"На всеки километър": Митрофанова похвали протеста на "Русофилите", но не очаква "нищо интересно" на изборите Снимка: © Руско посолство

Руският посланик Елеонора Митрофанова се появи отново в публичния дебат с интервю за руската държавна агенция ТАСС, което посолството в София препубликува.

В него Митрофанова разказва за "доста голямата демонстрация", както тя описва сбирката на Волен Сидеров, Николай Малинов, Петър Волгин и др. пред Европейската комисия, и заявява, че "българите ве пак са русофилски народ", който имат "много добро и грижливо отношение към Руската федерация".

На въпроса за "перспективите във връзка с предизборната обстановка" обаче Митрофанова предупреждава Москва да не очаква изненади след 2 април.

"Нашата съвместна история е най-добрият лобист на Русия, защото тук на всеки километър има паметник на руските войници, улици са кръстени на нашите герои. Тоест, това само по себе си е най-силната част от нашите отношения.

"Ако говорим за политически отношения и следващите избори, то не очакваме нищо интересно и нищо принципно ново от тези избори. Не мисля, че в момента отношенията ще се променят драстично. Всичко ще зависи от това какво ще се случи на бойните полета", казва тя.

Митрофанова беше изключена от списъка на дипломатите-гости на откриването на 48 Народно събрание през октомври 2022 г., изолирана е и от събитията, на които обичайно присъстват посланици - особено след гафа на 6 септември в Пловдив, когато се позиционира на централно място по време на церемонията в чест на Съединението на България.

В последните месеци срещу нея и един от руските митрополити беше организиран граждански протест в София. Преди дни във Варна избухна скандал, отново заради събитие, свързано с Митрофанова, на което ученици от Хуманитарната гимназия бяха принуждавани да присъстват - а след публичния скандал, освободени от първоначалното задължение. Двете теми не присъстват в сводката ѝ пред ТАСС.

На въпроса за отношенията между двете държави тя отговаря лаконично, че "нещата не вървят така, както ни се иска" и че "на политическо ниво комуникациите са изключително по определени теми, когато възникнат" (според превода на Руското посолство).

Президентът Румен Радев и европейските лидери на среща на върха на ЕС с участието на Зеленски По аплаузите ще ги познаете


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024