Снимка: © NOVA

„Струва ми се, че България изпитва нужда половин или една година да няма парламент, защото той непрекъснато произвежда продукция, от която голяма част е некачествена“. Това смята бившият служебен премиер Огнян Герджиков, който също беше назначен от Румен Радев през 2017 г.

Според него – непрекъснатите промени, които предприема Народното събрание, са „най-големият бич за развитието на България". „Непрекъснато променящата се нормативна среда плаши инвеститорите и те бягат“, каза той в интервю за NOVA.

„Не очаквам след 11 юли да се случи нещо по-различно от това, което очакват повечето хора, наблюдаващи процесите – пак ще има един силно фрагментиран парламент. Някои партии ще качат малко проценти, други ще слязат малко, ще влязат 1-2 нови партии и пак може би няма да достигне коалиционната култура за обединение. Възможно е отново да се стигне до нови избори”, прогнозира бившият служебен министър-председател.

„Има такъв народ” се уплашиха, че взеха толкова много и се оказа, че не смеят да посегнат към властта. Искаха вероятно да имат абсолютно мнозинство, за да съберат куража. Резултатът им беше впечатляващ, но какво от това? Даването на заден ход може и да им се отрази негативно на следващите избори", твърди той.

Огнян Герджиков даде добра оценка на новия служебен кабинет, начело с ген. Стефан Янев. Според него в правителството има баланс, а той е „впечатлен“ от състава му, който „дава надежда, че ще се свърши добра работа“.

Васил Гарнизов: Служебният кабинет е твърде червен, но има и хора с благословия от Борисов

Бившият служебен премиер заяви, че с него не са били водени разговори да участва в този кабинет. „Щях да съм притеснен, ако бяха. Историята не бива да се повтаря”, каза той.

Герджиков коментира рокадите по високите етажи на властта от последните дни – смята, че смени трябва да има, но да се внимава, за да не се стигне до сериозни трусове. „Иначе защо да идва нов кабинет, ако всичко ще е по старому? Трябва да се намери балансът“.

Най-много рокади има в системата на МВР, където служебният министър Бойко Рашков поиска освобождаването на главния секретар Ивайло Иванов, а Румен Радев изпълни решението на ведомството с издаване на указ. До назначаването на нов главен секретар правомощията се изпълняват от досегашния заместник Стоян Темелакиев.

Миналата сряда Рашков освободи административния секретар на МВР Бойко Славчев. Официалната причина е „придобито право на пенсия“. Ден по-късно смените в МВР продължиха с назначаване на трима нови зам.-министри на вътрешните работи от страна на служебния премиер Стефан Янев – Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов.

Отделно беше сменен шефът на НАП – на мястото на Галя Димитров финансовият министър Асен Василев постави Румен Спецов. Освен дългогодишен служител на НАП, той е републикански шампион по културизъм.

Новият шеф на НАП Румен Спецов се оказа шампион по културизъм

В Агенция „Митници“ досегашният директор Георги Костов беше заменен от Павел Тонев, по искане на Асен Василев.

Смяна имаше още в Българската агенция за инвестициите, където директорът Десислава Трифонова беше освободена със скандал, но след това се върна на запазено щатно място в Държавен фонд „Земеделие“.

ГЕРБ призова президента Румен Радев и служебното правителство да дадат обяснения за избора на новите ръководни назначения в НАП, Митниците и МВР, като намекнаха за преки връзки между някои от тях и Васил Божков. 


Уволнена от БАИ, Десислава Трифонова се връща на щат в ДФ "Земеделие"

ГЕРБ уличи назначенията на служебния кабинет във връзки с Васил Божков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина