НС дава "зелена светлина" за поемане на държавен контрол върху Лукойл Нефтохим Снимка: © Getty Images

Комисиите по икономика и по енергетика одобриха с голямо мнозинство предложението на "Демократична България" за създаване на режим на оперативен контрол от страна на държавата върху "Лукойл Нефтохим" и пристанище "Росенец" при опасност от енергийна криза.

Проектозаконът беше гласуван на първо четене и предстои да бъде разгледан в пленарна зала, както и да се обсъди по същество - но партиите в 48 НС вече дават сигнал, че има политическа воля за мерки срещу ултиматумите на руския петролен гигант.

От 5 декември влезе в сила европейското ембарго върху руския петрол. Макар че България получи едногодишна отсрочка, тя ще трябва да забрани и търговията с петролни продукти от март догодина, а "Лукойл" заплаши със спиране на производството в Бургас, ако санкциите не бъдат смекчени.

По време на изслушването директорът на Агенция "Митници" Павел Геренски е съобщил, че през 2021 г. "Нефтохим" е работила с 50% неруски петрол - данни, които опровергават първоначалните твърдения, че има технологични проблеми пред смяната на доставките.

Делян Добрев (ГЕРБ) коментира, че причината за увеличения дял на руската суровина (до 88%) през 2022 г. е свързана преди всичко с факта, че цената ѝ е била до 40 на сто по-ниска от останалите сортове - т.е. единственото, което би се променило, е, че "Лукойл" няма да има толкова голяма свръхпечалба.

При това - по данни на Ивайло Мирчев (ДБ) "Лукойл" е получила 80 млн. лв. от държавата като компенсация за цените на тока, които скочиха заради руския натиск върху газовите пазари в Европа.

Какво се променя с проекта на ДБ:

 • Министърът на икономиката може да осъществява надзор върху обектите от критична инфраструктура в сектор "Енергетика", предназначена за производство, преработка, обработка, съхраняване и пренос на нефт - вкл. тръбопроводи - и на енергийни продукти;
 • Министърът на икономиката може да възлага проверки върху тези обекти и да назначава особен представител на държавата в дружества като "Лукойл" в България при няколко случая:
  • при установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност, обществения ред, доставката на критични ресурси,
  • при нарушаване на конкуренцията в случай на монополно или господстващо положение
  • при нарушаване на международни ограничителни мерки, които са задължителни за България.
 • Особеният търговски управител може да ръководи дружеството за срок от 6 месеца, който може да се удължи еднократно за същия период.
 • Той поема оперативното управление върху дружеството, което оперира критичната инфраструктура, като възлага и извършването на пълен одит на дейността му.
 • За периода на оперативен контрол дружеството няма да има право да отчуждава свое имущество или да сключва предварителни договори за разпореждане с права по отоншение на обект на критичната инфраструктура.

Мотивите на вносителите правят пряка препратка към решенията на Германия и Италия по отношение на местните рафинерии, притежавани от руски компании.

"В никакъв случай не говорим за национализация, а за защита на националния ни интерес и достойнство", пише Ивайло Мирчев (ДБ) по повод предложението.

Той обръща внимание, че ако проектът бъде приет, ще може да се направи "пълна проверка и одит на дейността на Лукойл, включително по отношение на трансферно ценообразуване, за да стане ясен размерът на неплатените в годините данъци от рафинерията и ѝ се потърси отговорност".

"Важно е да се отбележи, че получихме подкрепа от почти всички партии в парламента. Крайно време е да отвоюваме една изконна българска територия, превърнала се в путински анклав", казва още той.

петролни резервоари на лукойл Петролните санкции срещу Русия влизат в сила. Какво се променя?Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023