават при досегашния ред – в специално обособените пространства в парковете „Дружба” и „Колю Фичето”, както и в парк „Света гора”.

За Стара Загора:  Всички паркове са отворени за посетители по графика в заповедта на Кирил Ананиев, като не се споменава отмяна на забраната за индивидуално спортуващи хора. 

За Благоевград: Всички паркове са отворени за посетители по графика в заповедта на Кирил Ананиев, като не се споменава отмяна на забраната за индивидуално спортуващи хора. 

За Габрово: парк „Маркотея“, парк „Колелото“, градинката пред „Глинени гърнета“, градинката с Мечето и градинката срещу Дома на книгата. Не се споменава отмяна на забраната за достъп на индивидуално спортуващи хора. 

Към момента остават затворени по-малките квартални паркове и междублоковите пространства. Общинските власти и полицията са ангажирани за осигуряването на реда по спазване на мерките за сигурност. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"

Фирмата на Петьо Блъсков-син дължи над 235 000 лв. на Министерството на културата

Съдът е отказал два пъти да спре предварителното изпълнение на заповедта за освобождаване на имота