Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски Снимка: © Getty Images

"Путин ме увери, че няма да убие Зеленски", разказа бившият израелски премиер Нафтали Бенет пред израелския "Канал 12". Това става миналата година, в първите дни на войната в Украйна, предава в. "Джерузалем пост".

Бенет разказа подробности от пътуването си до Москва в началото на март 2022 г. Тогава той е прави опит да помогне за постигането на мирно споразумение между двете страни.

Въпреки че не успява да помогне за прекратяване на военните действия, той получава обещание от Путин да не убива Зеленски, който по това време се е криел в таен бункер. В първите дни на войната украинският президент и семейството му бяха обявени за мишена номер 1 на руснаците.

Още докато е в Москва, Бенет се обажда на Зеленски, за да му каже, че не го заплашва смърт.

След часове, по думите на Бенет, Зеленски се връща в офиса си и прави видеообръщение, в което казва, че не се страхува.

Бившият израелски министър-председател добавя, че посещението му в Москва е по молба на украинския президент, който тогава още вярва, че има възможност да се постигне споразумение за прекратяване на военните действия.

Това е първо посещение на Бенет в Москва. С него е и депутатът Зеев Елкин, тогава министър на жилищното строителство, който е роден в Украйна и говори руски свободно. В миналото той е превеждал на Нетаняху при срещите му с Путин.

От Москва делегацията заминава за Берлин на среща с германския канцлер Олаф Шолц, след което заедно отпътуват за Франция, Великобритания и САЩ.

"Всичко, което направих, беше координирано със САЩ, Германия и Франция", казва той.

За срещата с Путин подготовката е започнала два месеца по-рано, още преди войната. Бенет и Путин са имали разговори в Сочи. Той беше "умен и наблюдателен", поддръжник на евреите, спомня си бившият израелски премиер за Путин.

По време на тази среща в Сочи Бенет казва, че е успял да възстанови част от израелската въздушна свобода на движение срещу Иран в Сирия, която е била ограничена.

Топлата връзка, която е установил с Путин в Сочи, е била подкрепена от последващи телефонни разговори, спомня си Бенет. Когато Русия нахлува в Украйна през февруари 2022 г., Израел веднага се озовава между "чука и наковалнята", продъжава Бенет.

Според него, по това време Израел е имала доверието на двете страни - позиция, подобна на тази, която поддържа и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Бенет казва, че е въвел политика за предоставяне на хуманитарна помощ, но не и оръжия.

Бенет се е свързал и с президента на САЩ Джо Байдън, държавния секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан и е обяснил, че може да съдейства в комуникацията между Путин и Зеленски, като добавя, че е включил и Шолц в този разговор.

По думите му, той съдействал за решението на Зеленски да отстъпи и да се откаже от идеята за присъединяване към НАТО. Бенет казва още, че е останал с впечатлението, че президентите на Русия и Украйна искат прекратяване на огъня, но в крайна сметка, преговорите не са спрели военните действия.

По онова време той е бил сигурен, че постъпва правилно като е посетил Москва и е опитал да посредничи за прекратяване на войната. Вече 10 месеца са минали от тогава и сега не е сигурен дали посещението му в Русия е имало някакво въздействие върху войната.

По думите му, сега ситуацията е различна. Бенет добави, че премиерът Бенямин Нетаняху има право да промени политиката на Израел по отношение на руско-украинската война.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023