Снимка: © NOVA

„Струва ми се, че България изпитва нужда половин или една година да няма парламент, защото той непрекъснато произвежда продукция, от която голяма част е некачествена“. Това смята бившият служебен премиер Огнян Герджиков, който също беше назначен от Румен Радев през 2017 г.

Според него – непрекъснатите промени, които предприема Народното събрание, са „най-големият бич за развитието на България". „Непрекъснато променящата се нормативна среда плаши инвеститорите и те бягат“, каза той в интервю за NOVA.

„Не очаквам след 11 юли да се случи нещо по-различно от това, което очакват повечето хора, наблюдаващи процесите – пак ще има един силно фрагментиран парламент. Някои партии ще качат малко проценти, други ще слязат малко, ще влязат 1-2 нови партии и пак може би няма да достигне коалиционната култура за обединение. Възможно е отново да се стигне до нови избори”, прогнозира бившият служебен министър-председател.

„Има такъв народ” се уплашиха, че взеха толкова много и се оказа, че не смеят да посегнат към властта. Искаха вероятно да имат абсолютно мнозинство, за да съберат куража. Резултатът им беше впечатляващ, но какво от това? Даването на заден ход може и да им се отрази негативно на следващите избори", твърди той.

Огнян Герджиков даде добра оценка на новия служебен кабинет, начело с ген. Стефан Янев. Според него в правителството има баланс, а той е „впечатлен“ от състава му, който „дава надежда, че ще се свърши добра работа“.

Васил Гарнизов: Служебният кабинет е твърде червен, но има и хора с благословия от Борисов

Бившият служебен премиер заяви, че с него не са били водени разговори да участва в този кабинет. „Щях да съм притеснен, ако бяха. Историята не бива да се повтаря”, каза той.

Герджиков коментира рокадите по високите етажи на властта от последните дни – смята, че смени трябва да има, но да се внимава, за да не се стигне до сериозни трусове. „Иначе защо да идва нов кабинет, ако всичко ще е по старому? Трябва да се намери балансът“.

Най-много рокади има в системата на МВР, където служебният министър Бойко Рашков поиска освобождаването на главния секретар Ивайло Иванов, а Румен Радев изпълни решението на ведомството с издаване на указ. До назначаването на нов главен секретар правомощията се изпълняват от досегашния заместник Стоян Темелакиев.

Миналата сряда Рашков освободи административния секретар на МВР Бойко Славчев. Официалната причина е „придобито право на пенсия“. Ден по-късно смените в МВР продължиха с назначаване на трима нови зам.-министри на вътрешните работи от страна на служебния премиер Стефан Янев – Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов.

Отделно беше сменен шефът на НАП – на мястото на Галя Димитров финансовият министър Асен Василев постави Румен Спецов. Освен дългогодишен служител на НАП, той е републикански шампион по културизъм.

Новият шеф на НАП Румен Спецов се оказа шампион по културизъм

В Агенция „Митници“ досегашният директор Георги Костов беше заменен от Павел Тонев, по искане на Асен Василев.

Смяна имаше още в Българската агенция за инвестициите, където директорът Десислава Трифонова беше освободена със скандал, но след това се върна на запазено щатно място в Държавен фонд „Земеделие“.

ГЕРБ призова президента Румен Радев и служебното правителство да дадат обяснения за избора на новите ръководни назначения в НАП, Митниците и МВР, като намекнаха за преки връзки между някои от тях и Васил Божков.


Уволнена от БАИ, Десислава Трифонова се връща на щат в ДФ "Земеделие"

ГЕРБ уличи назначенията на служебния кабинет във връзки с Васил Божков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

Мария Захарова написа песен в личен принос срещу западните санкции

Това е нейният личен принос към руската политика по "заместване на вноса"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед