Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски Снимка: © Getty Images

"Путин ме увери, че няма да убие Зеленски", разказа бившият израелски премиер Нафтали Бенет пред израелския "Канал 12". Това става миналата година, в първите дни на войната в Украйна, предава в. "Джерузалем пост".

Бенет разказа подробности от пътуването си до Москва в началото на март 2022 г. Тогава той е прави опит да помогне за постигането на мирно споразумение между двете страни.

Въпреки че не успява да помогне за прекратяване на военните действия, той получава обещание от Путин да не убива Зеленски, който по това време се е криел в таен бункер. В първите дни на войната украинският президент и семейството му бяха обявени за мишена номер 1 на руснаците.

Още докато е в Москва, Бенет се обажда на Зеленски, за да му каже, че не го заплашва смърт.

След часове, по думите на Бенет, Зеленски се връща в офиса си и прави видеообръщение, в което казва, че не се страхува.

Бившият израелски министър-председател добавя, че посещението му в Москва е по молба на украинския президент, който тогава още вярва, че има възможност да се постигне споразумение за прекратяване на военните действия.

Това е първо посещение на Бенет в Москва. С него е и депутатът Зеев Елкин, тогава министър на жилищното строителство, който е роден в Украйна и говори руски свободно. В миналото той е превеждал на Нетаняху при срещите му с Путин.

От Москва делегацията заминава за Берлин на среща с германския канцлер Олаф Шолц, след което заедно отпътуват за Франция, Великобритания и САЩ.

"Всичко, което направих, беше координирано със САЩ, Германия и Франция", казва той.

За срещата с Путин подготовката е започнала два месеца по-рано, още преди войната. Бенет и Путин са имали разговори в Сочи. Той беше "умен и наблюдателен", поддръжник на евреите, спомня си бившият израелски премиер за Путин.

По време на тази среща в Сочи Бенет казва, че е успял да възстанови част от израелската въздушна свобода на движение срещу Иран в Сирия, която е била ограничена.

Топлата връзка, която е установил с Путин в Сочи, е била подкрепена от последващи телефонни разговори, спомня си Бенет. Когато Русия нахлува в Украйна през февруари 2022 г., Израел веднага се озовава между "чука и наковалнята", продъжава Бенет.

Според него, по това време Израел е имала доверието на двете страни - позиция, подобна на тази, която поддържа и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Бенет казва, че е въвел политика за предоставяне на хуманитарна помощ, но не и оръжия.

Бенет се е свързал и с президента на САЩ Джо Байдън, държавния секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан и е обяснил, че може да съдейства в комуникацията между Путин и Зеленски, като добавя, че е включил и Шолц в този разговор.

По думите му, той съдействал за решението на Зеленски да отстъпи и да се откаже от идеята за присъединяване към НАТО. Бенет казва още, че е останал с впечатлението, че президентите на Русия и Украйна искат прекратяване на огъня, но в крайна сметка, преговорите не са спрели военните действия.

По онова време той е бил сигурен, че постъпва правилно като е посетил Москва и е опитал да посредничи за прекратяване на войната. Вече 10 месеца са минали от тогава и сега не е сигурен дали посещението му в Русия е имало някакво въздействие върху войната.

По думите му, сега ситуацията е различна. Бенет добави, че премиерът Бенямин Нетаняху има право да промени политиката на Израел по отношение на руско-украинската война.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024